“老牌潮州酒家”

华苑潮州餐厅
在线下单
香港排名第2,705 (共13,891家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

呢间舖头要上楼。而且装修好普通,但是点左几个潮州特色菜后,感觉不一样。不要以为铺头细细,又要上楼,第一个推荐菜式是:生醃狮蚶,味道浓郁带鲜味,潮州鹅肝同掌翼,又是推荐。豉油葱花煎普宁豆腐呢个菜式没有椒盐霸度。而且豆腐内软外脆,做法一流。甜点就点左个叫老鼠棵及福果糖水。非常之好味道及可推介。

感谢 petulatsangchiulei

2019年6月18日点评

家人喜欢食潮州菜。叫了一个炸蠔饼,炸得好香口松脆而且又有蠔仔的鲜味〝比一般煎蠔饼特别。只是价钱比较贵。

感谢 Emchem
2019年4月14日点评 通过移动设备发表

本只想是家常便饭,结果想叫6人食左五千多元,不过食物水准都满意的,特别是鹅肝,从未试过中式鹅肝咁嫩口,甜品亦非常出色

感谢 106packyc
2019年2月3日点评 通过移动设备发表

出名的潮州私房菜,煎蠔烙脆口,排骨春菜,卤水鹅拼盆,也是出名及非常美味可口,略嫌人太多,侍应招呼不暇

感谢 AikyLee
2018年6月13日点评

我哋叫咗一份炸蠔饼,虾枣拼芋卷,葱花煎豆腐,马友蒸鱼,糖醋面同埋蠔仔粥 质素好好

炸蠔饼炸得好松脆 而且仲系用薯粉炸 蠔仔嘅味道亦都好突出 而且蠔嘅数量亦都好足 值得推介佢嘅虾枣拼芋卷亦都好好食 芋卷嘅芋头唔系好粉 可以食到粒粒嘅芋头 虾枣嘅虾味亦都好突出 配埋酸辣酱味道更佳佢嘅葱花煎豆腐好有镬气 亦都唔会煎得太咸 如果唔想食咁多炸嘢可以试吓呢一个
佢嘅蠔仔粥都好推介 蠔嘅份量好多 几乎每一羹都会有两粒蠔

感谢 hapoter123

去过华苑潮州餐厅吗? 请分享你的经验!