“谭仔三哥”

谭仔三哥米线 (佐敦)
香港排名第851 (共15,673家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地
2021年1月15日点评 通过移动设备发表

谭仔三哥
三哥最近出咗一款新口味,佢就系花胶胡椒鸡美线。无骨胡椒鸡加上花胶,我地可以自选汤底或者加配料。除咗美线,我仲嗌左新饮品青苹果梳打试一试。

花胶胡椒鸡美线份量十足,我选择咗蕃茄汤底,里面有成四大块花胶同鸡。鸡件比平时嘅大,食落好滑,有淡淡的嘅胡椒味。花胶充满骨胶原,有美颜作用。个汤仲有啲芫茜同胡椒粒,饮落好香。

青苹果梳打好清新、好好味。带有果蓉嘅青苹果梳打作饮品的基调,加上台式爱玉,非常之特别。饮品有气,所以饮落好爽!爱玉好似寒天咁,质地QQ,令饮品饮落冇咁单调,好有口感。

#谭仔三哥 #花胶胡椒鸡 #青苹果梳打 #热情果乌龙茶 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk

感谢 hkfoodiesharing

2020年11月11日点评 通过移动设备发表

身为谭仔的忠实粉丝,原来从未写过任何食评比佢,但起码一个礼拜要食两三次,仲多过喺屋企食饭。
谭仔的汤底好香,好浓郁,食极都唔会厌,唔食一排又会心挂挂,推荐唔食得辣嘅人一开始可以食五小辣,或者酸辣汤底,保证食一次就上瘾

感谢 cherry_cc186
2020年11月9日点评 通过移动设备发表

虽然我并唔觉得谭仔嘅味道代表香港,
但的确时不时都想整返碗。

每个人食谭仔都会有自己钟意嘅配搭,
而我通常都嗌炸酱加猪润,
然后夹啲米线捞落啲炸酱度食,
冇试过嘅人下次可以试吓,
真系好正㗎!

感谢 ryokowm
2020年1月3日点评

都一段时间都冇食过米线,于是就黎食下谭仔三哥。除左基本MENU外,另外见到有张新餐牌,一于试下新野先,咁就叫左鸡肉猪润番茄汤米线,口水三素($12),白薄荷双柠梳打(原价$15,加配$10)

鸡肉猪润番茄汤米线:个人认为鸡肉同猪润算系大件夹抵食之选,份量足兼且又好味,再加上我至爱嘅番茄汤底,而佢个番茄汤底饮落FEEL到足料,系用鲜茄煮制,真系一流

口水三素:新推出嘅素食小食,啱晒成日都多肉少菜嘅朋友食下。三素即系有豆卜、云耳同鲜冬菇丝混合埋秘制口水酱料,食落少少辣辣地️,估计五小辣左右,都几惹味,打破素食就太清淡无味嘅谂法。边食呢碟小食边食米线,就觉得佢种小辣同番茄汤米线嘅鲜甜系好夹

白薄荷双柠梳打:白薄荷令我一饮落去就觉得好清凉,再加上清新嘅柠檬同青柠,绝对系解辣首选

感谢 foodiechow928
2019年12月29日点评

米线铺开到成行成市,依间都系我常来既其中之一,但系我唔系好食得辣所以成日食蕃茄汤底,佢嘅麻辣猪耳都系必食嘅,好好味

感谢 moooooooon00

查看过谭仔三哥米线 (佐敦)的旅行者还看了

去过谭仔三哥米线 (佐敦)吗? 请分享你的经验!