“超级中伏”
米走鸡 太子的点评

米走鸡 太子
香港排名第805 (共13,891家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2019年8月11日点评 通过移动设备发表

谂住同女朋友撑枱脚,打个边炉,点知好拣唔拣拣左一间超级中伏嘅餐厅。上网睇呢间餐厅好多好评,我好了唔明点解啲嘢可以咁难食先讲个鸡煲,啲汁系有味嘅,仲好咸添,但啲鸡完全系冇鸡味,一食就食得得出系雪藏鸡,佢啲味精多到疯狂饮嘢都搞唔掂。

叫咗个手打墨鱼丸,佢个名都呃人嘅,话就话手打,一食就食得出喺冻肉舖买返嚟,啱BBQ啲墨鱼丸,边鬼道系手打。冻豆腐又系好难食,拎出嚟嘅时候根本都仲未解冻,摆落个煲烚完之后成条梅菜咁仲有个虎虾,其中有两只系梅㗎,完全冇虾味又唔弹牙,之后都唔会再帮衬,真系虚有其表!

感谢 hkjim721

2019年8月2日点评

最出名的是龟苓膏,多贵的都有,但其实菜品和各类糖水甜品也都特别好吃。肉类的炖猪手、排骨等等套餐配一碟青菜,米饭或者面无限畅吃,印像中只要六十几港币。开心果糊也是一大特色,超级香的绿色糖水也不是哪里都吃的到呀!其他芝麻糊、杏仁蛋白等等也都优秀的很呢!

感谢 Rally01
2019年7月28日点评 通过移动设备发表

忙碌的工作后与同事们食餐饭,当然要食餐劲噶去减压!大家都食得辣,所以就拣左米走鸡食鸡煲。
米焰麻辣鸡煲,上枱时仲有火焰向上面,加埋不同配料:芫茜、洋葱、红辣椒仔,卖相一流,十分惹味!份量好足,啖啖鸡肉,又滑又嫩!
另外,同事极力推介手切特级霜降和牛,佢话唔叫会后悔,我食完后绝对同意,每片有少少厚度,油脂分布平均,就算涮耐左都一d都唔鞋!
我地仲叫左唔同配菜:金针菇、萝卜、菜、午餐肉、牛柏叶,索晒d汁,好yummy,味道一d都唔寡,唔使点酱汁都可以!
我地叫左壶竹庶茅根水,甜度恰到好处,消暑解渴!
总括而言,感到喜出望外,d食材好新鲜

感谢 red20192019
2019年7月24日点评 通过移动设备发表

放工约咗老婆同朋友去旺角食饭,忽然好想食鸡煲,但一品同至尊都食过唔少次,所以今次就试试新嘢,行远少少去到太子站,旺角警署对面嘅「米走鸡」。

呢度出名嘅系芝士鸡煲,不过我哋都怕好漏,就叫咗普通麻辣鸡煲。去得连锁店食都唔会有新鲜鸡,今次食嘅系急冻鸡,而且仲要系食鸡髀位,所以啖啖肉,啱晒食肉兽鸡煲麻多过辣,好适合我哋一行4人,因为大家唔太食得辣,配埋芫萎同洋葱呢类重味配料,味道好吸引!

食完鸡,就当然要打边炉,火锅配料方面就叫咗份手切特级霜降和牛,牛味浓郁,脂肪分布均匀,略嫌肉质唔够滑身,渌至7-8成熟就最佳。

猪颈肉,我觉得都出色,食得出系有醃过,并唔系纯粹急冻肉,不过普遍人都话猪颈肉激素多,所以都系食少啲,过下口瘾就算

萝卜同冰豆腐系必点,因为吸味煲未滚前就要放定配料,差不多到最后先食就好好食,基本上每次打边炉都系咁样做。

虽然今日系星期三,但系此店嘅人流都多,证明质素系有保证座位舒适而且宽敞,4个人坐卡位真系好多位放配料。打边炉最紧要系冷气够同抽气做得好,呢度亦都做得好好,值得一赞!

感谢 ronkel615
2019年7月18日点评

下午在油麻地收工,约左朋友食饭,时间尚早,先在旺角逛街。 约了朋友在太子米走鸡食鸡煲,在花园逛啊逛,差点忘了时间,经旺角警署行过去,唔难揾,就在M记旁边的大厦2楼,一出电梯就见到不起眼的门口。

先点一个黄金芝士鸡煲,芝士碎点普通,可选激量,但不用激了哈。 煲上枱后还有服务员看着,给掀盖。很香浓的芝士味,鸡肉配着未溶的芝士碎,很滑,很正。 吃完鸡后给我们加清汤,这个时候已7分饱,所以点一份脆鲩腩,手打虾丸,生菜和油麦菜各半份,当然少不了酸梅汤。 脆鲩腩就是很脆啦,虾丸里有小粒粒的,酸梅汤做的不错,酸甜适中,吃的饱饱后有助解滞。

感谢 Richard L

查看过米走鸡 太子的旅行者还看了

去过米走鸡 太子吗? 请分享你的经验!