“~*<美味>~蠔出色@The Oyster House”
The Oyster House的点评

The Oyster House
香港排名第13 (共15,897家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

Bff生日,知道佢钟意食生蠔,所以就中午就带佢嚟湾仔The Oyster House食饭庆祝~

讲真,lunch menu非常抵食,价钱由HK$118起,已经包括沙律或餐汤、主菜、甜品及餐茶~

既然今日系bff既大日子,就每人加$68食新鲜生蠔~

呢喥既生蠔出名新鲜,蠔身只只都肥美丰满,蠔肉结实爽脆, 味道甘甜,而海水既咸味同蠔肉既甜味都好平衡~

先来沙律,沙律菜好新鲜爽脆,上面仲放咗大量红腰豆,味道酸酸甜甜,好开胃~

炭烧美国牛板腱伴精选配菜,自家制黑椒汁
牛板腱好厚,大大块,入口有好重既炭烧香,牛肉味浓郁,虽然油花较少,但胜在咬口,肉汁丰富,加埋自家制黑椒汁,够晒惹味!

是日甜品系奶冻,口感Q弹,味道香甜细滑,奶味香浓~

餐饮我点咗杯咖啡,因为我觉得甜品同咖啡,一向都系perfect match,而咖啡味道都唔错,咖啡味好浓厚,bff对今日既安排好满意,大家都食得好开心!

感谢 pp y

2021年3月13日点评 通过移动设备发表

晚市开放堂食,夜晚即刻冲去食餐好,上网打“oyster”就揾到呢间餐厅,餐厅真系超full,我地要book咗先有位,而且早到都冇位入,真系超受欢迎
首先叫咗6只蠔:两只时日精选、两只rollex、两只ostra regal,生蠔饱满,size都唔细,约略有我手心咁大,肉质饱满爽口,味道全部都偏轻身,唔会话好重矿物味
之后食嘅系羽衣甘蓝南瓜沙律,入面超多黎麦,口感几丰富,感觉系一道超级帮助消化嘅菜式成道沙律系酸酸爽爽咁,因为入面嘅蓝莓味道好出。南瓜口感几有趣,佢唔系全生,但又唔系熟到溶咁,佢系带一点点嘅韧道,连皮都食得,味道方面甜得黎带焗过嘅香味
汤度我就拣咗松露蘑菇汤,菇味好浓郁啦,中间嘅应该系松露酱,打散后,个香味会再升华,配嘅面包我反而觉得一般般,佢味道唔知点解好寡,冇乜香气,唔建议单独食,要成块沾汤先会觉得好食
呢盘鸡翼都几正,望落大大盘咁,全部都系拆晒做单骨,食落超级方便,每一忽肉都可以食到干干净净,鸡翼上台热辣辣,佢味道系香辣带微甜,外面炸粉唔会厚,恰到好处
之后嘅鱿鱼义大利饭就不得了,打卡感十足,佢将全部饭塞晒入章鱼入面,一切开d饭系挤晒出黎,好饱满,饭系creamy,好有奶香,不过我都唔系太食得惯义大利饭,口感好raw,米粒好硬,但味道系确实唔错
最后甜品系Tiramisu,咖啡味浓郁
最后讲服务,服务唔错,服务员好倾得,不过上菜速度可以快dd,我地8点半入座,等到9点先有菜上,中途食到有少少紧张,去到几乎10点关店先食到甜品,有dd紧张,可能个晚真系超级多人挂

感谢 Sherpa804013
2021年3月13日点评

最近终于可以堂食!见耐冇食生蚝揾咗呢间
估唔到Full house 满哂!好彩订咗位

我地嘅主角黎啦! 叫咗3种 有黎自南非嘅同埋2 种黎自法国嘅蚝! 好鲜好肥美 食到 雪 雪 声!好感动终于食到生蚝食咗沙律扮健康先个汁酸酸甜甜同d羽衣甘蓝好夹 加埋温室南瓜同蓝莓!开胃小食!单骨鸡翼!好方便!不过味道小辣!大家要小心

食完生蚝!再 蚝 一 蚝 佢呢个系蚝汤!好特别架!我之前从来冇食过!佢有埋包比你点黎食!好鲜!完全冇腥味!最后黎一个墨鱼筒酿意大利饭!不过个饭真系偏硬!味道唔错最后Tiramisu!
完美食完餐饭!就到10点要讲拜拜
下次可以再黎食生蚝!

用餐日期:2021年3月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 Leung P
2021年3月3日点评

今日系湾仔工作,顺便系附近食lunch,见到呢间午市有生蠔食又唔贵,于是就拣左呢间试试。

可能12点左右就入去,人流唔算多,可以walk-in。呢到环境唔错,装饰好靓好有特色,而且坐得舒服。
一坐低侍应就摆低份lunch menu,我同朋友心大心细一于拣牛扒&烧鸡share食。

餐前面包预热左,嚟到仲系热辣辣,呢点好加分,可选择点黑醋/橄榄油,沙律菜新鲜,食落爽口!另加$68有3只是日精选生蠔,生蠔新鲜,好吃过酒店自助餐果啲。

炭烧谷饲牛柳伴精选配菜,巴黎牛油$168
5成熟,牛柳肉质鲜嫩而且份量多,配上巴黎牛油,不失风味!

香烤春鸡伴精选配菜,香草蕃茄酱$148
烤鸡半只,值得一赞系鸡胸完全唔鞋!而且蕃茄好好味,配搭不错。

感谢 yankylee
2021年2月28日点评 通过移动设备发表

见到个餐厅名,oyster当然系必食喇
Lunch set好抵食,只要加$68就有3只

「ᴅᴀɪʟʏ ᴊᴇᴛ ғʀᴇsʜ ᴏʏsᴛᴇʀ」
呢款系澳洲生蠔,目测虽然不算肥美,
但系鲜味十足
味道偏重海水味,继而带点甜味,
咸鲜味一直在口腔内回旋

「ᴘᴀɴ-sᴇᴀʀᴇᴅ ʜᴀʟɪʙᴜᴛ ғɪʟʟᴇᴛ」
比目鱼柳煎得好靓
外层煎到微微焦香,
但仍然保留到肉质既滑
鱼柳面铺满了杏仁片,
食落多左脆脆口感

「sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ᴋɴᴜᴄᴋʟᴇ」
哗猪手好大只呀!
起刀切落去系好容易切,
煮得够淋,但又唔会淋到切开就烂哂,
真系好丰富嘅胶质
不过建议share黎食,如果独食的话就真系有啲腻

「ʙᴀɴᴏғғᴇᴇ ᴘɪᴇ」
终于到甜品出场啦
呢个系我一直期待要食既香蕉拖肥批
顶层既cream滑到好似雪糕咁,
配上熟左既香蕉,
真系好perfect
食落仲有微微既拖肥味

「ᴍᴀɴɢᴏ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ」
呢个布甸用左奶冻包围住旧芒果,
但呢个奶冻做得好出色
够细滑,奶香又够浓

食完成个lunch set超满足

感谢 tata_trista

查看过The Oyster House的旅行者还看了

去过The Oyster House吗? 请分享你的经验!