“烧鸡🍗”
Flames的点评

Flames
提供送餐服务
香港排名第2,068 (共15,646家美食)
周围地区: 鲗鱼涌
周围地区: 鲗鱼涌
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

朋友介绍Flames的烧鸡很好吃, 星期六下午专程揸车去试下他们经常说好味的烧鸡。 位于鲗鱼涌海湾街25号海湾大厦地下A2号舖, 店舖开放式设计, 这个天气最适合坐在室外, 享受下清新的空气。 为烧鸡而来当然要点一款来试下~炭烧葡式香辣蝴蝶鸡$118, 另外再点了以下的~炸鱼柳薯条$138、 鸡肉卡邦尼意粉$88、 橙汁$28、冻柠檬茶$28、Perrier $35。

⭕炭烧葡式香辣蝴蝶鸡配沙律~ 烧得香喷喷,嫩滑多汁,皮脆可口, 再蘸上 Peri-Peri 酱, 微辣带点惹味。 沙律份量刚刚好, 新鲜清甜。

⭕炸鱼柳薯条~酥脆的炸鱼配香口的薯条, 炸鱼有两大块, 外脆肉嫩, 怎能抗拒呢?

⭕鸡肉卡邦尼意粉~ 散发阵阵芝士般的香味, 卡邦尼酱汁幼滑, 配上烟肉和蘑菇, 口感更丰富。

⭕橙汁~ 其实食炸鱼薯条最好就系饮啤酒, 可惜揸车的关系, 都系饮橙汁, 甜甜地又够fresh我都几钟意。

⭕冻柠檬茶~ 冻柠茶可以去腻, 甜度适中。

⭕Perrier~ 最喜欢Perrier, 大大的一啖特别解渴。

朋友果然冇介绍错,Flames 的烧鸡和炸鱼薯条都好吃, 一边听住餐厅播放的音乐, 一边享受美食,好chill呀,不枉我专程来到这里。

Flames (海湾街)
地址: 鲗鱼涌海湾街25号海湾大厦地下A2号舖

感谢 Victoriay_eatwithvic

2020年11月14日点评

如果不是居住在港岛东,相信很多人十年都未必会涉足鲗鱼涌,更遑论来这区揾食。不过最近因为糖厂街市集回归,所以星期一至五真系多咗唔少人流。

趁今日假期,市集休息,加上天气又咁凉快,一于嚟呢间设有大量户外座位嘅「Flames」食烤鸡。

其实呢间餐厅喺区内都开咗好多年,口碑一向唔错。店子位于海湾街的一条小巷内,座位自成一角,坐在太阳伞下,吹吹风,呼吸下新鲜空气,真系好爽。

餐厅主打澳洲烧鸡,一场嚟到,当然唔可以错过。店里的烤鸡分为两类,分别为香草式同葡式,两样都想试,一于每款点 1/4 只,再加炸鱼薯条、苹果沙律同饮品。每客烧鸡都可以拣配饭、沙律或薯条。

Mixed Herbs Chicken ($85) 以香草形式来烹调,再混合面包糠和烧汁一齐烤,上桌时香喷喷,鸡肉又嫩又滑,入口充满迷迭香嘅香味,配合自家调校的酱汁吃,层次倍添。伴吃的红饭,味道亦唔错,带阵阵番茄香。

至于另一款葡式香辣蝴蝶鸡 ($85),食味亦不俗,鸡只先以柠檬、蒜、姜、辣椒、橄榄油、海盐等香料及葡萄牙 Peri Peri 酱汁醃过,再放入烤炉烧制,入口皮香肉厚,既惹味又 Juicy,而且就算放凉了才吃也不会干争争。伴吃的沙律用料很丰富, 有南瓜、芝士、松子仁、车厘茄、沙律菜等。

炸鱼柳薯条 ($138):鱼柳共有 2 大块,分量十足,外皮炸得超脆口,鱼肉结实不散,咬下啖啖肉,沾他他酱吃,香口油润,Yummy!薯条水准亦唔错,入口金黄香脆,甚滋味,加上薯肉又够饱满,颇有传统英式炸鱼薯条的风格。

食完咁多炸物,梗系要食番个沙律清清肠胃,呢客西兰花苹果沙律 ($88) 用料亦绝不欺场,垫底有唔少鲜甜清爽嘅西兰花同切条苹果,配埋餐厅自家调制的油醋汁吃,饱肚兼醒胃。

至于饮品方面,除了基本嘅果汁、汽水、柠茶、奶茶……之外,餐厅仲有啤酒及红、白酒等供应,选择都几丰富。

感谢 mjqueen7e
2020年10月10日点评 通过移动设备发表

吃饭的地点没有室内只有室外 对住垃圾的巷子 食物质素一般 卫生麻麻地餐桌上有蚂蚁 但是服务生 很有礼貌 疫情期间 如果保持卫生会再来

感谢 kittyannahk
2020年9月7日点评

今晚我同朋去食饭,食物质数唔讲,下面已经有comments!一间服务态度好嘅厅餐应该唔会系咁!我同朋友食完饭,走咗大约十分钟左右。发现留咗一袋(白色胶袋-上面有中英文字诊所名)。返到餐厅经理话已经清理晒枱面,所有枱上嘅嘢全部掉晒!我再尝试帮朋友打电话去了解一下,请求经理麻烦仔细D再揾清楚,然后经理答咗我一句,望过垃圾桶「冇」!我再问咗一个问题:「如果客人嘢留低咗野,点解唔去帮客人睇睇或keep for Lost & Found!」经理话而家个情况唔会去check同枱上面嘅嘢!因为枱上面有好多用过餐纸好唔衞生。其实我都明白而家个情况。我只系想同个经理讲下次小心D,我亦唔希望有呢D事发生喺其他客人身上!个经理好冇礼貌同我讲呢个唔系佢哋个责任、客人走咗,留低咗嘢或枱上嘅嘢系唔会理,以为系垃圾!仲话客人冇礼貌!当我叫佢冷静D,佢仲收埋线!我以为我自己断线,再打返去,佢扮电话收唔到!讲Hello! Hello! Hello!然后又收线!「我觉得好好笑!咩年代扮收唔到!」
Anyway! 纯粹分享真人真事的经历⋯⋯
一间好质数嘅餐厅但食物质数已经唔系好!加上服务态度又如此的........大家去之前谂一谂!

感谢 BADSERVICEFlames
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2019年5月10日点评 通过移动设备发表

有人刚进入社会大学,
当然要庆祝一下啦
这时候需要一间Chill的餐厅,
让我们聊著聊著,又聊了好久

《Chicken Burger w/ Fries》
意料之外的超大个~
新鲜热腾腾的,很香
咬下炸鸡会流汁,邪恶啊xd
不过这个是朋友的餐点,我只能吃一口

《Chicken Carbonara》
超香浓的卡邦尼
要知道现在太多难吃的卡邦尼,
但这个很足料亦多酱,很满意
加上鸡肉,每一口都很满足呢~

小提示 Tips:
平日晚上去竟然也挺多人,大家都在喝啤酒 所以有机会要等等位

感谢 mooncake_yan

查看过Flames的旅行者还看了

去过Flames吗? 请分享你的经验!