“意大利晚餐”

Lo Spazio
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年4月13日点评 通过移动设备发表

今日工作好压抑,必须食餐好好嘅,放松吓。嚟到铜锣湾呢一间楼上嘅意大利餐厅。坐低就嗌左个Melon Smoothie,我个妹就要咗杯Bitbitch。饮杯嘢冷静下。首先头盘就嚟个炸意大利云吞,炸得啱啱好,又唔太油腻,好有风味,好配合我嘅Smoothie。前菜仲有田园沙律,份量都唔少㗎,有橄榄油带出香味。主菜就有蚬肉意大利面,比我预计之中更多蚬肉,食极都仲有,意大利面有少少辣,味道突出。再叫多一个西冷扒,厚切,Medium rare。牛筋同肥膏分布适中,入口即溶,大厨嘅手势真系毋庸置疑。最后甜品系Brownie Sundae ,亦都系一个高质嘅甜品,Brownie嘅朱古力香浓,每一啖都有雪糕溶喺上面,系感官上嘅一大享受。我好钟意呢间餐厅,系放工之后,好好慰劳自己嘅一个好地方。

感谢 ClaudiaW0228

2020年5月23日点评 通过移动设备发表

有日特然想食西餐, 行过铜锣湾见到一间楼上西餐, 门面同埋餐牌啲相望落都好吸引, 价钱亦都非常合理。 所以决定行入去试下。

前菜我哋点咗炭烧八爪鱼, 牛脷串烧。 主菜点左芝士肉酱天使面同埋 3成熟牛扒配薯条。 因为有红肉喺度所以我哋都叫咗两杯红酒来配。

先讲炭烧八爪鱼, 八爪鱼脚非常新鲜, 烹调嘅时间啱啱好,唔会煮得太老,咬入口非常有弹性。 配上佢哋餐厅秘制嘅辣汁, 味道刺激得嚟又唔会太辣,系一度非常适合嘅前菜。 跟住就系牛脷串烧, 68蚊有两大串非常之抵, 本身好怕食牛脷, 但呢间餐厅嘅牛脷煮得非常之软好易入口而且冇牛骚味, 连我本身唔系太食牛脷嘅人都觉得非常好食。

再讲佢嘅主菜, 天使面煮嘅时间都非常之啱啱好, 感觉上似系煮完有攞冰水浸过咁, 因为天使面咬入去非常有弹性, 唔会软林林太过松散。 再加上好重香草同埋香料味嘅肉碎加芝士, 非常好食呀!
三成熟嘅牛排,时间煮得岩岩好,新鲜嘅牛肉配上最基本嘅调味,可以食到好重嘅牛肉味,好适合钟意重牛味嘅我。配埋带酸味嘅红酒,赞!牛排上面嘅配菜都煮得非常好, 沙律菜配上意大利黑醋, 为咗中和醋嘅酸味亦都喺沙律上面落咗麻油, 令到味道更加突出。 而薯条系啱啱新鲜炸起,好食!

感谢 Carly W
2020年3月13日点评

今天约了爱人吃意大利菜,当然要选一间高质菜。这餐厅格局小小,但有一点意大利风情,上之装修,下之员工打扮,满满意大利风情,非常适合朋友和情侣前来。【Lo Spazio】选择落户在铜锣湾中心。
餐厅大部份员工都系外藉人士,感觉非常地道,美式的烹调方式于意大利菜,实力当然不容小觑,而且【Lo Spazio】的价钱比起很多意大利餐厅亲民许多喔。

上到去地方不算很大,餐厅座位数量较少但环境整洁企理够晒是正,一眼望晒非常阔落,疫情既情形,座位都可以唔洗Booking就可以提供,但闻说次之前系好Full架!每次都要Book位可见其受欢迎的程度,之后都建议大家提前订位喔 。

👋CAVA
我自己都几喜欢饮香槟的,所以气泡酒Cava 是不可不识的品种对的来说,皆因Cava 堪称为对法国香槟最有力的回应!泡细致绵密,入口有种青苹果及啤梨的味道仲带点柠檬的酸味。

👋Tempranillo gls $160
男朋友也想喝酒便点了红酒,木桶陈酿,气息以香料为主,整体会较强烈,中等酒体Tempranillo厚身,酒精度也较高,带浓烈深色水果香味。我自己道不太喜欢了。

👋Chicken Tenders $68
呢期不知觉会让人想吃点高热量的食物,就好似呢一个酥炸鸡柳条,好推介喔,够大够长够壮,外皮是嘎嘣脆的金黄色,入口新鲜嫩鸡肉的味道,非常出色既前菜。

呢个鸡柳好滑口、脆口同香口,3样都即刻加晒分仲配上自制嘅沙律酱但又带点微辣,好惹味,好开胃。

👋Spaghetti Bolognese $138
波隆那肉酱~~~见到肉酱都开心呀!呢度既肉酱意粉系有保证的,面条充分吸收肉酱的味道使味道混成一体。由入口至喉咙底异常顺滑,可能因为慢炆肉酱我关系,肉味浓郁。

独特的咸甜味,仍然缠绕心头。

👋Duck Risotto $148
这只鸭跟油封鸭很概似,烧得很香,由油脂包覆鸭腿肉,外皮口感酥脆、香嫩多汁,整碟很有法国传统味道!

炖饭里头加入满满的洋菇、香菇以及欣鲜圃蔬菜,洋葱,好creamy,系最简单的原味。好好食,我地两个都好喜欢。

👋Brownie Sundae $68
甜品方面拣咗布朗尼新地,这杯「布朗尼新地」味道如何?要是你喜欢吃朱古力的话一定会喜欢。要是你不喜欢吃朱古力的话,那便改吃别的好了。

同男朋友开心share,实在太满足啦,这特色新地的味道和口感可真是不错的,云呢拿雪糕淋上朱古力浆,加上微暧嘅半熟朱古力蛋糕更能把口感大幅提升,一冷一热好好食。

我地两个可以每人一人一个喔。

呢一餐真系食得好开心好满足,我地两个好耐都冇试这咁放松啦,别看这小店相貌平平,实质它来头不少啊,吃过好吃便会回头的。

感谢 Daitodum

🧀芝士菠菜鬼佬云吞 $118
呢个好好食~调味做得好好
个馅加埋芝士好好食好邪恶🧀🧀

🍝白酒大蚬扁意粉 $128
意粉有口感,仲要啖啖都有蚬肉味
蚬肉都有好多~好鲜甜又大大只

感谢 cloudyfoodiey
2020年3月6日点评

近排总系天阴阴,无乜阳光,搞到个人闷闷地,连带心情亦受影响,所以好想出街抖抖气。今次就约埋好友一齐去铜锣湾呢间主打美式意菜的「Lo Spazio」叹个靓 lunch。

餐厅邻近希慎广场,店内地方虽然不大,但可以话系占尽地利,加上入面的餐桌排列得尚算宽敞,座位与座位之间亦留有足够活动空间,不会椅背撞椅背,令人坐得舒服。

餐厅午市以套餐为主,一共有 6 款可供选择,包是日餐汤或沙律,另外还有甜品及餐饮,只需 $88 起,非常抵食。

我哋点了 Soup of the day 同沙律各一。是日餐汤为蘑菇汤,一上台已闻到阵阵香浓的菇菌味,极之诱人。汤身质地浓稠,面头还洒上了香草碎,口感顺滑又重菇味,用料十足。

沙律亦颇大碟,分量相当多,碟内除了有新鲜爽脆的沙律菜外,还加入了爽甜多汁的车厘茄和脆口的面包粒,加埋香浓的碎芝士,清新开胃!

主菜拣左 Chicken Puttanesca ($123) 同 Pan Fried Sea Bass。件鸡扒虽然唔算好大块,但就非常厚身,而且面头还淋满意式蕃茄酱,光是卖相已经十分吸引。拨开酱汁,外皮烤得十分香脆,呈炭烧格仔纹,唔讲仲以为系牛扒,入口外脆内嫩,相当 Juicy,啖啖肉。伴吃的薯蓉非常香滑,加上吸收了肉汁,甘香滋味。

至于另一客主菜 Pan Fried Sea Bass 香煎海鲈 ($128) 亦很有水准,鱼柳大小厚度中等,入口细嫩滑溜,能吃到鱼肉的鲜味,加上鱼皮煎得十分香脆,令人吃不停口。旁边伴吃的配菜,用料亦非常丰富,有意大利青瓜、车厘茄和杂菇等,配鱼肉吃,健康又味美!

餐后还有云呢拿雪糕作为甜品,配埋冻饮,非常饱足,很满意的一餐!

感谢 mjqueen7e

查看过Lo Spazio的旅行者还看了