“传统光酥饼”
奇趣饼家的点评

奇趣饼家
香港排名第8 (共271家面包糕点)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月21日点评 通过移动设备发表

好久无食过光酥饼, 记得太子奇趣都有卖, 趁午膳时间出去买番包食下。呢度有着好多不同嘅传统饼食,有老婆饼、红豆烧饼、香蕉糕、牛耳朵、鸡仔饼、蛋挞、嚤囉酥、光酥饼等…每日新鲜制造, 而且成日都好多排队人龙, 真系响当当店舖。今次买咗包光酥饼食,记得小时候食觉得好干,要在中途饮水,但呢间口感松软,唔会太干口。呢家这些老饼店真系买少见少,幸得太子仲有这间,让人可尝到怀旧中式饼。

感谢 KKMan123

2020年1月6日点评

又平又抵食的传统饼店,驰名原味烧饼,不甜不油,烟韧可口,价帘物美,比坊间所有连锁饼店出色,经常大排长龙,深受本地人及游客欢迎

感谢 KitmanW4
2019年12月14日点评

又到小店系列,今次路经旺角,突然好想念鸡仔饼,到你想食,先发现原来已经不是容易买到的饼吃
一定要到这种专卖传统手工饼既铺先可以买得到
数数手指,店家的历史还比我老,当年未拎米芝莲之前一样咁多人食
最出名系红豆烧饼,新年会卖特色小吃,每日都排长龙
好味就在于前铺后工场,已经系香港极少有既饼店
每日一盘盘新鲜焗好既就直接卖,老板说会每日清货,卖不完就掉
全人手做饼,用料特选过,鸡仔饼,好像改了尺寸,变得比以前更小巧,更方便食
以斤为单位卖,一斤60蚊,半斤已够吃2晚
咬开有肥油,咸香甜咁复杂就系鸡仔饼既独特,全世界只有香港吃到
多年没到访,老板已换成后生的第2代
但味道一样无变,味道是回忆是真的
奇趣饼家
米芝莲2019街头小食推介
旺角花园街135号地下

感谢 alex lam 林
2019年10月15日点评 通过移动设备发表

奇趣开左有几十年了,记得以前系花园街行街,总会去买返件豆沙锅饼,佢嘅流量很快,每次都系热辣辣,另外我也会买鸡仔饼呢!

感谢 JoyceW2056
2019年9月27日点评 通过移动设备发表

系一间得奖既老字号,而家唔系甘易买到呢啲中式传统小食,最喜欢佢既红豆烧饼,唔太甜同油,5蚊个,买多有平。其他好似蛋挞椰挞都系值得一试

感谢 kwan20179

查看过奇趣饼家的旅行者还看了

去过奇趣饼家吗? 请分享你的经验!