“《 快~ 闪~ 大 澳 》野食篇”
三盏灯茶室的点评

三盏灯茶室
香港排名第5 (共658家咖啡和茶)
周围地区: 大屿山
周围地区: 大屿山
2021年1月11日点评

哩排香港人又开始兴返啲户外活动,行山啊露营啊等等。亦都有好人想比较轻松啲,选择左去个远足行下离岛咁。咁岩小编又属于比较懒嘅人,本身都系搭车去睇下大佛⛰就打算回程走(晒一晒都见攰),但结果系比朋友半推半就嘅情况下呢就入左大澳行个圈。

本住有得坐就唔行嘅宗旨呢,系游大澳嘅期间呢,就见到一个好有旧式灯笼装饰嘅地方,仲见到有人食野,哩个时候我就知机会黎啦飞云☁️!!!!我马上开始扮死嗌攰,同行朋友都知我想点,就马上揾路去揾食。

穿过一间间排屋行过一条桥后就哩到哩间 - 三盏灯茶室,系同老板倾谈下得知,原来哩间茶室系佢地嘅祖屋黎嘅,老板几兄弟姊妹都去晒外国生活,有时放假返黎,见到成长嘅机方受到蚁害老化,就决心重整哩间祖屋,并决定将佢地系大澳嘅故事分享比朋友听。

故仔讲到咁上下啦,讲返野食先,因为茶室地方有限只能够供应到啲轻食,所以我地今次就叫左一个老板推荐嘅大澳鱼饼,一个芝士蛋糕,同埋咸柠檬梳打。鱼饼食落几弹牙亦无鱼腥味,咸柠檬梳打先系最正,柠檬香味好出而且好解渴饮落感觉好清新,唔会好似咸柠7咁咸同咁重味。不过就略嫌蛋糕就普通啲,正常发挥。不过茶室嘅价钱就小贵,如果系五六点黎到睇夕阳嘅话呢,就真系值回票价。

感谢 3poorguys

2019年7月24日点评 通过移动设备发表

这家店推荐他们茶系列的饮料,感觉店家用的茶叶的品质十分的好,喝起来温顺入喉,也不会说过浓,甜点搭配起来恰当好处

感谢 dnajksfc
2018年11月2日点评 通过移动设备发表

宁静的大澳,舒服的茶室,坐在海边,吹着凉风,如果没事做,不知不觉也能坐上一整天。
玫瑰花茶,淡淡玫瑰花香加上少少甜味,喝下有点舒服润喉的感觉
秘制的柠蜜,老板娘帮忙打碎了冰块,碎冰加上柠檬皮碎,清新开胃

感谢 LiuSing18
2018年10月21日点评

大澳除左睇景之外就系食啦,虾膏、虾酱和豆腐花,其实仲有三盏灯茶室既食品,沙爹牛肉面系必食之外仲有佢杯香滑奶茶.整体感觉好舒服.

感谢 annsze2016
2018年9月20日点评 通过移动设备发表

大澳除了虾膏、虾酱、棚屋和豆腐花外,还有这地方,这茶室很有爱,是老板娘的心血,客人都十分支持,食品质素很好!

感谢 MikeC702

查看过三盏灯茶室的旅行者还看了

去过三盏灯茶室吗? 请分享你的经验!