“生蠔店推介”
The Oyster House的点评

The Oyster House
香港排名第12 (共15,904家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年4月27日点评

星期日去咗Oyster House食生蚝,佢地啲装修有啲似旧式扒房,少少传统。坐低叫咗三款生蚝都系店长推介,Tomo 喺日本生蚝,所以入口好爽好甜,size几大只,每个位置都好爽口,有少少青瓜清甜。Lambert 及另一只法国生蚝,蚝肉薄身少少,入口有金属味,少少回甘,海水味余韵悠长,呢度生蚝温度够冰,入口全部都好新鲜又爽脆。前菜叫了烧带子配香菇木鱼丝,因为大家都系日本食材,所以味道几配合,木鱼丝带出另一种鲜甜味。叫咗个黑松露蘑菇汤及生蚝浓汤,两个汤都好浓郁,上枱闻到蘑菇香味扑鼻,混合黑松露独有嘅香气,非常出色。生蚝浓汤内有一只生蚝,汤头好浓郁丰富,每一啖都系生蚝嘅味道。广岛蚝脆巴马火腿米型意粉,上枱似意大利米饭,原来系啲细细粒的短意粉,配上非常浓郁嘅蚝汁,里面仲有好多洋葱碎增加爽脆嘅口感,意粉上面有块脆脆的巴马火腿,带点咸香,捞埋意粉一齐食有提鲜作用。炭烧加拿大天然猪鞍肉,猪肉size非常大份,厚度差唔多有成吋厚,因为天然猪嘅关系,所以唔需要100%全熟,切开依然有肉汁,有肉味,不会有肉臊味,没有腌料腌过,只有简单调味及香草,完完全全吃出猪的原味。甜品系Tiramisu,用一个玻璃器皿装住,入口非常之湿润,我就比较钟意食这种比较软身的tiramisu,入口有酒香,加上咖啡粉,口感非常好,味道刚刚好不会过浓。埋单两位$1200喺湾仔,感觉好合理,生蚝及主菜都有酒店水准!值得一赞!

用餐日期:2021年4月
感谢 kelvinsimpson

2021年4月2日点评 通过移动设备发表

今天想吃蠔,所以来到了Oyster House, 知道这餐厅的蠔不会令人失望!

我和老公点了两份,每份三只,全部都好肥美,有海水果又唔会太咸,完全不会腥,只有挥之不去的蠔味!正!

餐汤 配 餐包
忌廉汤都算几滑,包好软熟

跟餐是日沙律
有几粒鹰嘴豆,橄榄油沙律,蔬菜新鲜

香烤猪鞍伴烧菠萝,杏脯百花蜜酱
摆盘几靓,最底下仲有原块烧菠萝!猪鞍虽然是烤过但系一点儿也不会乾,表面带点焦香,肉质仍然湿润易咬,几好食~ 另外杏脯百花蜜酱同猪原来几夹,这个主菜以不同的甜味为主~

香烤羊扒伴精选配菜自家制烧汁
羊扒有三块,全部都觉得好靓,上菜的时候仍然闻到烤肉的香味~ 羊肉带点羶味但不算浓,很腍,烧汁香而带少少咸味,很好吃!果然是自家制烧汁!

甜品是香蕉拖肥批和炖蛋
香蕉拖肥批有好浓的香蕉味!虽然加了拖肥,但食落一点儿也不会漏,份量调教得很好
炖蛋很滑,有蛋香,不错!

感谢 cherryfung001
2021年3月29日点评 通过移动设备发表

美味满足的晚餐

今晚约了位喜欢食蠔既朋友一起食晚饭敍旧,位于湾仔谢斐道的「The Oyster House 」是一间食蠔的专门店,环境优雅宁静,实为闲谈叙旧的理想地方。
先点三款生蠔:
sentinelle no2, 肉质鲜嫩爽口,海水味浓郁。
irish rock no2 creamy, 咸味较重,蠔味浓郁。
choice of the day, 介乎两者之间,蠔肉新鲜爽甜,鲜甜清新。

沙律系黑醋蕃茄mozzarella沙律,蕃茄新鲜juicy, mozzarella 芝士软绵绵,口感十足,
加上热辣辣既香草面包,已经有一半满足感。

休息了一会,烤日本带子配野菌木鱼丝准备好,带子跟牛油汁好配衬,之后野菌跟木鱼丝又是一绝。

接着的是黑松露蘑菇汤,味道浓厚,很有野菌的鲜味。
主食是鱿鱼risotto 配蕃茄,鱿鱼香口,risotto creamy,配搭得不错。

最后甜品是Banoffee pie,不会太甜,跟朋友share刚刚好。尽享美味满足的一餐。

感谢 lkflorence
2021年3月21日点评

又到左悠闲既星期日,一于训到自然醒先系享受人生,再慢慢梳洗完同老婆落街食个lunch慢活一下

今日黎到呢间餐厅,其实就系屋企附近,一直以来都想试下,不过都冇机会,因为睇餐厅个名就知道系食蠔嘅,身为食蠔爱好者既我当然唔会放过啦

见到餐厅最近仲做紧优惠添,原来四人同行可以一人免费,早知就叫多啲人嚟一齐食啦
而且见到一个Pizza都系$99,又真系唔算贵㖞

入到去坐低咗之后见到餐厅嘅装修都几有外国嘅风格,无论系挂画定系沙发都呈现怀旧嘅味道,好似置身喺80年代嘅外国咁

睇返餐牌,主要有lunch Menu,一个价钱包含咗前菜、主菜同甜品,最重要系仲有是日生蠔添!!
所以我同老婆佢哋每人叫咗一个lunch set,不过主菜就有啲唔同,可以share嚟食

首先一嚟到嘅就系是日生蠔,嚟到嘅时候闪闪发光,每一只都好肥美,食落去嘅时候充满海水味,而且冇蠔壳,代表师傅嘅手势都做得唔错,加埋柠檬汁,更加带出蠔嘅鲜味,最衰每个人得三只,好似唔多够喉

之后就有老婆要既沙律同我叫既餐汤,沙律既菜几新鲜,咬落去脆身既,仲有蕃茄仔添
至于个餐汤系忌廉薯仔汤,整得几浓郁,仲食到少少薯仔蓉,配埋面包一齐食几夹,因为面包可以挂晒啲汁上去

之后到主菜出场,有我要既香烤猪鞍伴烧菠萝,配杏脯百花蜜酱,猪鞍烤得岩岩好,厚身又唔会太韧,唔需要太用力就切到出嚟,调味啱啱好,冇谂过可以配埋烧菠萝同杏脯百花蜜酱之后都唔算太甜

至于老婆就要香烤羊扒伴精选配菜,加自家制烧汁,嚟到嘅时候羊扒已经好香,食落去嘅时候羊羶味唔会太重,可能因为有烧汁嘅关系,再配埋一啲蔬菜一齐食,老婆食完话好饱,不过我当然唔相信啦,因为之后仲有甜品

首先有是日精选甜品奶冻,整得好香滑,充满牛奶味,果然老婆即时有返食欲,争住黎食

最后仲有呢个香蕉拖肥批,冇谂过香蕉同拖肥又几配合,一齐食落去唔会觉得好甜,而且下面个批底好松脆,食完就真系饱晒啦

最后埋单每人二百几蚊,有蠔食又可以食齐前菜主菜同甜品,湾仔区来讲真系好抵!!

感谢 Edmondchanwc
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

近日很多团体都在出售日本即食生蠔,看得牙痒痒,本想买来试试,但怕品质参差,最后还是放弃了。

今天决定到蠔吧吃生蠔,「The Oyster House」顾名思义就是以生蠔为主打,除此之外,它亦是一间吃意大利菜及海鲜的餐厅。

Lunch Menu 餐牌选择不算多,只得4款,但最吸引就是可以以HK$68享用新鲜生蠔 (3只)~

蠔吧的生蠔,那有不新鲜的道理吗?生蠔海水味较重,入口带有咸香,而蠔身肉质肥美,带子位爽甜,非常juicy。

餐汤是忌廉汤,汤底浓稠适中,配上蒸煮面包,入口有淡淡香草味,非常特别。

香烤羊扒伴精选配菜。 自家制烧汁
香烤羊扒大大份,共有3块,外层烤得有点微脆,内层肉质挺嫩滑,没有重重的脂肪,亦没有浓浓的羊羶味道,吃后挺饱肚。

香蕉拖肥批
拖肥批非常好吃,上层是厚厚的忌廉,下面就是香蕉及拖肥,味道香甜,口感细滑,入口有点像吃著雪糕。

冻柠茶
由于吃了太多肉了,突然间充满罪恶感,所以点了冻柠茶来帮助消化~

感谢 monbeebee

查看过The Oyster House的旅行者还看了

去过The Oyster House吗? 请分享你的经验!