“坊间少有既高质蒜味!”
Mad For Garlic的点评

Mad For Garlic
香港排名第306 (共13,891家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

位于铜锣湾时代广场11楼的Mad For Garlic,是一间韩国餐厅,以蒜为主题,菜式皆围绕着蒜,每款都充满惊喜,坊间少见

我们点了两客set lunch加一个卡邦尼蒜香意粉,每款都令人相当满意,非常回味

烟肉飞鱼子醃渍蒜炒韩国牛油饭:非常香浓惹味的炒饭!入口微辣,配合炸蒜片及烟肉、鱼子,口感不单调!

卡邦尼蒜香意粉:十分高质,意想不到蒜头能跟卡邦尼这么匹配;烟肉微脆,意粉弹牙,卡邦尼酱浓而不腻,美味程度令人相当难忘

招牌意大利薄饼:有虾、菠萝、炸蒜片及芝士,边位脆口,芝味浓郁,必吃之选!

感谢 fongsiufan

味道带少少甜 挻有咬感的甜品 配上雪糕来食
可以食到冰火交融的口感 雪糕味道不太甜刚好的

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2019年8月10日点评 通过移动设备发表

朋友又带路食好嘢。今次不是什么名贵食材,只是用蒜头来做不同料理,有特色。

首先饮料点了white berry cooler ,淡淡的粉红色好靓。加入了白酒,酒精成分不高,清新可口。

蒜茸饱外脆内软,蒜味浓郁。

牛油果藜麦沙律够健康。牛油果,蔬菜,藜麦,芝士,豆和蒜头,混合白醋汁,微酸的口感,开胃。

蓝芝士披萨劲惹味。饼底薄够薄脆,芝士香浓而不腻。

整体食物水准不错,环境也有特色,好似进入了酒窖里,气氛不错。

用餐日期:2019年8月
感谢 lkfw
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

有个老友同屋企人大家政治意见不一⋯⋯闹得非常不愉快!所以叫我出嚟诉下苦!其实我觉得如果大家意见不一!千其唔好讨论免得闹大交!尤其家人免得伤和气!
所以揾间情调好啲气氛轻松啲嘅餐厅Mad for garlic
位于时代广场食通天11楼
餐厅装修非常有特色!欧陆式酒窖设计!感觉摩登!以蒜头为主!
而且仲酒饮添
蒜蓉包
每人奉送一件!超香脆!充满香浓嘅蒜蓉味!
Garlic steak
由热烤招牌蒜头山肉眼扒$288
220g
呢个价钱来计呢个肉眼扒非常超值!肉质鲜嫩多汁!五成熟刚刚好!又有质感又juicy好香牛肉味!配以炸蒜片!蒜头炸得非常香脆!而且份量好多⋯⋯连啲洋葱都充满蒜头嘅香气!
香蒜炒三色菇菌$28
蒜香味非常香浓!而且份量都唔细!虽然只系Side Dish
Piña colada $58
椰子味香浓又带少少酒
Tropical fruit tea(Green apple)
味道清新!仲有少少杂果!

感谢 HoF121
2019年8月8日点评 通过移动设备发表

卒之等到放假前夕啦⋯⋯一个礼拜其实都几难过架如果无啲美味嘅食物陶冶下自己!仲有今日我个乖女同埋佢嘅男朋友同我地一齐共进晚餐!超开心!其实开心好简单!一家人食餐饭就已经好满足!而且见到个女开心自己都非常开心!
拣餐厅梗系要揾返啲时尚啲先啱年青人嘅口味啦⋯⋯仲有要企理干净又坐得舒服都系最重要!
Mad for garlic
呢间系我个女嘅男朋友request☝️因为觉得食西餐来讲都算非常正宗!而且仲系韩国式嘅西餐!啱晒佢嘅国籍!
Free bread
免费嘅蒜蓉包
我哋有四个人每人送一件!超松脆!蒜蓉味非常突出!超水准!
Caesar salad凯撒沙律 $128
呢度有别于其他餐厅!佢哋采用完棵罗马生菜⋯⋯罗马生菜超爽脆香甜!仲有佢男朋友最爱嘅南瓜添!脆芝士丶烟肉粒!仲有重要嘅主角就系松脆嘅蒜头片!店员奉上口中我想超多嘅芝士!
Garlic snowing Pizza $148
饼底松脆可口!大虾新鲜弹牙!又有菠萝!当然仲有超香脆嘅炸蒜脆片添!呢个系signature pizza!点可以错过!加上大量嘅即磨芝士碎!
嚟到呢度点可以唔叫返两杯Cocktail好出名嘅
Red wine berry cooler $50
唔系好饮得酒嘅朋友!都可以试吓㗎!
有啲似果汁非常易入口!

感谢 ConnieW1690

去过Mad For Garlic吗? 请分享你的经验!