“一人抵食薯粉”

谭仔三哥米线 (佐敦)
香港排名第802 (共15,898家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地
2021年2月17日点评

三哥有我最中意食嘅薯粉,另一间就冇。
我叫咗新出嘅胡椒花胶薯粉,饮蕃茄汤。
估唔到花胶嘅份量都唔少,抵赞!
啲鸡比平时食嘅鸡丝滑,份量都唔少。
价钱唔贵,大家可以试下!

感谢 70s70kg

2021年1月21日点评 通过移动设备发表

美线
煳辣胡椒鸡美线+ 猪肚+乍酱 (8/10)
蕃茄胡椒鸡美线+鱼片+乍酱+豆卜 (8.5/10)

煳辣 系指胡椒香料炒㶶前嘅香味,带孜然香
辣度自由选择,对于朋友嚟讲,十小辣已经足够了。最近天气冰冷, 小编想养颜滋补,试下花胶,共有三大片,滑嘟嘟,比起一般食嘅更易入口,男女都值得试下。

三哥蕃茄汤底系小编最爱嘅,满足到小编对食蕃茄嘅要求,钟意新鲜蕃茄底,但食落米线唔想粘住太多茄籽。最重要系蕃茄并无遮盖胡椒味。鱼片簿切,唔会太多骨。乍酱同豆卜系惹味同吸味嘅象征。

小食
蒜烧茄子 (7.5/10)
五少辣,大部分都布满蒜蓉,怕辣可以浸汤底。
口水三素 (7/10)
豆卜、冬菇、云耳,辣味适中,几喜欢呢个配搭。

特饮
热情果乌龙茶 (8/10)
冷泡炭烧乌龙茶、柠檬梳打、热情果+寒天QQ
大橙片作点缀。

青苹果梳打 (8.5/10)
青苹果果蓉,甜度适中,而台式爱玉清凉有咬口,搅匀味道会更佳,解辣一流,回头率极高。
新增:常规特饮
葡萄乌龙茶、咸柠梳打

感谢 Cheers H
2021年1月15日点评 通过移动设备发表

谭仔三哥
三哥最近出咗一款新口味,佢就系花胶胡椒鸡美线。无骨胡椒鸡加上花胶,我地可以自选汤底或者加配料。除咗美线,我仲嗌左新饮品青苹果梳打试一试。

花胶胡椒鸡美线份量十足,我选择咗蕃茄汤底,里面有成四大块花胶同鸡。鸡件比平时嘅大,食落好滑,有淡淡的嘅胡椒味。花胶充满骨胶原,有美颜作用。个汤仲有啲芫茜同胡椒粒,饮落好香。

青苹果梳打好清新、好好味。带有果蓉嘅青苹果梳打作饮品的基调,加上台式爱玉,非常之特别。饮品有气,所以饮落好爽!爱玉好似寒天咁,质地QQ,令饮品饮落冇咁单调,好有口感。

#谭仔三哥 #花胶胡椒鸡 #青苹果梳打 #热情果乌龙茶 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk

感谢 hkfoodiesharing
2020年11月11日点评 通过移动设备发表

身为谭仔的忠实粉丝,原来从未写过任何食评比佢,但起码一个礼拜要食两三次,仲多过喺屋企食饭。
谭仔的汤底好香,好浓郁,食极都唔会厌,唔食一排又会心挂挂,推荐唔食得辣嘅人一开始可以食五小辣,或者酸辣汤底,保证食一次就上瘾

感谢 cherry_cc186
2020年11月9日点评 通过移动设备发表

虽然我并唔觉得谭仔嘅味道代表香港,
但的确时不时都想整返碗。

每个人食谭仔都会有自己钟意嘅配搭,
而我通常都嗌炸酱加猪润,
然后夹啲米线捞落啲炸酱度食,
冇试过嘅人下次可以试吓,
真系好正㗎!

感谢 ryokowm

查看过谭仔三哥米线 (佐敦)的旅行者还看了

去过谭仔三哥米线 (佐敦)吗? 请分享你的经验!