“Soft shell crab”
Cambo的点评

Cambo
香港排名第60 (共15,642家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月10日点评 通过移动设备发表

#foodhkdiscoverer尖沙咀

去骨海南鸡饭($68) 份量比较细但系啱啱够食D鸡好嫩滑 而且好有鸡味 啱啱好入味唔会死咸 个酸辣汁唔会抢左鸡嘅味 豉油系好稠好黑嘅印尼豉油 但系又唔会好浓味 反而引出左D鸡味 去骨做得好好 每一旧鸡都几大块 鸡肉结实啖啖肉 最重要系佢竟然鸡翼都去埋骨 好细心 油饭味道偏淡 少少黄姜味 但可以一试

串烧沙爹配泰式炒饭($69) 串烧系猪牛鸡各一串 猪肉爽口弹牙 口感好特别 牛肉唔会好柴 鸡肉最好食 味道少少甜 好入味 整体嚟讲火候啱啱好 个沙爹酱偏甜 但系有几浓花生味 泰式炒饭好惹味
有D豆角粒 口感几丰富 值得一试

泰式青咖哩软壳蟹配法包 ($96)有个酒精炉座住 保证食时够热 咖哩耶奶同香茅味浓 整体较水 但好惹味 入面有茄子同豆角 但系好入味 吸晒啲咖哩汁 而且煲到淋晒 D菜令到个咖哩好鲜甜 法包外脆内软 配埋咖哩食简直一流 吸晒啲咖哩入去 差啲饮晒啲青咖哩 软壳蟹份量唔系好细 但系炸得好干身而且一啲都唔油 调味亦都啱啱好 真心推介❗️❗️❤️

猪肉生菜包 ($68)小编食亲泰国菜都必点 猪肉有好多香料仲有洋䓤同红葱头 好足料 味道偏酸 系小编钟意嘅味道 份量唔算多 一共有5片生菜 反而每一啖都可以包多D猪肉 足料推介❗️

香芒糯米饭 ($55)有紫米同白糯米两种 紫米较浓味 有米香 白糯米就淡味少少 感觉温和啲 糯米整体热辣辣 chewy有咬口 而且粒粒分明 第一次芒果糯米饭有咁甜嘅芒果 新鲜而且甜 差啲想叫多份

价钱:
味道:
抵食:
环境:
. ——
地点:Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
地址:尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖
营业时间:11:45-23:30

#泰国菜 #文青 #香港 #00s尖沙咀 #尖沙咀美食
#likes #like #follow #likeforlikes #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday

感谢 foodhkdiscoverer

2020年12月9日点评

今日系尖沙嘴想食泰国菜,就同朋友黎左呢间位于尖沙嘴the one嘅泰式餐厅试下啦。
泰式青咖喱牛腩锅($69)
呢度嘅青咖喱味道够晒香同浓郁,而且牛腩口感一流。
泰式炒贵刁($69)
炒贵刁味道酸酸甜甜,另有一番风味,跟餐仲有一碗汤添。
泰式炒通菜($62)
炒通菜味道有少少辣,不过依然好香。
泰式炸虾饼($68)
虾饼一向我都好钟意❤️,而且点埋泰式辣酱更加美味。
焦糖炖蛋($36)(买一送一)
最后当然要叹番个甜品,呢度嘅焦糖炖蛋仲有买一送一优惠,甜得黎又唔会腻,非常满足。
青柠梳打(跟餐+$8)
椰汁红豆冰(跟餐+$8)

感谢 10percentjj
2020年12月3日点评 通过移动设备发表

呢一间系其中一间几钟意食嘅泰国菜,价钱唔贵,而且质素保持得到。食物味道唔错,午市仲有套餐,经济实惠。

▶️生虾刺身
新鲜大只又爽口!点埋辣酱,正!

另外再叫午市套餐
▶️串烧沙嗲配泰式炒饭
沙嗲全串烧有猪、牛、鸡各一串,烧得够惹味,仲有沙嗲酱。泰式炒饭热辣辣,而且食落辣辣地有虾酱味好香。

▶️泰式猪颈肉湿炒河
真系有泰式风味,猪颈肉够爽口。湿炒河味道够,而且仲有好多菜。

▶️珍多冰及咸柠七

▶️泰式芒果糯米饭
有黑糯米及糯米饭,两款都好食芒果都几甜~

感谢 starrychow
2020年11月19日点评 通过移动设备发表

Cambo ขุนทอง - 特色泰国菜

行开尖沙咀The One的朋友应该听过这间泰国餐厅,因为每当经过时也大排长龙,餐厅主打地道泰菜,而且价钱合理,今日终于等到位一试了。

菠萝焗饭
原个新鲜菠萝的焗饭,大大只爽口大虾、香甜肉松和果甜菠萝粒。

香茅烤猪颈肉
烤至脆边的猪颈肉,香茅味重,肉质软腍,配上泰式酱汁,酸酸甜甜。

1  感谢 justforshan
2020年11月18日点评 通过移动设备发表

Lunch时段嚟到尖沙咀揾食,今次去到the one四楼嘅cambo食泰国嘢。间野应该都算受欢迎,平日午餐时段嚟到门口都要排左一阵队先有位。

见呢度Menu嘅主打系泰式猪手猪髀饭同泰式去骨海南鸡饭,就同朋友两个人食,每个人嘅主餐分别买咗呢两样,海南鸡饭可以拣油饭或者白饭,个人想食冇咁油所以都系拣返普通白饭。

首先系泰式猪手猪髀饭,上碟时都几有惊喜,系成个细煲咁上,就咁望落嘅份量都算几多,亦唔会太多骨而无肉,煲底就以伴菜垫底,食落都算几入味;海南鸡饭方面,全碟都系以去咗骨嘅形式上碟,虽然系去咗骨,但系份量算OK,都算有鸡翼同埋鸡髀肉,食落鸡肉算系嫩滑,美中不足嘅系觉得鸡皮有点略厚,如在薄一点就更理想。

另外仲叫咗牛、猪,鸡串烧同埋香茅烤猪颈肉,串烧烧得几唔错, 啲肉唔会烧到干晒,食落几juicy,配埋个沙嗲酱都十分美味;而猪颈肉都做得十分香口,同个泰式辣将相当搭配。

嘢饮方面就不过不失,叫咗冻柠茶同青柠梳打,当中嘅梳打水望落系用咗当地嘅梳打水,美观得来又增添左一啲泰式风情。

以呢间餐厅既价钱以全港黎讲唔算特别平,但同尖沙咀同区比较,仲要位于商场入面黎讲就算系平民,环境同食物质素都算唔错。

感谢 eatiswow

去过Cambo吗? 请分享你的经验!