“越式越食越爱”
Le Viet的点评

Le Viet
提供送餐服务
香港排名第105 (共15,972家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月3日点评 通过移动设备发表

今日系The one 被一间开放式餐厅吸引,餐厅装潢五颜六色,非常引人注目,于是入去食午餐。叫左以下几样食物。
1.越式小食拼盘$115,最近做特价$98,有买款小食,份量好多,虾饼炸得非常脆口, 虾肉十分弹牙,唔会感觉好多粉,猪颈肉烧得好香口,越式米纸春卷和扎肉蒸粉包,上面撒干葱好香。
2. 火车头酸辣锅$148, 火车头固名思义好多材料,汤超浓郁,有好多菠萝粒蕃茄芽菜,汤料十足,落能后加粉丝吸晒d汁相信会天完美,汤系甜+酸,好微既辣,有几片厚切雪花肥牛,牛味浓肉质软熟不肥,还有牛腩肉和牛栢叶,犹如甜酸但不辣的冬阴公汤。
3. 大虾菠萝炒饭$78,午式套餐,超级抵食,而且高水准,饭炒得粒粒分明,配料有菠萝粒、红肠、火腿、杂豆、鸡蛋碎,且有三只新鲜弹牙既虾,净系材料都十分丰富,再加上越式滴滴咖啡,杯底有练奶,滴完咖啡☕️搞浑,非常香且滑溜。

感谢 cmycmy917

2020年12月29日点评 通过移动设备发表

Lunch time 去The One 4楼,餐厅选择多,今次想食越南菜。
午餐set 款式也不少,$62-$78 价钱合理。
香茅猪颈肉捞檬 - 猪颈肉好嫩,烧得刚刚好,带点焦香又不会太干。捞檬酸酸地好开胃!
越式生牛肉汤粉 - 汤底清香,味道正宗。牛肉粉嫩,牛味香浓。芽菜用杯仔装水种植著,又有青柠辣椒,好越式的风味。
满载椰青海鲜饭 - 真的是满载!除了见到的虾及墨鱼,入面也有蚬仔等的海鲜。而且饭充满浓浓的椰香,相信是用椰肉打磨烩成的。
每个午餐都包餐品,可以加钱转特饮、冻饮。
越南滴滴咖啡、冻柠檬茶
见到小食 札肉蒸粉包 未食过,就叫了一客share。入面有虾米、猪肉碎、木耳等等,感觉有少少似中式点心/饺子。不过连同札肉、炸虾片及沾上酸汁食,顿时变成东南亚风味!
餐厅坐位宽松,young 又有活力。

感谢 mandycR6115FB
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

尖沙咀THE ONE呢个商场好好行,而且又多唔同款式既餐厅,所以我都好多来呢个场消磨下时间。今日就LUNCH来试下越南野,

呢到有午市套餐,价钱$60-$70左右另加一,就包埋饮品,价钱都抵食,同埋都有唔同既款式。仲有呢到几好坐,楼底好高,感觉有空间感,同朋友倾计好舒服。

海鲜炒檬粉$68
呢个午餐 好抵食,真系好多海鲜,有虾、墨鱼、蚬,全部都大大粒。个粉炒得够干身,而且唔太咸,好食。

扎肉蒸粉包
好大件呀,仲有4件TIM~热乎乎出来真的好香,而且大大盘真系好吸引。入口皮好滑,料亦好多,有肉碎同木耳真系好好食~面有D炸蒜超正

炸虾饼 $68
厚身,脆卜卜好好食,而且好靓仔╴非常之东南亚风味的小食。

香茅猪颈肉米纸卷 $42
好FRESH的小食,猪颈肉配粉丝包埋的卷物,好好食~口感很好~清清地正。

咸鱼炒芥兰 $62
浓味之选,非常惹味的芥兰,份量都可以。

越南滴滴咖啡 餐+8

柚子海鲜沙律
虎虾粉丝煲
芒果糯米饭
滴滴仔咖啡

Mango Sticky Rice无得顶呀!!!!!!!!!!
Waitress好有礼貌,好似系越南人~~

感谢 gonijiwa
2020年12月19日点评 通过移动设备发表

去尖沙咀The one 《Le Viet》食午餐,今日嚟个越式滋味先
浓浓蕃茄甜味嘅越式火车头酸辣锅,煲内配料丰富有牛肉片、牛丸、牛腩粒、牛柏叶、当然唔少得高汤。
牛油味十足嘅牛油鸡翼同埋浓稠酱汁嘅咖哩牛腩捞檬

感谢 maggielauyy

查看过Le Viet的旅行者还看了

去过Le Viet吗? 请分享你的经验!