“惹味泰国菜”
Cambo的点评

Cambo
香港排名第60 (共15,646家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

放假周围食系列
趁住放假, 选了中午比较人少的时段, 到了喜欢的the one商场, 选择喜欢的泰国菜。 没有堂食晚膳的日子, 只好把握机会在午膳时间 尽情地放纵 。

去骨海南鸡饭
幸运之神的眷顾, 可以吃到鸡髀位,鸡肉嫩嫩的,配搭海南鸡饭辣汁, 非常惹味。 油饭烟烟靭靭够晒咸香。

泰式鲜虾炒金边粉
泰式金边粉 够晒镬气, 金边粉质地烟韧吸收了酱汁, 加埋青柠同埋花生碎, 清新又美味。

泰式明炉大蚬锅
大蚬数量颇多, 肉质鲜甜美味, 配上大量泰式香料, 酸酸辣辣 ,粉丝吸收咗汤汁精华, 又爽口又够辣。

弹牙炸虾饼
炸虾饼都几抵食六十几蚊已经有四件, 外层金黄酥脆, 虾肉弹牙鲜甜。

龙眼冰
菠萝冰
当然 每次都要饮最钟意嘅 泰式冰冰, 滋润解渴, 减低油离感。

感谢 Chingyee0708

2020年12月21日点评 通过移动设备发表

之前已经同朋友食过一次
咁岩行街经过要食野,大家都想食泰越菜就入左去

今次好多人食,饿饿既我地,快快点餐就食

泰式青咖喱软壳蟹配法包
软壳蟹爱好者,见到点会放过,佢就算放耐左都唔会油,而且有肉食。个底仲有啲薯仔,我觉得可以再林啲,青咖喱我以为佢系会唔水,但原来内有乾坤,点过法包嘅时候,呢个水度系可以令到个法包好入味,水都做到咁入味都几正

菠萝海鲜焗饭
已经好耐冇食过呢个饭,成日同朋友讲笑女仔要食多啲菠萝,味道唔错,肉松绝对系精华

柚子茶唔知系咪太好卖,我哋想要第二杯嘅时候已经冇晒,我唯有叫普洱茶,系呢间餐厅有普洱茶我觉得好得意,又啱晒去油,然后最后觉得唔太够,叫多咗个菜

椰菜苗
虽然个样俾我哋想像中有出入,但个味道系唔错,我哋都成碟食晒

#泰越 #软壳蟹 #青咖喱 #菠萝焗饭 #influencers #blogger #tst #theone

感谢 fishtailyuen
2020年12月12日点评 通过移动设备发表

喺尖沙咀行完街跟住去Cambo食番set泰式下午茶
每次嚟呢度都一定要点番半打✨沙嗲牛、猪串烧✨,烧得肉香又够腍,个沙爹酱仲好好味添

✨香茅烤猪颈肉✨爽脆口感醃得味道极之好,惹味焦香配埋自家制酸辣蘸汁,风味一绝

仲有冬荫大虾汤粉都系必点美食,最佢嘅汤底,味道系非常非常浓郁嘅蕃茄味冬荫 ♨️

感谢 maggielauyy
2020年12月10日点评 通过移动设备发表

尖沙咀美食

泰式青咖喱软壳蟹锅$96
青咖喱味道正宗,欣赏软壳蟹同薯仔另外上,唔会浸到淋浸晒,个法包外脆内软,包体入边湿润,整体好高质

椰青焗饭$103
其实系充满椰浆嘅饭,会食到椰汁嘅清香,个饭是甜甜的,仲有虾,章鱼仔,提子乾,青豆,其实好有特色,但好多人第一次都未必接受到,始终甜嘅饭比较少见。但我今次第二次食啦,我觉得普遍嘅椰浆焗饭个饭量都好多嘅,大概有两至三碗饭,建议同朋友share,

香芒糯米饭$55
估唔到呢个时候都食到咁甜嘅芒果,配埋椰浆饭好正

Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖

感谢 slash_lovefood
2020年12月10日点评 通过移动设备发表

#foodhkdiscoverer尖沙咀

去骨海南鸡饭($68) 份量比较细但系啱啱够食D鸡好嫩滑 而且好有鸡味 啱啱好入味唔会死咸 个酸辣汁唔会抢左鸡嘅味 豉油系好稠好黑嘅印尼豉油 但系又唔会好浓味 反而引出左D鸡味 去骨做得好好 每一旧鸡都几大块 鸡肉结实啖啖肉 最重要系佢竟然鸡翼都去埋骨 好细心 油饭味道偏淡 少少黄姜味 但可以一试

串烧沙爹配泰式炒饭($69) 串烧系猪牛鸡各一串 猪肉爽口弹牙 口感好特别 牛肉唔会好柴 鸡肉最好食 味道少少甜 好入味 整体嚟讲火候啱啱好 个沙爹酱偏甜 但系有几浓花生味 泰式炒饭好惹味
有D豆角粒 口感几丰富 值得一试

泰式青咖哩软壳蟹配法包 ($96)有个酒精炉座住 保证食时够热 咖哩耶奶同香茅味浓 整体较水 但好惹味 入面有茄子同豆角 但系好入味 吸晒啲咖哩汁 而且煲到淋晒 D菜令到个咖哩好鲜甜 法包外脆内软 配埋咖哩食简直一流 吸晒啲咖哩入去 差啲饮晒啲青咖哩 软壳蟹份量唔系好细 但系炸得好干身而且一啲都唔油 调味亦都啱啱好 真心推介❗️❗️❤️

猪肉生菜包 ($68)小编食亲泰国菜都必点 猪肉有好多香料仲有洋䓤同红葱头 好足料 味道偏酸 系小编钟意嘅味道 份量唔算多 一共有5片生菜 反而每一啖都可以包多D猪肉 足料推介❗️

香芒糯米饭 ($55)有紫米同白糯米两种 紫米较浓味 有米香 白糯米就淡味少少 感觉温和啲 糯米整体热辣辣 chewy有咬口 而且粒粒分明 第一次芒果糯米饭有咁甜嘅芒果 新鲜而且甜 差啲想叫多份

价钱:
味道:
抵食:
环境:
. ——
地点:Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
地址:尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖
营业时间:11:45-23:30

#泰国菜 #文青 #香港 #00s尖沙咀 #尖沙咀美食
#likes #like #follow #likeforlikes #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday

感谢 foodhkdiscoverer

去过Cambo吗? 请分享你的经验!