“「Sleepless Night🌌 = Coffee Time💛☕️」”

Cafe R&C 铜锣湾
香港排名第133 (共667家咖啡和茶)
周围地区: 香港岛
周围地区: 香港岛
2020年12月1日点评

香港人出名工作压力大,成日要OT⏱,有时可能大压力到失眠‍♀️‍♂️,不如请日假去饮番杯咖啡☕️,好好地咁比自己休息下,放松身心,叉足电再努力。
铜锣湾希云街有叫Sleepless嘅新开Cafe☕️,餐厅以简朴、木系为主要元素,环境舒适,食物不错,大家多多支持!
Grapefruit Wings
柚子鸡翼一客有5件,厨师先用高温脆炸鸡翼‍‍,再加上大量柚子酱,鸡皮部份炸得干脆,肉质仲保持Juicy,酸酸甜甜嘅柚子酱令人好开胃,一食就爱上❤️!
香草忌廉蟹肉蟹籽扁意粉
是日厨师精选-香草忌廉蟹肉蟹籽扁意粉‍‍,意粉份量刚好,扁意粉口感烟韧,忌廉汁Creamy幼滑。面上放了一丝丝嘅蟹肉,味道不错,比想像中有惊喜,可以一试!
☕️Iced 3D latte ($62)
3D熊仔图案拉花‍❄️☕️,造型非常可爱,相信充满童真嘅你都一定好钟意❤️。可以拣唔同口味做latte底,咁草根拣咗Strawberry latte,咖啡味香浓。
Sleepless (铜锣湾)
铜锣湾希云街22-24号地舖

感谢 Grassroots-Ruby

2020年11月27日点评

星期六约左几个朋友出嚟敍旧,醒起之前去过间铜锣湾专整d得意拉花咖啡既cafe,就带咗朋友一齐去食个下午茶‍‍‍
——————
呢间cafe细细间唔多人,装修都几靓,播住音乐成个感觉几舒服☺️我哋每人都叫咗杯咖啡同埋一啲小食share~

☕️Hot Mocha 热摩卡咖啡 $48☕️ (8/10)
呢间cafe全部热咖啡都会有拉花我叫左杯热Mocha,上面拉花系只龙猫劲得意!我都欣赏左一阵先开始饮~咖啡香气好够,饮落顺滑,味道亦唔会过甜,算系唔错既咖啡

最后都系cafe坐左一段时间先走~假日如果想同三五知己聚下旧放松下既话呢间cafe算系唔错既选择
———————
味道:8/10
服务:7.5/10
抵食:7.5/10
⏳排队时间:0分钟

感谢 Otoro_foodie
2020年11月24日点评 通过移动设备发表

第一次嚟到铜锣湾食呢间Cafe,系因为被身边朋友在网上打卡相吸引了,决定约朋友来见识一下~

首先我们点了两款小食水牛城鸡翼、柚子味鸡翼。
鸡翼先炸到好香脆再配上酸酸甜甜嘅柚子汁,无想到原来可以咁夹。

然后点了厨师推介的蟹肉忌廉意粉,浓郁嘅忌廉特别而且加入了很多配料,例如蟹肉、蟹籽、各种菇类,多重口感。

另外点了一碟Classic Egg Benedict,水波蛋用刀切开有蛋液流出,连同三文鱼、蛋黄酱,够哂丰富。

成餐饭的重头戏就系3D拉花!我和朋友各点一杯:Latte & Mocha Latte,上面有独一无二的小熊图案,好厉害!

感谢 smartgirleatsallday
2020年5月28日点评

另一杯Pepe抹茶Latte亦很不错,茶味浓厚而不苦涩,相信呢度的抹茶能够满足一众抹茶爱好者,如我。有网民话Pepe拉花walkin价系$85,唔知当时系咪新年限定,$65就可以饮到,不过只有指定Pepe图案及口味提供。

朋友的沙律卖相精美,爽口的沙律菜新鲜清甜,用上几款不同的沙律菜,陪衬肥美的烟三文鱼和香脆多士,系一个健康的Brunch组合。

太肚饿的我选择左黑松露杂菌意大利面,扁意粉岩我口味,特别衬Creamy Sauce,每条扁意粉都沾满黑松露酱,配埋香喷喷的杂菌,每一啖充斥着黑松露独有的香气,越食越香。

感谢 eatwithbabe
2020年5月27日点评 通过移动设备发表

Cafe R&C 十分推荐这家的today’s pasta. 今天的today’s pasta 是白汁砚肉扁意粉,若你喜欢硬质地比较有口感的意粉,扁意粉是必选!
‍厨师十分有心机把食物set得美美的侍应姐姐也很有礼貌及细心,时不时留意我们是否有需要。
说会食物方面,我们还叫了classic egg Benedict,味道不错,可惜底下的面包是我不喜欢的硬面包,好在因个人口味我朋友还是很满意✨可见,三文鱼十分新鲜、酱汁搭配满分整体来说是一道清新的菜式,店舖属细但不窄,坐得很舒服。简单却又是优质的晚餐。 今日又祝大家用餐愉快☺️
#causewaybay #supper #dinner #pasta

1  感谢 kkkay321

去过Cafe R&C 铜锣湾吗? 请分享你的经验!