“高质。惊喜法国菜”

LA Creperie (湾仔)
提供送餐服务
香港排名第379 (共15,634家美食)
周围地区: 大佛口
周围地区: 大佛口
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

Follow @thebigeatsister, 带你四周围食好西 星期五收工同朋友Happy Friday揾左间气氛唔错嘅法国菜-La Crêperie

大食妹点评
【味道】
☞❶ #ValDeRanceDry
开心星期五又点可以唔饮啲酒呢? 听讲食法式可丽饼配法国苹果酒系最传统嘅食法, 所以大食妹同同事都嗌左杯Val De Rance Dry呢杯苹果酒酒精只有百分之五, 味道香甜带气, 酒量比较低嘅朋友都可以handle到
☞➁ #OctopusCarpaccio
前菜我哋就食左份Octopus CarpaccioOctopus Carpaccio即八瓜鱼薄切再加上槛榄油同柠檬汁, 味道几fresh, 系个唔错嘅前菜
☞❸ #GoatCheeseSalad
之后我地再刺战Goat Cheese Salad要知道大食妹系有啲怕羊苏味嘅, 食呢道羊芝士沙律时真系有啲怕怕, 但见同事想食, 就尝试一下啦Goat Cheese Salad里面有两款羊芝士, 一款系软身嘅, 而另一款就系硬身嘅硬身嘅芝士两面小煎过, 味道小咸, 混合新鲜生菜、车厘茄、巴马火腿同蜜糖调味, 竟然非常好味
☞➃ #LaMarin
之后我地再嗌左份La MarinLa Marin系咸嘅法式可丽饼, 里面有带子、蘑菇同烟肉, 配上creamy嘅白酒汁, 味道match得黎又食到食材嘅鲜味
☞❺ #LaQuebecSaintMalo
食完咸食又点可以唔食甜品呢La Quebec Saint Malo里面有新鲜嘅士多啤梨、蓝莓, 再配上忌廉同红莓酱, 算系味道保证嘅基本款
☞➅ #LaNormande
而La Creperie最啱打卡嘅一定系佢嘅火焰可丽饼啦其实有好多款甜食都可以做到火焰效果, 但大食妹会推介La NormandeLa Normande里面加入左苹果白兰地, 炖煮过嘅苹果同青苹果雪芭, 味道微甜而且清新, 配苹果酒一齐食都好来
【环境】
☞ 位于湾仔嘅La Crêperie环境好chill, 最啱收工同同事饮返杯
【服务】
☞ La Crêperie嘅服务唔错, 职员好热情咁讲解crepe嘅来源同唔同嘢食☺️
【性价比】
☞ La Crêperie价钱中等价位, 但野食惊喜度都几高, 对得住呢个价
【大食妹评分时间】
⚀味道:
⚁环境:
⚂服务:
⚃性价比:
⚄推荐菜式: Val De Rance Dry、Goat Cheese Salad、La Marin、La Normande
资讯栏
餐厅: La Crêperie
地址: 湾仔皇后大道东100-102号钜芝楼1楼
⏰营业时间: 星期一至四12:00-16:00 & 18:00-23:00 ; 星期五 12:00-23:00 ; 星期六 11:30-23:00 ; 星期日 11:00-22:00
电话: 2529 9280
✼••┈┈┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈┈┈┈••✼
想知道同区仲有咩好野食?
#跟住thebigeatsister去湾仔食好西
✼••┈┈┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈┈┈┈••✼
#LaCrêperie #法式可丽饼 #法国菜 #打卡甜品 #可丽饼 #街头小食 #湾仔 #湾仔美食 #香港美食 #必食美食 #去湾仔食咩好? #thebigeatsister #hkfoodie #foodlover #foodexplorer

感谢 TheBigEatSister

2020年11月29日点评 通过移动设备发表

一步入餐厅就可以闻到周围都弥漫着可丽饼嘅香味,令人好期待美味嘅可丽饼佳肴~ 店员会好热情咁介绍菜式,令客人会有宾至如归嘅感觉 最后我地叫左二人套餐,可以自选两个主菜、两个甜品同两杯饮品,份量对两个人真系刚刚好。
主菜拣咗一个意粉同一个savoury可丽饼,相信大家食可丽饼多数都系食甜嘅口味,而呢间餐厅就可以品尝到咸食嘅可丽饼~ Les Pierres Noires 可丽饼里面配料主要有芝士、烟燻火腿、蕃茄同鸡蛋,芝士份量都几多,钟意食芝士嘅朋友一定会好钟意❤️ 另外我哋仲拣咗龙虾意粉,龙虾已经拆好晒肉好方便食,份量都几足料,意粉嘅份量就刚刚好,酱汁味道酸酸地几开胃
终于到咗我最期待嘅甜品环节啦 甜品竟然可以拣两款真系太幸福 我地叫咗 La Sexy Suzette 同 Les Voiles de Saint Tropez。La Sexy Suzette上枱嘅时候会淋上橙酒同点火,令成个餐厅弥漫着柠檬同橙嘅citrus香味 但可能因为我本身唔系好惯饮酒,个人觉得橙酒有少少苦,但应该几啱唔系太钟意食甜野嘅朋友。另外一款系店员推荐嘅Les Voiles de Saint Tropez,酱汁系自家制嘅salted butter caramel,味道果然好正又唔会太甜,配上苹果片一齐食超夹
饮品方面,我哋就叫咗好出名嘅Fresh Apple Cider Apple Cider 可以选择sweet or dry,我地就拣咗酒精浓度比较低嘅sweet,酒精浓度大约系2%,非常容易入口唔会太甜,配埋可丽饼食真系绝配

感谢 peachy_sharing
2020年11月22日点评

店内好有气氛,食饭饮酒食甜品咩都有
侍应好好咁介绍该店背景,原来佢系法国巴黎沿海的部落
佢哋传统系可丽饼,不论主菜定甜品都会用到可丽饼
于是我两个人都点咗一个咸嘅可丽饼、一个甜嘅试下佢哋分别
LA PIANO
入面有烟三文鱼、菠菜、生蛋、cream
沟埋一齐又几好味,个烟三文鱼带起成碟食物咸味
中间仲有好菠菜好健康,个可丽饼脆架!
SCALLOPS PASTA 龙虾意粉
个意粉好出龙虾汁味,好好食,唔系蕃蕃味黎架
中间堆啲龙虾肉,肉质弹牙显得新鲜!
鹅肝,好香好滑,中间夹左啲果肉,甜甜地
LA QUEBEC SAINT MALO
卖相好靓,仲要好味嘅,个饼底都系用左可丽饼
Dinner set有埋甜品超抵食
云呢拿雪糕有云呢拿籽,正宗仲有好多水果
LA NORMANDE
green apple sorbet好特别,加上会淋上Calvados
令甜品有酒精味道,得意好玩嘅,但唔饮酒嘅就受不了
Apple cider
佢好特别系用碗饮酒,系特色嚟!
一杯份量$50-60,旁边系成支嘅份量放出嚟影相咋

总结:好有气氛好传统,都好多人黎食饭
有咩特别日子都可以试吓黎呢间,会有回忆

感谢 Tracyyyccc1123
2020年11月21日点评 通过移动设备发表

ℂ 湾仔 • ℂê
湾仔皇后大道东-号钜芝楼楼

# ℎ ℎ , ̂ ℎ ℎ ℎ , ℎ ℎ ℎ ℎ

▫️ $
ℎ ℎ ℎ ℎ ℎ. ℎ ℎ ℎ ℎ ℎ 鱼汤香甜,配面包糠和芝士

▫️’ $
, ℎ, , , . ℎ ℎℎ ℎ - ̂ ℎℎ ℎ ℎ 无麸质荞麦饼皮麦香烟韧,咸香的免治牛肉,配半熟蛋,芝士和蕃茄等,馅料丰富

▫️̂ $
▫️̂ ́ $
̂ ℎ ℎ ℎ ℎ ℎ ℎ #̂́ 甜薄饼打卡一流,以冧酒火烧菠萝和椰子雪糕,清甜不腻;焦糖炖蛋伴着一层薄脆的焦糖糖衣,蛋香滑溜

▫️ $/
ℎ ℎ ℎ ̂ 法式可丽饼配法国苹果酒是在法国布列塔尼最传统的食法 以碗作盛酒器皿,别具特色

感谢 penguin_foodblog
2020年11月17日点评 通过移动设备发表

自从接触过 crêpe 呢样食品之后间唔中都会 search 下有咩好推介最近就去咗 La Crêperie呢间 crêpe 专门店试下
Homemade Brittany Fish Soup入口鱼味非常浓郁跟汤附上芝士和面包粒脆卜卜嘅面包粒同咸香嘅芝士令鱼汤饮落更满足☺️
Mussels And French Fries用上法国 Morisseau 蓝青口厚肉饱满,鲜甜嫩滑散发淡淡木香另外用白酒汁同洋葱方法煮好好味附上一篮新鲜炸嘅香脆薯条
L’americaine表面有沙律太阳蛋然后 crêpe 入面包住番茄洋葱碎牛肉同艾门塔尔芝士丰富饱肚
Crepe La Pina Colada先倒上冧酒在可丽饼上然后就会献上一个火焰 showcrêpe 烟韧微脆配搭清香嘅椰子雪糕同香甜嘅菠萝片甜而不腻,同时平衡一下酒味
Creme Brûlée蛋香味浓郁,质感幼滑连埋上层嘅焦糖薄脆,非常滋味
Val De Rance Swee食法式可丽饼喺法国布列塔尼的最传统吃法系要配法国苹果酒苹果酒呈橙红色,入口清爽,果味重
Kerne “Craft Cider”用碗装住特别有风味酒味相对浓啲,果甜味就淡啲

感谢 0907kinki

查看过LA Creperie (湾仔)的旅行者还看了

去过LA Creperie (湾仔)吗? 请分享你的经验!