“高质。惊喜法国菜”

LA Creperie (湾仔)
提供送餐服务
香港排名第494 (共16,323家美食)
周围地区: 大佛口
周围地区: 大佛口
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

Follow @thebigeatsister, 带你四周围食好西😋😋 星期五收工同朋友Happy Friday😆揾左间气氛唔错嘅法国菜-La Crêperie 😘

🌟大食妹点评🌟
【味道】
☞❶ #ValDeRanceDry
开心星期五又点可以唔饮啲酒呢🥂? 听讲食法式可丽饼配法国苹果酒系最传统嘅食法, 所以大食妹同同事都嗌左杯Val De Rance Dry🍻呢杯苹果酒酒精只有百分之五, 味道香甜带气, 酒量比较低嘅朋友都可以handle到🥰
☞➁ #OctopusCarpaccio
前菜我哋就食左份Octopus Carpaccio🐙Octopus Carpaccio即八瓜鱼薄切再加上槛榄油同柠檬汁🍋, 味道几fresh, 系个唔错嘅前菜🍃
☞❸ #GoatCheeseSalad
之后我地再刺战Goat Cheese Salad🐑要知道大食妹系有啲怕羊苏味嘅, 食呢道羊芝士沙律时真系有啲怕怕, 但见同事想食, 就尝试一下啦😖Goat Cheese Salad里面有两款羊芝士, 一款系软身嘅, 而另一款就系硬身嘅🧀硬身嘅芝士两面小煎过, 味道小咸, 混合新鲜生菜🥬、车厘茄🍅、巴马火腿同蜜糖🍯调味, 竟然非常好味🧐
☞➃ #LaMarin
之后我地再嗌左份La Marin💕La Marin系咸嘅法式可丽饼, 里面有带子、蘑菇同烟肉, 配上creamy嘅白酒汁, 味道match得黎又食到食材嘅鲜味😆
☞❺ #LaQuebecSaintMalo
食完咸食又点可以唔食甜品呢🤩La Quebec Saint Malo里面有新鲜嘅士多啤梨🍓、蓝莓, 再配上忌廉同红莓酱, 算系味道保证嘅基本款🥸
☞➅ #LaNormande
而La Creperie最啱打卡嘅一定系佢嘅火焰可丽饼啦🔥其实有好多款甜食都可以做到火焰效果, 但大食妹会推介La Normande👍La Normande里面加入左苹果白兰地, 炖煮过嘅苹果同青苹果雪芭, 味道微甜😻而且清新, 配苹果酒一齐食都好来🤤
【环境】
☞ 位于湾仔嘅La Crêperie环境好chill, 最啱收工同同事饮返杯😙
【服务】
☞ La Crêperie嘅服务唔错, 职员好热情咁讲解crepe嘅来源同唔同嘢食☺️
【性价比】
☞ La Crêperie价钱中等价位, 但野食惊喜度都几高, 对得住呢个价😌
【大食妹评分时间】
⚀味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
⚁环境: 🌕🌕🌕🌕🌑
⚂服务: 🌕🌕🌕🌕🌑
⚃性价比: 🌕🌕🌕🌕🌑
⚄推荐菜式: Val De Rance Dry、Goat Cheese Salad、La Marin、La Normande
🌟资讯栏🌟
🍳餐厅: La Crêperie
📍地址: 湾仔皇后大道东100-102号钜芝楼1楼
⏰营业时间: 星期一至四12:00-16:00 & 18:00-23:00 ; 星期五 12:00-23:00 ; 星期六 11:30-23:00 ; 星期日 11:00-22:00
📞电话: 2529 9280
✼••┈┈┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈┈┈┈••✼
想知道同区仲有咩好野食?
🔍 #跟住thebigeatsister去湾仔食好西😉
✼••┈┈┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈┈┈┈••✼
#LaCrêperie #法式可丽饼 #法国菜 #打卡甜品 #可丽饼 #街头小食 #湾仔 #湾仔美食 #香港美食 #必食美食 #去湾仔食咩好? #thebigeatsister #hkfoodie #foodlover #foodexplorer

感谢 TheBigEatSister
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

2020年11月29日点评 通过移动设备发表

一步入餐厅就可以闻到周围都弥漫着可丽饼嘅香味,令人好期待美味嘅可丽饼佳肴~ 店员会好热情咁介绍菜式,令客人会有宾至如归嘅感觉😌 最后我地叫左二人套餐,可以自选两个主菜、两个甜品同两杯饮品,份量对两个人真系刚刚好。
主菜拣咗一个意粉同一个savoury可丽饼,相信大家食可丽饼多数都系食甜嘅口味,而呢间餐厅就可以品尝到咸食嘅可丽饼~ Les Pierres Noires 可丽饼里面配料主要有芝士、烟燻火腿、蕃茄同鸡蛋,芝士份量都几多,钟意食芝士嘅朋友一定会好钟意❤️ 另外我哋仲拣咗龙虾意粉,龙虾已经拆好晒肉好方便食,份量都几足料,意粉嘅份量就刚刚好,酱汁味道酸酸地几开胃🦞
终于到咗我最期待嘅甜品环节啦😍 甜品竟然可以拣两款真系太幸福🤩 我地叫咗 La Sexy Suzette 同 Les Voiles de Saint Tropez。La Sexy Suzette上枱嘅时候会淋上橙酒同点火,令成个餐厅弥漫着柠檬同橙嘅citrus香味🍋🍊 但可能因为我本身唔系好惯饮酒,个人觉得橙酒有少少苦,但应该几啱唔系太钟意食甜野嘅朋友。另外一款系店员推荐嘅Les Voiles de Saint Tropez,酱汁系自家制嘅salted butter caramel,味道果然好正又唔会太甜,配上苹果片一齐食超夹👍🏻
饮品方面,我哋就叫咗好出名嘅Fresh Apple Cider 🍺 Apple Cider 可以选择sweet or dry,我地就拣咗酒精浓度比较低嘅sweet,酒精浓度大约系2%,非常容易入口唔会太甜,配埋可丽饼食真系绝配😋

感谢 peachy_sharing
2020年11月22日点评

店内好有气氛,食饭饮酒食甜品咩都有
侍应好好咁介绍该店背景,原来佢系法国巴黎沿海的部落
佢哋传统系可丽饼,不论主菜定甜品都会用到可丽饼
于是我两个人都点咗一个咸嘅可丽饼、一个甜嘅试下佢哋分别
🔶LA PIANO
入面有烟三文鱼、菠菜、生蛋、cream
沟埋一齐又几好味,个烟三文鱼带起成碟食物咸味
中间仲有好菠菜好健康,个可丽饼脆架!
🔶SCALLOPS PASTA 龙虾意粉
个意粉好出龙虾汁味,好好食,唔系蕃蕃味黎架
中间堆啲龙虾肉,肉质弹牙显得新鲜!
🔶鹅肝,好香好滑,中间夹左啲果肉,甜甜地
🔶LA QUEBEC SAINT MALO
卖相好靓,仲要好味嘅,个饼底都系用左可丽饼
Dinner set有埋甜品超抵食
云呢拿雪糕有云呢拿籽,正宗👍🏻仲有好多水果
🔶LA NORMANDE
green apple sorbet好特别,加上会淋上Calvados
令甜品有酒精味道,得意好玩嘅,但唔饮酒嘅就受不了
🔶Apple cider
佢好特别系用碗饮酒,系特色嚟!
一杯份量$50-60,旁边系成支嘅份量放出嚟影相咋

总结:好有气氛好传统,都好多人黎食饭
有咩特别日子都可以试吓黎呢间,会有回忆

感谢 Tracyyyccc1123
2020年11月21日点评 通过移动设备发表

𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 湾仔 • 𝕃𝕒 ℂ𝕣ê𝕡𝕖𝕣𝕚𝕖 🇫🇷
📍湾仔皇后大道东𝟙𝟘𝟘-𝟙𝟘𝟚号钜芝楼𝟙楼

#𝐿𝑎𝐶𝑟𝑒𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒 𝑖𝑠 𝑎𝑛 𝑎𝑢𝑡ℎ𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐵𝑟𝑖𝑡𝑡𝑎𝑛𝑦, 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑔𝑎𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒𝑠 𝑎𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑎𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑦 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢 📝𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑒 ℎ𝑒𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑠 𝑎 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑖𝑜𝑛, 𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑛𝑑𝑙𝑦 𝑡𝑜 𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑦𝑜𝑢 𝑡ℎ𝑟𝑢 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑢 𝑎𝑛𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑐𝑘 𝑖𝑓 𝑦𝑜𝑢 𝑒𝑛𝑗𝑜𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 👀

🔹𝙰𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛
▫️ 𝙱𝚛𝚒𝚝𝚝𝚊𝚗𝚢 𝚏𝚒𝚜𝚑 𝚜𝚘𝚞𝚙 $𝟿𝟻 🐟🥣
𝑇ℎ𝑒 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑓𝑖𝑠ℎ 𝑠𝑜𝑢𝑝 𝑤𝑎𝑠 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑐𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ𝑦 𝑐𝑟𝑜𝑢𝑡𝑜𝑛𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒. 𝑃𝑜𝑢𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒𝑚 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑜𝑢𝑝 𝑎𝑛𝑑 𝑙𝑜𝑣𝑒 ℎ𝑜𝑤 𝑡ℎ𝑒𝑦 𝑠𝑜𝑎𝑘𝑒𝑑 𝑢𝑝 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑜𝑢𝑝 🥰 鱼汤香甜,配面包糠和芝士🧀

🔹𝙶𝚊𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜
▫️𝙻’𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚒𝚗𝚎 $𝟷𝟿𝟻 🐂
𝐼𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑏𝑒𝑒𝑓, 𝑒𝑚𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑙 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒, 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜, 𝑐𝑎𝑚𝑒𝑟𝑎𝑙𝑖𝑠𝑒𝑑 𝑜𝑛𝑖𝑜𝑛, 𝑒𝑔𝑔 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑. 𝑆𝑢𝑐ℎ 𝑎 ℎ𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑐𝑜𝑚𝑏𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑔𝑙𝑢𝑡𝑒𝑛-𝑓𝑟𝑒𝑒 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑤𝑎𝑠 𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑏𝑢𝑐𝑘𝑤ℎ𝑒𝑎𝑡 🤎 无麸质荞麦饼皮麦香烟韧,咸香的免治牛肉,配半熟蛋,芝士和蕃茄等,馅料丰富😻

🔹 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝
▫️𝙲𝚛𝚎̂𝚙𝚎 𝙻𝚊 𝙿𝚒𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚕𝚊𝚍𝚊 $𝟷𝟿𝟼 🍍🥥
▫️𝙲𝚛𝚎̂𝚖𝚎 𝙱𝚛𝚞𝚕𝚎́𝚎 $𝟼𝟸 🍮
𝐺𝑙𝑎𝑚𝑜𝑟𝑜𝑢𝑠 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒 𝑤ℎ𝑒𝑛 𝑝𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑓𝑙𝑎𝑚𝑏𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑟𝑢𝑚 🔥 𝑅𝑖𝑐ℎ 𝑐𝑢𝑠𝑡𝑎𝑟𝑑 𝑏𝑎𝑠𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑙𝑎𝑦𝑒𝑟 𝑜𝑓 ℎ𝑎𝑟𝑑 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 #𝑐𝑟𝑒̂𝑚𝑒𝑏𝑟𝑢𝑙𝑒́𝑒 💛 甜薄饼打卡一流,以冧酒火烧菠萝和椰子雪糕,清甜不腻;焦糖炖蛋伴着一层薄脆的焦糖糖衣,蛋香滑溜👅

🔹𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔𝚜
▫️𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝚌𝚒𝚍𝚎𝚛 $𝟻𝟶/𝚌𝚞𝚙 🍷
𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑐𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐵𝑟𝑖𝑡𝑡𝑎𝑛𝑦 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑡𝑜 𝑔𝑜 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑟𝑒̂𝑝𝑒📯 法式可丽饼配法国苹果酒是在法国布列塔尼最传统的食法🥂 以碗作盛酒器皿,别具特色👀

感谢 penguin_foodblog
2020年11月17日点评 通过移动设备发表

自从接触过 crêpe 呢样食品之后😬间唔中都会 search 下有咩好推介🔍最近就去咗 La Crêperie呢间 crêpe 专门店试下
Homemade Brittany Fish Soup🥣入口鱼味非常浓郁🐟跟汤附上芝士和面包粒🍞脆卜卜嘅面包粒同咸香嘅芝士令鱼汤饮落更满足☺️
Mussels And French Fries🐚用上法国 Morisseau 蓝青口🇫🇷厚肉饱满,鲜甜嫩滑😋散发淡淡木香🌴另外用白酒汁同洋葱方法煮🍶好好味😛附上一篮新鲜炸嘅香脆薯条🍟
L’americaine🤎表面有沙律🥗太阳蛋🍳然后 crêpe 入面包住番茄🍅洋葱🧅碎牛肉同艾门塔尔芝士🧀丰富饱肚😉
Crepe La Pina Colada🧡先倒上冧酒在可丽饼上🥃然后就会献上一个火焰 show🔥crêpe 烟韧微脆😆配搭清香嘅椰子雪糕同香甜嘅菠萝片🥥🍍甜而不腻,同时平衡一下酒味😌
Creme Brûlée🥚蛋香味浓郁,质感幼滑🤤连埋上层嘅焦糖薄脆,非常滋味😙
Val De Rance Swee🍏食法式可丽饼喺法国布列塔尼的最传统吃法系要配法国苹果酒🍾苹果酒呈橙红色,入口清爽,果味重👍🏻
Kerne “Craft Cider”🍎用碗装住特别有风味🥣酒味相对浓啲,果甜味就淡啲

感谢 0907kinki

查看过LA Creperie (湾仔)的旅行者还看了

去过LA Creperie (湾仔)吗? 请分享你的经验!