“The one 泰越餐厅”
Le Viet的点评

Le Viet
提供送餐服务
香港排名第101 (共16,550家美食)
卓越奖
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年2月6日点评 通过移动设备发表

今日lunch想食泰国嘢,同个同事去左the one食呢间平时食开既Le Viet

Lunch set 叫左两个野
大虾菠萝炒饭 $78
面头就有几只大虾同肉松,仲有好多新鲜菠萝,口感丰富,炒饭干身

生牛肉汤河 $62
汤底浓郁但唔会好咸,牛肉新鲜有咬口

跟餐+$5 冻咖啡
+$8 青柠梳打
成支泰国chang梳打水另上既,本身冇加糖十分好,唔驶咁肥

另外仲叫左d小食同菜

烧猪颈肉米纸卷 $42
4旧大大旧,入面仲有好多粉丝同生菜,好fresh咁配埋猪颈肉薄片,唔错唔错

沙嗲串烧3串 $56
刚烧好热辣辣,猪牛鸡都好滑,醃个味好地道,沙嗲汁好香花生味,必食推介

蒜蓉炒椰菜苗 $66
炒得几香,清清地唔会好咸

感谢 s106237

2021年2月5日点评 通过移动设备发表

很久冇去Le Viet了,即兴与妈咪前来吃午餐, 地点在尖沙咀The ONE 4楼L402舖。平日下午两点店内不算多人,我很喜欢吃这里的满载椰青海鲜饭$103😋,然后再点越式拼盘$98、 鲜虾米纸卷$42、 椰汁红豆冰$28、 三色冰$28。🔸🔸🔸

📌满载椰青海鲜饭~ 澎湃的份量😲, 椰汁满泻在碟子上🤤, 海鲜有大虾、墨鱼仔和蚬肉, 配菜有三色豆和提子粒, 椰青饭的味道又香又甜, 食过两次依然觉得好正!

📌越式拼盘~ 拼盘有香脆炸虾饼、 惹味烧猪颈肉、 酥脆泰式春卷和馅料丰富的扎肉蒸粉包,吃时蘸鱼露品尝,倍添滋味😋。

📌鲜虾米纸卷~ 晶莹通透的米纸卷, 口感Q弹,沾上鱼露,酸甜的小清新口味, 令人食指大动👍🏻。

📌椰汁红豆冰~口感绵绵的红豆,配上香浓的椰汁,特别好饮。

📌三色冰~色泽鲜艳, 甜度刚好,咬落烟韧爽脆的口感。

食过Le Viet咁多次都没有令我失望, 食物水准依然好, 价钱相宜, 地点方便。📝🉐👍🏻

Le Viet
地址: 尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L402舖

感谢 Victoriay_eatwithvic
2021年2月4日点评 通过移动设备发表

《Le Viet》
🍍菠萝焗饭
呢个必点!焗饭一上枱香喷喷,又大大份,好吸睛😍当然食落都好香好惹味,最钟意佢地加咗猪肉松,食落又多一种层次!
🥢香茅猪颈肉捞檬
猪颈肉份量够晒多,又煎到金黄色咁,卖相都赢晒😍檬粉配合青瓜丝同生菜丝,食落好清新,个捞檬汁再浓味少少就更好喇!
🍖串烧沙爹
猪牛鸡各一串,烧到金黄色嘅串烧,好吸引呀!个人特别钟意鸡肉,烧得香口而鸡肉仍然嫩滑,正👍🏼
🥭芒果糯米饭
铺满椰浆嘅糯米饭,令人心动😍餐厅好有心思一份里面有晒普通糯米同紫糯米,一次试到两种滋味😆好满足呀!
#eatisfun

尖沙咀弥敦道100号
The ONE 4楼L402舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻

感谢 eatisfun23
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2021年2月4日点评 通过移动设备发表

好耐好耐冇食过越南粉又好挂住滴滴咖啡,行过 the one揾到间价钱一d都唔贵就去食个 lunch。

越式生牛肉粉就必叫的,汤底好浓牛肉好嫩好滑冇得输👍🏻👍🏻👍🏻

大虾菠萝焗饭大大只大虾有成三大只,仲有新鲜菠萝加埋一齐炒味道好好。

青木瓜大虾🍤鸡丝沙律,木瓜丝好爽口,鸡丝一d都唔鞋口加埋个汁好开胃好好味,我个人觉得必试。

香芒糯米饭,芒果🥭好甜,糯米饭上枱仲系热辣辣加椰汁🥥正正正。

越南滴滴咖啡☕️卖相已经好特别,有浓浓咖啡香,杯咖啡真心唔错。

感谢 hei-ccc
2021年2月3日点评 通过移动设备发表

睇完医生赶住六点前堂食,5:15就冲左入黎食个quick dinner!

估唔到呢个钟数仲有lunch set嗌!包埋餐饮!

越式生牛肉粉

肠胃唔好,唔想食生牛肉,staff话牛肉可以well done!好体贴!:smileheart:

Le Viet越式拼盘

有扎肉蒸粉包、虾饼、春卷同猪颈肉
大推虾饼!热辣辣,有口感,好扎实!

猪颈肉炒金边粉

睇落平平无奇,无乜色水,但食落几香口,再叫staff比d fish sauce我加落去几好食!

唔记得左拼盘有猪颈肉😅!lunch menu 有海鲜炒檬粉嗌仲平d🤣,下次可以试下!

椰青🥥
青甜!但系饮几啖好快就啜哂😅

份量足!系呢个商场黎讲算系比较抵食既餐厅!平靓正!

感谢 tabelai

查看过Le Viet的旅行者还看了

去过Le Viet吗? 请分享你的经验!