香港
搜索

“推介越南菜”
Le Viet的点评

Le Viet
香港排名第407 (共13,928家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地

呢一间越南野我成日经过都好多人排队 今日我终于试咗啦 头盘我哋叫咗个越式春卷 佢嘅份量都几多 虽然佢个春卷系炸过 但系食落口都唔会太油腻 同埋加上佢俾咗菜你包住 所以更加清新跟住我哋叫咗佢嘅招牌河粉系火车头河粉 佢里面有牛柏叶 牛腩 生牛肉等等 佢啲汤够热所以啲生牛肉浸一阵就已经熟啦 佢啲牛腩亦都肥瘦啱啱好 我系好推介呢一个 如果你食得辣嘅话就加啲辣落去就更加惹味 跟住叫咗佢哋都几出名嘅咖喱牛腩配法包呢 个真系劲正囉佢里边有好多旧薯仔 全部都好入味 再加上牛腩分量亦都几多 佢啲法包上嘅时候仲系热嘅 唔会好似出边啲又冻又淋 所以都值得去食嘅

感谢 boobooalice

同朋友去尖沙咀呢间越南野都食饭其实一直以来都想试但系冇机会今日终于比我试到啦!已经九点几但系店里边仲系好多人,成间铺头嘅设计都好有越南色彩。

一嚟到好肚饿,先叫咗个粤式小食拼盘,佢有春卷、猪颈肉同炸虾饼等,样样都有,非常丰富,呢度嘅师傅煮炸物一流,好多人都特登过嚟帮衬佢地啲串烧架。

另外最令我渴求嘅就系呢一个椰浆椰子饭!净系睇外表都已经流晒口水啦,啲饭堆满晒整个椰子,爆晒出黎,但系佢又唔会好易倒泻,用料都好多,包括有啲水鱿鱼同埋少少海鲜,另外仲有萝卜,好香甜,最后食完之后仲可以连埋椰子肉食。

最后食埋一个芒果糯米饭甜品作结,好软滑,啲糯米有红有白,芒果花得好靓,同焦糖布丁每样都做得好出色,食完真系好饱。

感谢 chingbee0808

今日约左朋友晚上来到The One的Le Viet食晚饭,呢度环境阔落,半开放式

这里有一个美女侍应态度非常殷勤

椰浆饭真系超抵食呀
个饭两个人都食唔晒呀
而且非常入味超香浓啊

越式甜品拼盘
越式春卷,越式炸虾饼 即叫即炸的好脆呀
烧猪颈肉配上酱汁简直一流

想吃的牛油鸡翼和蟹都没有了
下次来要再吃啊

感谢 yukileung4930
2019年9月11日点评 通过移动设备发表

好朋友生日,一于带佢黎openrice优秀越式餐厅庆祝!8pm黎到已经full house(闲日), 好彩一早book左位!
餐厅都几阔落光猛。3个女仔眼阔肚窄,样样都想食,但为左唔好食唔哂,浪费食物,都忍手唔叫太多!
1️⃣#青木瓜沙律 $75
除左青木瓜丝,仲有萝卜丝、青瓜丝,鸡肉丝,熟虾。有菜又有肉,全部都好爽口,加埋花生碎提升口感,个泰式沙律汁酸酸甜甜好开胃!
2️⃣#越式咖哩炸软壳蟹锅 $93
个锅有炉热住,见到d咖哩汁开始热到弹下弹下,简直令人食指大动。呢个锅真心抵食,除左软壳蟹仲有薯仔同法包,薯仔仲要轻轻炸过黎,外皮脆脆地。咖哩味道好好,捞饭点包食都得。
3️⃣#超载椰青焗饭$103
名符其实超载劲大兜,一笔就唔小心整跌左楼顶旧虾。不过唔紧要仲有好多旧。个饭因为有椰浆甜甜地,配料有鱿鱼 蚬肉 虾粒 三色豆 提子乾,淋上椰汁好香好邪恶。之后捞埋软壳蟹锅d咖哩汁简直系一流。
4️⃣#串烧 半打 $89(猪+牛+鸡)各2
串烧好香口,同个汁好夹。唔好睇佢个样黑蚊蚊,放心绝对唔系烧浓另配生菜盘上,钟意食清d既可以用生菜包住黎食。
5️⃣#牛油鸡翼 $72
牛油鸡翼超大只!一碟有5只,劲多蒜蓉但唔会太重口味!鸡翼炸到卜卜脆!
6️⃣#椰青 $42
鲜甜多汁!整体满意既一餐,值得返兜。

Le Viet
旺角弥敦道636号银行中心1楼101-106,108-109号舖
尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L402舖

回头率:8/10
⭐️味道:8.5/10
✨环境:8/10
服务:7.5/10

感谢 allison1193
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

之前食过旺角分店, 对咖哩大虾念念不忘, 今日放工经过the one, 就拉住先生去回味下
见餐厅做紧promotion, 海鲜酸辣锅做紧特价, 于是放弃咗咖哩大虾, 试下新嘢, 另外仲叫咗黄咖喱软壳蟹配法包同埋满载椰青海鲜饭
呢间餐厅做嘅咖哩果然出色, 从来都冇令我地失望黄咖哩非常香浓, 配上香脆嘅炸软壳蟹同外脆内软嘅法包, 简直系完美配搭
相比之下, 本来我哋寄予厚望嘅海鲜酸辣锅, 就冇咁吸引, 可能我哋食惯泰式酸辣汤, 以为佢呢个味道系类似冬阴功, 但原来唔系, 佢嘅酸味比较重, 但值得一赞嘅系, 海鲜份量算多
另外椰青海鲜饭份量超级大, 其实一早都见其他评论话份量好大, 三个人食都得, 我哋仲以为自己咁大食一定食得哂但原来真系唔得, 好推荐一班人嚟食先叫

感谢 msfoodo

去过Le Viet吗? 请分享你的经验!