“美味满足的晚餐 ”
The Oyster House的点评

The Oyster House
预订桌位
香港排名第17 (共16,496家美食)
卓越奖
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月29日点评 通过移动设备发表

美味满足的晚餐

今晚约了位喜欢食蠔既朋友一起食晚饭敍旧,位于湾仔谢斐道的「The Oyster House 」是一间食蠔的专门店,环境优雅宁静,实为闲谈叙旧的理想地方。
先点三款生蠔:
sentinelle no2, 肉质鲜嫩爽口,海水味浓郁。
irish rock no2 creamy, 咸味较重,蠔味浓郁。
choice of the day, 介乎两者之间,蠔肉新鲜爽甜,鲜甜清新。

沙律系黑醋蕃茄mozzarella沙律,蕃茄新鲜juicy, mozzarella 芝士软绵绵,口感十足,
加上热辣辣既香草面包,已经有一半满足感。

休息了一会,烤日本带子配野菌木鱼丝准备好,带子跟牛油汁好配衬,之后野菌跟木鱼丝又是一绝。

接着的是黑松露蘑菇汤,味道浓厚,很有野菌的鲜味。
主食是鱿鱼risotto 配蕃茄,鱿鱼香口,risotto creamy,配搭得不错。

最后甜品是Banoffee pie,不会太甜,跟朋友share刚刚好。尽享美味满足的一餐。

感谢 lkflorence

2021年3月21日点评

又到左悠闲既星期日,一于训到自然醒先系享受人生,再慢慢梳洗完同老婆落街食个lunch慢活一下

今日黎到呢间餐厅,其实就系屋企附近,一直以来都想试下,不过都冇机会,因为睇餐厅个名就知道系食蠔嘅,身为食蠔爱好者既我当然唔会放过啦

见到餐厅最近仲做紧优惠添,原来四人同行可以一人免费,早知就叫多啲人嚟一齐食啦
而且见到一个Pizza都系$99,又真系唔算贵㖞

入到去坐低咗之后见到餐厅嘅装修都几有外国嘅风格,无论系挂画定系沙发都呈现怀旧嘅味道,好似置身喺80年代嘅外国咁

睇返餐牌,主要有lunch Menu,一个价钱包含咗前菜、主菜同甜品,最重要系仲有是日生蠔添!!
所以我同老婆佢哋每人叫咗一个lunch set,不过主菜就有啲唔同,可以share嚟食

首先一嚟到嘅就系是日生蠔,嚟到嘅时候闪闪发光,每一只都好肥美,食落去嘅时候充满海水味,而且冇蠔壳,代表师傅嘅手势都做得唔错,加埋柠檬汁,更加带出蠔嘅鲜味,最衰每个人得三只,好似唔多够喉

之后就有老婆要既沙律同我叫既餐汤,沙律既菜几新鲜,咬落去脆身既,仲有蕃茄仔添
至于个餐汤系忌廉薯仔汤,整得几浓郁,仲食到少少薯仔蓉,配埋面包一齐食几夹,因为面包可以挂晒啲汁上去

之后到主菜出场,有我要既香烤猪鞍伴烧菠萝,配杏脯百花蜜酱,猪鞍烤得岩岩好,厚身又唔会太韧,唔需要太用力就切到出嚟,调味啱啱好,冇谂过可以配埋烧菠萝同杏脯百花蜜酱之后都唔算太甜

至于老婆就要香烤羊扒伴精选配菜,加自家制烧汁,嚟到嘅时候羊扒已经好香,食落去嘅时候羊羶味唔会太重,可能因为有烧汁嘅关系,再配埋一啲蔬菜一齐食,老婆食完话好饱,不过我当然唔相信啦,因为之后仲有甜品

首先有是日精选甜品奶冻,整得好香滑,充满牛奶味,果然老婆即时有返食欲,争住黎食

最后仲有呢个香蕉拖肥批,冇谂过香蕉同拖肥又几配合,一齐食落去唔会觉得好甜,而且下面个批底好松脆,食完就真系饱晒啦

最后埋单每人二百几蚊,有蠔食又可以食齐前菜主菜同甜品,湾仔区来讲真系好抵!!

感谢 Edmondchanwc
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

近日很多团体都在出售日本即食生蠔,看得牙痒痒,本想买来试试,但怕品质参差,最后还是放弃了。

今天决定到蠔吧吃生蠔,「The Oyster House」顾名思义就是以生蠔为主打,除此之外,它亦是一间吃意大利菜及海鲜的餐厅。

Lunch Menu 餐牌选择不算多,只得4款,但最吸引就是可以以HK$68享用新鲜生蠔 (3只)~

蠔吧的生蠔,那有不新鲜的道理吗?生蠔海水味较重,入口带有咸香,而蠔身肉质肥美,带子位爽甜,非常juicy。

餐汤是忌廉汤,汤底浓稠适中,配上蒸煮面包,入口有淡淡香草味,非常特别。

香烤羊扒伴精选配菜。 自家制烧汁
香烤羊扒大大份,共有3块,外层烤得有点微脆,内层肉质挺嫩滑,没有重重的脂肪,亦没有浓浓的羊羶味道,吃后挺饱肚。

香蕉拖肥批
拖肥批非常好吃,上层是厚厚的忌廉,下面就是香蕉及拖肥,味道香甜,口感细滑,入口有点像吃著雪糕。

冻柠茶
由于吃了太多肉了,突然间充满罪恶感,所以点了冻柠茶来帮助消化~

感谢 monbeebee
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

Bff生日,知道佢钟意食生蠔,所以就中午就带佢嚟湾仔The Oyster House食饭庆祝~

讲真,lunch menu非常抵食,价钱由HK$118起,已经包括沙律或餐汤、主菜、甜品及餐茶~

既然今日系bff既大日子,就每人加$68食新鲜生蠔~

呢喥既生蠔出名新鲜,蠔身只只都肥美丰满,蠔肉结实爽脆, 味道甘甜,而海水既咸味同蠔肉既甜味都好平衡~

先来沙律,沙律菜好新鲜爽脆,上面仲放咗大量红腰豆,味道酸酸甜甜,好开胃~

炭烧美国牛板腱伴精选配菜,自家制黑椒汁
牛板腱好厚,大大块,入口有好重既炭烧香,牛肉味浓郁,虽然油花较少,但胜在咬口,肉汁丰富,加埋自家制黑椒汁,够晒惹味!

是日甜品系奶冻,口感Q弹,味道香甜细滑,奶味香浓~

餐饮我点咗杯咖啡,因为我觉得甜品同咖啡,一向都系perfect match,而咖啡味道都唔错,咖啡味好浓厚,bff对今日既安排好满意,大家都食得好开心!

感谢 amyy441
2021年3月13日点评 通过移动设备发表

晚市开放堂食,夜晚即刻冲去食餐好,上网打“oyster”就揾到呢间餐厅,餐厅真系超full,我地要book咗先有位,而且早到都冇位入,真系超受欢迎
首先叫咗6只蠔:两只时日精选、两只rollex、两只ostra regal,生蠔饱满,size都唔细,约略有我手心咁大,肉质饱满爽口,味道全部都偏轻身,唔会话好重矿物味
之后食嘅系羽衣甘蓝南瓜沙律,入面超多黎麦,口感几丰富,感觉系一道超级帮助消化嘅菜式😂成道沙律系酸酸爽爽咁,因为入面嘅蓝莓味道好出。南瓜口感几有趣,佢唔系全生,但又唔系熟到溶咁,佢系带一点点嘅韧道,连皮都食得,味道方面甜得黎带焗过嘅香味
汤𠮶度我就拣咗松露蘑菇汤,菇味好浓郁啦,中间嘅应该系松露酱,打散后,个香味会再升华,配嘅面包我反而觉得一般般,佢味道唔知点解好寡,冇乜香气,唔建议单独食,要成块沾汤先会觉得好食
呢盘鸡翼都几正,望落大大盘咁,全部都系拆晒做单骨,食落超级方便,每一忽肉都可以食到干干净净,鸡翼上台热辣辣,佢味道系香辣带微甜,外面炸粉唔会厚,恰到好处
之后嘅鱿鱼义大利饭就不得了,打卡感十足,佢将全部饭塞晒入章鱼入面,一切开d饭系挤晒出黎,好饱满,饭系creamy,好有奶香,不过我都唔系太食得惯义大利饭,口感好raw,米粒好硬,但味道系确实唔错
最后甜品系Tiramisu,咖啡味浓郁
最后讲服务,服务唔错,服务员好倾得,不过上菜速度可以快dd,我地8点半入座,等到9点先有菜上,中途食到有少少紧张,去到几乎10点关店先食到甜品,有dd紧张,可能个晚真系超级多人挂

感谢 Sherpa804013

查看过The Oyster House的旅行者还看了

去过The Oyster House吗? 请分享你的经验!