好耐冇嚟过呢间酒楼食驰名烧乳鸽及沙田鸡粥,趁机怀旧一吓!酒楼分室内和露天两种选择。
这间酒楼人手不够,要等好耐先有人落单和执嘢,斟茶都系靠自己去做。
食物质素还可以,不过餐桌上的枱布、用餐用具都较为旧。
食物质素还可以,不过餐桌上的枱布、用餐用具都较为旧。
1 - 5 条点评,共 163 条
夜晚与同事食晚饭,现在才发现龙华酒店原来跟公司几近,步行十分钟已可以。
龙华酒店已有八十多年历史,我记得小时候也有去过。装潢相当古式,高挂大红灯笼,在香港少有的历史地方。
来到龙华,一定要食乳鸽!
龙华脆皮乳鸽 $98
个外皮确是无比香脆,跟平时吃到的是有分别。
生磨杏汁白肺汤 $88
有猪肺、瘦肉、白果好足料
个汤好白好香杏仁味,而且又甜好润。
新鲜菠萝咕噜肉 $148
Menu上写是李小龙太太喜欢的
咕噜肉好腍,而菠萝肉是好甜。
特式干炒牛河 $128
上台香喷喷,炒得色泽分明,够干身不油,牛肉份量多又腍。
生磨砂杏汁炖白肺汤 ($298)
一开锅盖已经闻到好香嘅杏仁味,而且仲好多旧猪肺,好似食极饮极都仲有咁!
龙华脆皮烧乳鸽 ($98)
唔叫乳鸽点叫嚟龙华?原来昔日嚟龙华酒店食乳鸽,系富贵嘅象征㗎㖞!呢度用嘅乳鸽系约24至28日大、重约400克嘅中美混种乳鸽,特别肉多够嫩。用嘅卤水仲系由1948年起就开始用㗎!仲用咗十几种材料,所以味道会比较香醇,食落好juicy一啲都唔干!
半只菜胆上汤鸡 ($168)
好耐冇食过呢度菜,鸡肉嫩滑,仲要有好多姜蓉,超开心!
菜胆琵琶豆腐 ($118)
又系好耐冇食过喇!呢度整得好好,外层一啲都唔硬,咬开后仲有滑嫩嘅口感,好好味呀!
特式干炒牛河 ($128)
最后食阿李小龙都好钟意嘅干炒牛河,河粉冇黏埋一旧,同埋唔算好油,炒得够干身,夜晚食虽然邪恶但非常满足!
龙华脆皮烧乳鸽 $98
乳鸽当然系必点,这里所用嘅乳鸽,都不超过26天,先以秘制卤水汁卤制,再浸至七成熟,然后上麦芽糖,再吊乾,仲即叫即炸,皮脆肉嫩,点些准盐更能提升鲜味
生磨砂杏汁炖白肺汤 $298
踏入秋天,当然要润一润,来一锅白肺汤,一上枱就闻到阵阵杏仁香,入口仲好清甜,我一共喝了三大碗
菜胆上汤鸡 (半只)$168
酒店外墙有四只大字¬「嫩鸽肥鸡」,除了乳鸽,当然要食鸡,果然好肥美,又滑。
砵酒姜葱焗广岛蠔 $188
好野美,好多姜葱等配料,一上碟就闻到好香,仲好有镬气
菜胆枇杷豆腐 $118
枇杷豆腐系心机菜,唔系好多地方有得食,香脆又带有鱼肉鲜味,美味可口
特式干炒牛河 $128
餐牌介绍李小龙都好喜欢这里的干炒牛河,好有镬气、够味、又干身不过油