“悠悠闲闲悠蔬食,素食甜品尽寻觅”
悠蔬食的点评

悠蔬食
香港排名第976 (共13,901家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年8月31日点评 通过移动设备发表

餐厅:悠蔬食 (铜锣湾)
地址:铜锣湾渣甸街50号渣甸中心25楼

悠蔬食位于铜锣湾渣甸中心,餐厅英文名叫Leisurely Veggie,故名思义就系悠闲咁食素食

要知道素食因为含有大量纤维,容易产生饱肚嘅感觉,唔单止可以控制食量,仲帮助保持适中体重同减少患上肠癌、便秘等机会,素食食物较少脂肪,患上心脏病、中风、癌症嘅机会都会降低;另一方面,亦可以提倡环保同减少对动物嘅伤害,系环境同道德角度都有一定嘅好处

之前已经同朋友黎过食dinner,果阵见到tea set餐牌几吸引,今次终于有机会黎到食个靓tea喇,除左有8个tea set比你拣,仲有唔少散叫嘅饮品同甜品,仲要全部都系素食嘅,不过蛋奶都唔食嘅你就要留意返边啲食物标记左系蛋同奶做架喇

焗牛油果栗米多士($58)系我今餐最觉得最满足嘅食物,即叫即整嘅多士拎上手仲系好辣手,浓厚嘅芝士覆蓋住栗米粒同新鲜牛油果,铺系香脆嘅多士上面,咬落去松脆之余芝士亦有拉丝效果,相当过瘾,而叫呢个多士仲配上芦笋素香松苜宿芽手卷,清新又唔会好dry,内里仲有些少沙律酱,原来素手卷都可以好好味

焗苹果酥皮盒($58)同焗莲茸西米布甸($42)系我地叫嘅甜品,苹果酥皮盒绝对系食过返寻味,甜甜嘅奶油淋系酥炸香脆嘅酥皮盒上,一切开就见到大量醃制左,鲜甜嘅苹果粒系中间,呢个一定要试。莲茸西米布甸充满莲茸同蛋香,面头铺上酸甜适中嘅士多啤梨,再加上糖霜,卖相非常好睇

时不时食下素食都系一个唔错嘅体验,对自己身体、环境都有益处,不妨考虑开始下green Monday呀:P

感谢 hinsonfoodhk

2019年8月5日点评

去完旅行又系时候清一清肠胃啦,之前食过悠蔬食铜锣湾分店,记得佢选择多之余,味道还很不错。今日就同朋友去尖沙咀分店。
基于选举困难嘅关系,我们俩人决定叫Dinner Set,每人计埋加一$300有找,十分抵食!
最钟意食麻酱沙姜豆丝粉皮。
苜蓿芽手卷好特别,爽脆清香,食完感觉好健康喔!
茶树菇竹笙黄耳百合炖汤,睇到个名都知道呢个炖汤材料够丰富啦!无肉素汤不油不腻,汤水入口充满菇菌香气及香甜味!
今日特别想食D惹味啲嘅野,所以叫咗沙嗲猴菇豆卷串烧配墨西哥薄饼,卖相已经好吸引
沙嗲味道香浓、有少少辣!将薄饼包著猴菇串烧食,口感丰富,好满意的一道菜式!
两个份量一啲都唔少,朱古力泡芙外层脆卜卜、加埋雪糕同吉士一齐食,真系好邪恶但又好好味!

感谢 hello_kitty_loves
2019年7月31日点评

相约两位好友一起用餐,其中一位是吃素的,所以选了在此,晚餐最低消费每位$200

芦笋素香松苜蓿芽手卷 $28
香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38
两款手卷都配搭新鲜,清爽可口

手作小汉堡 $78
汉堡包的馅料似是新猪肉,味道及质感也令人满意

红火龙果藜麦沙律伴无花果黑醋 $68
卖相吸引又健康,红火龙果味道清甜

菠菜合桃野菌忌廉意大利饭伴香脆腐皮卷 $148
卖相清新,腐皮卷卷成鸡腿模样,味道香浓

大啡菇白松露薄饼 $148
相当香脆可口

黑芝麻豆腐千层班戟 $48
黑芝麻味相当浓郁,口感丰富有层次

感谢 unizfree
2019年7月18日点评 通过移动设备发表

悠蔬食的套餐非常丰富多元,唔大食的话,两个人分享都差不多够,若然多加一两样散点就非常足够。

中西合璧的素菜,挑选套餐几乎已包括所有散点食品,$248/$258 五道菜,相信是大部分人的选择。

四喜烤夫及红火龙果藜麦沙律伴无花果黑醋及罗马番茄藜麦伴胡麻酱

芦笋素香松苜蓿芽手卷,乾乾爽爽咁。

周打黄耳桃胶忌廉浓汤,意想不到味道丰富。

菠菜合桃野菌忌廉烩意大利饭伴香脆腐皮卷
,丰富汁多,吃到野菌增咬口,食味不寡。

香脆腐皮卷卖相似鸡髀,咬落就知道只是脆腐皮卷一件,要快吃因为沾上了意饭汁好快腍。

黑芝麻豆腐千层班㦸,需要多加$20的甜品,外表一般,食落口感丰厚颇特别。

感谢 gourmet_ivy
2019年7月17日点评 通过移动设备发表

点了一个午市套餐:

木瓜栗米杏仁汤:清甜多料,没有味精,另可选南瓜汤,不过惊太饱所以没选。

迷你沙律:材料包括藜麦、芒果、嫩菠菜、青瓜、葡萄,并以芒果汁作沙律酱,酸酸甜甜刺激味蕾,可能适逢当造季节,无论食用或调味的芒果都很甜。

冷面:十分喜欢这个冷面,大热天时吃凉凉的主食也比较开胃。紫椰菜、牛蒡、青瓜、豆腐卜、甘笋切成幼丝,加起份量比面底还要多呢!

甜品:这个芝麻千层蛋糕的黑芝麻味浓郁,吃完一块没有罪恶感,感觉少甜、低脂(事实当然未必系)

姜蜜:不用加钱,正正常常吧。

感谢 Mollyfa520

去过悠蔬食吗? 请分享你的经验!