“正宗惹味泰菜”
Cambo的点评

Cambo
香港排名第98 (共14,630家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2019年9月16日点评 通过移动设备发表

the one cambo永远都大排长龙, 行过又会见到入面d人食到lamlam脷咁, 今日放工就约左人黎晚饭, 为左唔想排咁耐队, 一放工就飞过黎the one, 6点几到左, 都9成满!!哇d人咁早放工既!!好彩仲有位入[得意]

猪牛鸡串烧各一, 串烧好惹味, 热辣辣表面有焦香! 另外特别欣赏佢串牛, 因为通常系出面食既牛肉串烧都会韧d, 但依串牛就同猪同鸡一样咁嫩!

生菜包系我地既最爱, 依度既生菜包份量偏细dd, 但系味道就加哂分, 加左青柠汁既肉碎又够酸又够辣, 直情有d似冬荫公味, 好好味~

见到有推介既menu, 就拣左泰式青咖哩软壳蟹锅, 跟一条法包。咖哩连埋个炉, 一路滚住好香食超加分, 软壳蟹好香口仲伴住煎香左既薯仔, 仲有条法包都好惊喜, 新鲜即焗唔会硬掘掘, 入面非常松软好易就索哂d咖哩汁! 依道菜真系好出色!

泰式猪肉香辣炒饭, 炒得好干身亦好均匀, 微辣够香口。

感觉依度既泰国菜口味比较正宗, 因为好多时餐厅都会迁移就番香港人口味减辣减调味, 泰菜fans黎cambo一定唔会失望~

感谢 kikokikokwok

2019年9月11日点评 通过移动设备发表

同太太去尖沙咀买点东西,顺便食埋晚饭。知道The One有很多食肆,睇睇有冇心水。见一食肆名Cambo,主打越泰,见门口有人龙,相信食物不错,立刻试试。
餐厅装修简约,感觉令人舒服。
二人叫了香茅烧牛仔骨、炸虾饼、咸鱼炒椰菜苖及大虾菠萝炒饭。
牛仔骨烧得恰到好处,食落软熟,醃得非常入味,加上淡淡香茅味,水准不错。
炸虾饼有四件, size刚好,配合泰式甜酸酱同食,加上虾饼炸得刚好,不俗。
咸鱼椰菜苗炒得不算肥腻,如椰菜苗炒得软身些,相信会更好。
大虾菠萝炒饭份量非常之大,菠萝粒食得出是新鲜货,饭粒炒得非常干身,并不油腻。
整体来说,餐厅坐得舒适及食物水准不俗。

感谢 lmhfrancis1
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

泰式明炉大蚬锅推介
精髓在于汤底,汤底鲜甜又酸酸辣辣,蚬肉都唔细只,大约有10只左右,配菜新鲜,粉丝吸哂d汤,真系好味。

串烧沙嗲半打,鸡牛猪各二。肉嫩野惹,推介鸡串,再配自家沙嗲酱唔错,鸡串被小公主抢哂黎食。

泰式鸭肉汤粉(午餐)汤底有d似船面,好浓郁。鸭肉嫩河粉滑及量多。

泰式炒金边粉(午餐包中汤)
午餐黎讲量都算多,炒得唔太干身,多蛋丝,面头多酱了少许,味道ok,但比他黎讲普通左。

餐饮
菠萝Seven Up及冻奶茶
估唔到系新鲜菠萝.

感谢 MsAnnie F
2019年8月8日点评

此间餐厅位于尖沙咀港铁站附近的The One商场内,从港铁站步行约5分钟到达,我们点了去骨海南鸡饭、泰式炒粉和椰青($48偏贵)作午餐,食材质素和味道都很好,菜式选择多,环境宽敞舒适,气氛很好,服务不错,价格略高。

感谢 818joice
2019年7月21日点评

我真系金宝常客夜晚去九龙城食, lunch就去尖沙咀食 上次食过The One ge lunch觉得性价比几好,今次再嚟食! Lunch menu都几便下~ 抵食!

<<冬阴大虾汤粉>> $65 本来已经几中意金宝佢地既冬阴公汤~ 但友人唔食辣... 自己一个又饮唔晒一碗~ 见到有呢个粉就啱晒我 上次食过又觉得好味,够酸够香够辣!正呀 河粉索晒冬阴公汤 又酸又辣好正!

<<串烧沙嗲配泰式炒饭>> $69 呢度既串烧本身烧烤味道已经甜甜地 开胃
佢嘅泰式饭不得不提,好香嘅和气味!入面有小小四季豆粒~而且个饭轻身系辣嘅!朋友食到流晒眼泪(因为佢唔食辣)但系都觉得好好味

感谢 Foodinlife_

去过Cambo吗? 请分享你的经验!

US$USD
中文国际版