“份量大•座位舒适•越南餐厅”
Le Viet的点评

Le Viet
提供送餐服务
香港排名第80 (共16,069家美食)
卓越奖
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年2月26日点评 通过移动设备发表

💬 行过4/F呢度见到有唔同嘅餐厅, 而呢间越式餐厅就系开放式设计~ 平日下午时间唔多人, 坐得舒服, 可以同朋友慢慢倾计~ 佢有午餐set选择嘅, 不过我哋唔系太肚饿, 所以就叫咗小食一齐食~

▶️鸡丝大虾青木瓜沙律 (HK$62)
好大碟, 一定要开心share😜 汁另上 (系平时越式捞檬粉𠮶只汁)~ 健康之选~

▶️牛油鸡翼 (HK$72)
鸡翼超大只🌟热辣辣新鲜炸出嚟‼️牛油味好重手, 蒜味都好香, 推介~

▶️猪颈肉米纸卷 (HK$42)
好大件米纸卷, 有四件~ 不过猪颈肉就比较切得薄咗啲~ 檬粉嘅份量就相比底下超多🤣

▶️冻柠檬茶 (HK$28)
正常发挥, 够新鲜柠檬, 最怕有啲冻柠茶畀得太少柠檬片🤭

▶️绿豆拉椰糕 (HK$33)
嚟到𠮶阵仲系出烟㗎‼️应该系即叫即蒸👍🏼唔会太甜~ 原本想叫生果拼盘嘅, 不过卖晒😆

感谢 happygina_foodie

2021年2月22日点评 通过移动设备发表

< Le Viet 🇻🇳 > 📍尖沙咀
琴日日中午同fd行街去咗呢间主打越南野嘅餐厅食lunch😛 之前食过都唔错 所以又试下🤣

🥘咖喱炒大虎虾 $168
呢个系必食😋😋 大虎虾有六虾😆 每只都有手掌咁长 呢个价钱好抵食😛 虾肉爽口弹牙 肉质鲜甜 超好食😛 而且仲有好多虾膏 啖啖甘香🥰咖喱加咗青椒、洋葱同蛋花😛😛 咖喱好香浓惹味 虾肉好入味😋 啲汁捞饭食一流 好快就食晒成碟🤣

🍍大虾菠萝饭 $78 +8 椰汁绿豆冰🥤
原个菠萝装住炒饭 加咗菠萝粒增加风味🥰 炒饭有肉松、火腿片、三色豆 上面仲有三只虾 炒饭份量都几多 可以同朋友share😋

🦐海鲜炒檬粉 $68 例汤+热奶茶
因为惊河粉太油嘅关系叫咗檬粉😛 入面有好多海鲜 有虾仁、鱿鱼同蚬肉 份量都几多😆 檬粉唔会炒到散晒 另外芽菜同韭菜都炒得好香🥰🥰 奶茶味道似港式奶茶 唔太甜 几好饮❤️

❣️店内环境舒适 staff态度友善👍🏻 值得一去❣️

椰青肉爽脆 味道清甜
📍Le Viet
尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L402舖

感谢 eatwith4feipor
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com.au 查看原文
2021年2月7日点评 通过移动设备发表

上次吃得满意,食过番寻味,今日又和朋友去尖沙咀Le Viet吃午餐。

我们两个人叫了招牌饭,越式拼盆和咖喱炒大虎虾。

招牌饭不愧是招牌饭,大大碟饭材料好丰富,有扎肉,煎蛋,香茅鸡翼和猪扒。因为是午市套餐,饭跟冬瓜汤和饮品,超值好味。

拼盘啱为食,乜都想试的我。粉包吃到香香的虾米味,内里蔬果碎有益。虾饼大大个,厚身又弹牙。猪颈肉干身少油有咬口。春卷又香又好味。

咖喱炒大虎虾值得推介。香甜的咖喱不辣,有蛋味,开边的大虎虾吸了咖喱和香料,吃入口又甜又弹牙,超正! 咖喱内的蔬菜配料也可口。

今天两个人吃得很满意,埋单连加一只需$372元。超值。

感谢 aliceyuens
2021年2月6日点评 通过移动设备发表

今日lunch想食泰国嘢,同个同事去左the one食呢间平时食开既Le Viet

Lunch set 叫左两个野
大虾菠萝炒饭 $78
面头就有几只大虾同肉松,仲有好多新鲜菠萝,口感丰富,炒饭干身

生牛肉汤河 $62
汤底浓郁但唔会好咸,牛肉新鲜有咬口

跟餐+$5 冻咖啡
+$8 青柠梳打
成支泰国chang梳打水另上既,本身冇加糖十分好,唔驶咁肥

另外仲叫左d小食同菜

烧猪颈肉米纸卷 $42
4旧大大旧,入面仲有好多粉丝同生菜,好fresh咁配埋猪颈肉薄片,唔错唔错

沙嗲串烧3串 $56
刚烧好热辣辣,猪牛鸡都好滑,醃个味好地道,沙嗲汁好香花生味,必食推介

蒜蓉炒椰菜苗 $66
炒得几香,清清地唔会好咸

感谢 s106237

查看过Le Viet的旅行者还看了

去过Le Viet吗? 请分享你的经验!