“豪一蠔先”
The Oyster House的点评

The Oyster House
香港排名第6 (共15,957家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年11月2日点评 通过移动设备发表

蚝点都要豪一豪

约个朋友去湾仔食蚝,呢间蚝屋非常出名,好多外国友人帮衬,一啲都唔平 而且格调定位都好高,咁咪成日见都唔敢入去,呢次的起心肝约同朋友一齐入去叹下先,

三款一人一只 ,第一款系美国入口嘅 yellowstone 味道较淡 最主要啲海水冇咁浓烈,睇到账卜卜,好新鲜,食落好幼滑清甜。

第二款 法国嘅Royale 呢款系三款当中系响中间,冇咁淡 亦无咁浓,食落清带口感,第三款喺爱尔兰Oates regal三款中最浓郁的,入口强烈浓郁,系三款中较特别的口味。

四只虾煎得好香味浓郁,加埋汁酱, 肉质 甜美

羽衣甘蓝,南瓜,薯蓉沙律,沙律系越食越好味,因为样样都捞埋啲意大利汁,捞匀真系极好味呀。

黑松露蘑菇汤,呢个口感非常浓郁香甜,香软嘅面包,加埋系非常喜欢好味嘅,入口好满足。另一款就系蚝汤呢个好汤金碧辉煌饮落去 好creamy同埋呀好重,

浓味口感而且仲有一啲香草喺上面,非常好味。

仲有呢款烧春鸡,烧春鸡真系好特别而且拆开,比翼对腿安放定位,我哋食到嘅都口感非常唔错,呢款春鸡,系食咁耐都系好传统亦都好舒服嘅,这一个主要感觉。

甜品呢个 tiramisu 意大利嘅甜品,朱古力粉味浓郁,而且入面亦都真系好软滑,舒服 食落去啖啖都软滑甘香。

用餐日期:2021年10月
感谢 Z6136WLalexl

2021年10月31日点评 通过移动设备发表

地方不算大,情侣享受情调也不错,侍应生好有礼貌服务很好。不到7点已满座了,最好早些book定位。听说呢度主打蚝,咁就蚝下先。

[O]Yellow Sone美国(2) $96~

非常creamy比较淡,侍应生话由第一只食顺方向,所以淡淡哋入口好正。

[O]Royale法国蚝(2) $110~

这是第二只,果然蚝味有些浓郁,而且蚝味不凡,食到海水味有点减。

[O]Irish Rock爱尔兰 (2) $106~

最后呢只海水味也比较重,三种蚝都好鲜味。

Kale & Pumpkin Salad 羽衣甘蓝南瓜藜麦沙律$139~

呢个沙律好健康,最爱南瓜甜甜哋好夹淡淡嘅羽衣甘蓝。

Sauteed prawn 西班牙蒜片辣椒炒虾$99~

哈哈哈啲虾要点埋酱汁先好味㗎,辣辣哋!虾肉算大粒。

Truffle Mushroom Soup

黑松露野菌忌廉汤 $79~

汤好浓滑,黑松露配野菌好夹呢~又香又滑

Oyster Bisque 鲜蚝浓汤$89~

入口好香浓蚝味,汤微暖,重有一只蚝添,本人觉得如果汤热些入口更好。

Aglio E Olio 蒜片辣椒橄榄油意大利面 $129~

外貌普通不太级引,材料只有蒜片和辣椒,我谂特色在橄榄油,入口不太油,满满香浓蒜片香草辣椒味。

Spring Chicken 烧春鸡$239~

烧春鸡都算大只,2人份量啱啱好,香草味浓,春鸡成只都好嫩滑就连鸡胸肉都唔鞋。

Tiramisu 意大利芝士蛋糕$89~

好大杯啊!满满咖啡味,甜度刚刚好!

坐了2粒半钟,食完甜品圆满了。

[O]Yellow Sone美国(2) $96~

[O]Royale法国蚝(2) $110~

[O]Irish Rock爱尔兰 (2) $106~

最后呢只海水味也比较重,三种蚝都好鲜味。

呢个沙律好健康,最爱南瓜甜甜哋好夹淡淡嘅羽衣甘蓝。

Sauteed prawn 西班牙蒜片辣椒炒虾$99~

哈哈哈啲虾要点埋酱汁先好味㗎,辣辣哋!虾肉算大粒。

Truffle Mushroom Soup

黑松露野菌忌廉汤 $79~

汤好浓滑,黑松露配野菌好夹呢~又香又滑

Oyster Bisque 鲜蚝浓汤$89~

Spring Chicken 烧春鸡$239~

Tiramisu 意大利芝士蛋糕$89~

好大杯啊!满满咖啡味,甜度刚刚好!

坐了2粒半钟,食完甜品圆满了。

用餐日期:2021年10月
5  感谢 monchanym
2021年9月5日点评 通过移动设备发表

又来到每月一美食之旅,造次就来试这间高级西餐厅, 环境不用说了, 一个字,高级, 浪漫,有格调, 非常适合情侣前来。

蘑菇汤
餐汤是蘑菇汤, 看色泽已知非常很浓, 吃落非常香滑, 前菜来说, 非常开胃。

生蚝
生蚝是我今晚挑选前来的其中一个原因, 他的生蚝非常新鲜, 淡淡的海水味, 真是新鲜到极致, 我觉得不落柠檬汁反而更好味。

Sautted prawn
鲜虾大只, 肉质而且非常弹牙, 加上酱汁酸殁辣辣的, 让人吃落停不了口。

烤春鸡
鸡只烤得很香, 而且一点也不干身, 吃落满口肉汁香, 加上鸡只不算太大, 女士吃落一点也不麻烦。

Tiramisu
最后就是他的甜品, 卖相已是一流, 加上很香滑, 味道不算太甜,适合减肥的我。

用餐日期:2021年8月
感谢 kenken_2_29
2021年8月1日点评 通过移动设备发表

星期日旁晚在湾仔建材舖买完嘢,本来唔知食什么但想起曾经在这区吃过有鲜蚝的餐厅,便去了吃晚餐。
淡,中,浓味蚝
Order 了三种蚝:南非Rollex, 法国Lambert 同埋爱尔兰 Irish Rock。三种都非常新鲜而且全部都好弹牙好有口感。其实第一种已经好有蚝味,但跟着果两种是更浓同更更浓,真是好正。
之后,点了两个好耐都冇饮过的汤,蚝淐仲有黑松露野菌。蚝汤这一间做得最浓蚝味,最creamy。黑松露野菌汤是久违的味道,不是很多间能做得好,这是质素很好的一间。
前菜叫了黑鱼子蟹肉牛油果:蟹肉同黑鱼子好夹好鲜味。另外蒜香虾又是一味惹味的前菜。
主菜点了烧春鸡。鸡烧得香口,鸡肉嫩而多汁。
甜品叫了香蕉拖肥批。香蕉香味完全发挥出来而整件甜品并不好甜,赞

用餐日期:2021年7月
感谢 laicwisaac
2021年7月17日点评 通过移动设备发表

朋友介绍这间餐厅食物质素很高,所以约了朋友来试试,时间尚早人不太多,但到了7时左右已经坐无虚席,场面非常热闹。
侍应推介我们试试新鲜即开生蚝,叫了3款~美国yellow stone、南非rollex、法国lambert,个人感觉美国的肉质咸中带甜,南非就比较一般,而法国的较厚肉。 之后就来了一份前菜沙律~羽衣甘蓝南瓜藜麦沙律,南瓜好甜,藜麦和羽衣甘蓝感觉很健康。 烤日本带子配野菌木鱼丝~肉厚不韧丰富肉汁配上野菌很香很夹。 鲜蚝浓汤~感觉用了很多只蚝打成汤汁般,味道超浓郁太不腥。 香烤原只法国春鸡~主菜来说是健康之选,皮脆肉嫩,好好味。 最后叫了甜品~香蕉拖肥枇~邪恶慨代表,代表超好味

用餐日期:2021年7月
感谢 Snufkinlam

查看过The Oyster House的旅行者还看了

去过The Oyster House吗? 请分享你的经验!