“服务超好嘅正宗法国可丽饼专门店🇫🇷”

LA Creperie (湾仔)
提供送餐服务
香港排名第483 (共16,383家美食)
周围地区: 大佛口
周围地区: 大佛口
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

一步入餐厅就可以闻到周围都弥漫着可丽饼嘅香味,令人好期待美味嘅可丽饼佳肴~ 店员会好热情咁介绍菜式,令客人会有宾至如归嘅感觉😌 最后我地叫左二人套餐,可以自选两个主菜、两个甜品同两杯饮品,份量对两个人真系刚刚好。
主菜拣咗一个意粉同一个savoury可丽饼,相信大家食可丽饼多数都系食甜嘅口味,而呢间餐厅就可以品尝到咸食嘅可丽饼~ Les Pierres Noires 可丽饼里面配料主要有芝士、烟燻火腿、蕃茄同鸡蛋,芝士份量都几多,钟意食芝士嘅朋友一定会好钟意❤️ 另外我哋仲拣咗龙虾意粉,龙虾已经拆好晒肉好方便食,份量都几足料,意粉嘅份量就刚刚好,酱汁味道酸酸地几开胃🦞
终于到咗我最期待嘅甜品环节啦😍 甜品竟然可以拣两款真系太幸福🤩 我地叫咗 La Sexy Suzette 同 Les Voiles de Saint Tropez。La Sexy Suzette上枱嘅时候会淋上橙酒同点火,令成个餐厅弥漫着柠檬同橙嘅citrus香味🍋🍊 但可能因为我本身唔系好惯饮酒,个人觉得橙酒有少少苦,但应该几啱唔系太钟意食甜野嘅朋友。另外一款系店员推荐嘅Les Voiles de Saint Tropez,酱汁系自家制嘅salted butter caramel,味道果然好正又唔会太甜,配上苹果片一齐食超夹👍🏻
饮品方面,我哋就叫咗好出名嘅Fresh Apple Cider 🍺 Apple Cider 可以选择sweet or dry,我地就拣咗酒精浓度比较低嘅sweet,酒精浓度大约系2%,非常容易入口唔会太甜,配埋可丽饼食真系绝配😋

感谢 peachy_sharing
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

2020年11月22日点评

店内好有气氛,食饭饮酒食甜品咩都有
侍应好好咁介绍该店背景,原来佢系法国巴黎沿海的部落
佢哋传统系可丽饼,不论主菜定甜品都会用到可丽饼
于是我两个人都点咗一个咸嘅可丽饼、一个甜嘅试下佢哋分别
🔶LA PIANO
入面有烟三文鱼、菠菜、生蛋、cream
沟埋一齐又几好味,个烟三文鱼带起成碟食物咸味
中间仲有好菠菜好健康,个可丽饼脆架!
🔶SCALLOPS PASTA 龙虾意粉
个意粉好出龙虾汁味,好好食,唔系蕃蕃味黎架
中间堆啲龙虾肉,肉质弹牙显得新鲜!
🔶鹅肝,好香好滑,中间夹左啲果肉,甜甜地
🔶LA QUEBEC SAINT MALO
卖相好靓,仲要好味嘅,个饼底都系用左可丽饼
Dinner set有埋甜品超抵食
云呢拿雪糕有云呢拿籽,正宗👍🏻仲有好多水果
🔶LA NORMANDE
green apple sorbet好特别,加上会淋上Calvados
令甜品有酒精味道,得意好玩嘅,但唔饮酒嘅就受不了
🔶Apple cider
佢好特别系用碗饮酒,系特色嚟!
一杯份量$50-60,旁边系成支嘅份量放出嚟影相咋

总结:好有气氛好传统,都好多人黎食饭
有咩特别日子都可以试吓黎呢间,会有回忆

感谢 Tracyyyccc1123
2020年11月21日点评 通过移动设备发表

𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 湾仔 • 𝕃𝕒 ℂ𝕣ê𝕡𝕖𝕣𝕚𝕖 🇫🇷
📍湾仔皇后大道东𝟙𝟘𝟘-𝟙𝟘𝟚号钜芝楼𝟙楼

#𝐿𝑎𝐶𝑟𝑒𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒 𝑖𝑠 𝑎𝑛 𝑎𝑢𝑡ℎ𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐵𝑟𝑖𝑡𝑡𝑎𝑛𝑦, 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑔𝑎𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒𝑠 𝑎𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑎𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑦 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢 📝𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑒 ℎ𝑒𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑠 𝑎 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑖𝑜𝑛, 𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑛𝑑𝑙𝑦 𝑡𝑜 𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑦𝑜𝑢 𝑡ℎ𝑟𝑢 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢 𝑎𝑛𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑐𝑘 𝑖𝑓 𝑦𝑜𝑢 𝑒𝑛𝑗𝑜𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 👀

🔹𝙰𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛
▫️ 𝙱𝚛𝚒𝚝𝚝𝚊𝚗𝚢 𝚏𝚒𝚜𝚑 𝚜𝚘𝚞𝚙 $𝟿𝟻 🐟🥣
𝑇ℎ𝑒 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑓𝑖𝑠ℎ 𝑠𝑜𝑢𝑝 𝑤𝑎𝑠 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑐𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ𝑦 𝑐𝑟𝑜𝑢𝑡𝑜𝑛𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒. 𝑃𝑜𝑢𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒𝑚 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑜𝑢𝑝 𝑎𝑛𝑑 𝑙𝑜𝑣𝑒 ℎ𝑜𝑤 𝑡ℎ𝑒𝑦 𝑠𝑜𝑎𝑘𝑒𝑑 𝑢𝑝 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑜𝑢𝑝 🥰 鱼汤香甜,配面包糠和芝士🧀

🔹𝙶𝚊𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜
▫️𝙻’𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚒𝚗𝚎 $𝟷𝟿𝟻 🐂
𝐼𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑏𝑒𝑒𝑓, 𝑒𝑚𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑙 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒, 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜, 𝑐𝑎𝑚𝑒𝑟𝑎𝑙𝑖𝑠𝑒𝑑 𝑜𝑛𝑖𝑜𝑛, 𝑒𝑔𝑔 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑. 𝑆𝑢𝑐ℎ 𝑎 ℎ𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑐𝑜𝑚𝑏𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑔𝑙𝑢𝑡𝑒𝑛-𝑓𝑟𝑒𝑒 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑤𝑎𝑠 𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑏𝑢𝑐𝑘𝑤ℎ𝑒𝑎𝑡 🤎 无麸质荞麦饼皮麦香烟韧,咸香的免治牛肉,配半熟蛋,芝士和蕃茄等,馅料丰富😻

🔹 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝
▫️𝙲𝚛𝚎̂𝚙𝚎 𝙻𝚊 𝙿𝚒𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚕𝚊𝚍𝚊 $𝟷𝟿𝟼 🍍🥥
▫️𝙲𝚛𝚎̂𝚖𝚎 𝙱𝚛𝚞𝚕𝚎́𝚎 $𝟼𝟸 🍮
𝐺𝑙𝑎𝑚𝑜𝑟𝑜𝑢𝑠 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒 𝑤ℎ𝑒𝑛 𝑝𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑓𝑙𝑎𝑚𝑏𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑟𝑢𝑚 🔥 𝑅𝑖𝑐ℎ 𝑐𝑢𝑠𝑡𝑎𝑟𝑑 𝑏𝑎𝑠𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑙𝑎𝑦𝑒𝑟 𝑜𝑓 ℎ𝑎𝑟𝑑 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 #𝑐𝑟𝑒̂𝑚𝑒𝑏𝑟𝑢𝑙𝑒́𝑒 💛 甜薄饼打卡一流,以冧酒火烧菠萝和椰子雪糕,清甜不腻;焦糖炖蛋伴着一层薄脆的焦糖糖衣,蛋香滑溜👅

🔹𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜
▫️𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝚌𝚒𝚍𝚎𝚛 $𝟻𝟶/𝚌𝚞𝚙 🍷
𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑐𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐵𝑟𝑖𝑡𝑡𝑎𝑛𝑦 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑡𝑜 𝑔𝑜 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒📯 法式可丽饼配法国苹果酒是在法国布列塔尼最传统的食法🥂 以碗作盛酒器皿,别具特色👀

感谢 penguin_foodblog
2020年11月17日点评 通过移动设备发表

自从接触过 crêpe 呢样食品之后😬间唔中都会 search 下有咩好推介🔍最近就去咗 La Crêperie呢间 crêpe 专门店试下
Homemade Brittany Fish Soup🥣入口鱼味非常浓郁🐟跟汤附上芝士和面包粒🍞脆卜卜嘅面包粒同咸香嘅芝士令鱼汤饮落更满足☺️
Mussels And French Fries🐚用上法国 Morisseau 蓝青口🇫🇷厚肉饱满,鲜甜嫩滑😋散发淡淡木香🌴另外用白酒汁同洋葱方法煮🍶好好味😛附上一篮新鲜炸嘅香脆薯条🍟
L’americaine🤎表面有沙律🥗太阳蛋🍳然后 crêpe 入面包住番茄🍅洋葱🧅碎牛肉同艾门塔尔芝士🧀丰富饱肚😉
Crepe La Pina Colada🧡先倒上冧酒在可丽饼上🥃然后就会献上一个火焰 show🔥crêpe 烟韧微脆😆配搭清香嘅椰子雪糕同香甜嘅菠萝片🥥🍍甜而不腻,同时平衡一下酒味😌
Creme Brûlée🥚蛋香味浓郁,质感幼滑🤤连埋上层嘅焦糖薄脆,非常滋味😙
Val De Rance Swee🍏食法式可丽饼喺法国布列塔尼的最传统吃法系要配法国苹果酒🍾苹果酒呈橙红色,入口清爽,果味重👍🏻
Kerne “Craft Cider”🍎用碗装住特别有风味🥣酒味相对浓啲,果甜味就淡啲

感谢 0907kinki
2020年11月9日点评 通过移动设备发表

好食嘅法国菜喺香港特别难揾
呢间位于湾仔嘅法国菜原来屹立咗好多年唔少法国人都会喺𠮶度聚餐
钟意食正宗法国菜嘅朋友 La Creperie就岩晒你
先饮一杯开胃嘅苹果酒
浓度有2.5%同埋5% 味道非常易入口
可以话系男女老少皆宜
首先一开始头盘拣咗个热汤系鱼汤!
味道非常鲜甜同埋特别 出边一定食唔到
平时最多饮到南瓜忌廉汤、粟米汤或者蕃茄汤
都唔会真系饮到用鱼熬成嘅正宗西汤
所以绝对推介大家一试
之后喺FROM THE SEA呢个category里面拣左款咸食的可丽饼
配咗少少海鲜芒果芦笋 咬落去好有口感
仲有啱啱烘好嘅可丽饼薄薄一块
摆喺口中冻热交融 值得令人回味

1  感谢 chingbee0808

查看过LA Creperie (湾仔)的旅行者还看了

去过LA Creperie (湾仔)吗? 请分享你的经验!