“低调高手”
海老名沾面的点评

海老名沾面
香港排名第5,190 (共13,891家美食)
2019年9月1日点评

隐世沾面店海老名沾面~听过呢间沾面店嘅大名好耐,终于的起心肝一个人走去食lunch!门口真系非常隐蔽,连店名都无,位置就喺M记旁边,要好留心先会揾到个门口。餐厅只有4款沾面:虾汁酱油沾面、虾汁味噌沾面、虾汁蕃茄沾面以及每日限定嘅广岛蠔沾面(日1pm几去已经售罄啦)。点咗虾汁酱油沾面($79),汤底味道鲜甜,表面泛起一层红色嘅虾油,加入大量樱花虾干口感丰富,虾味虽然无我想像中咁浓郁,但味道都唔错,唔会太咸。我特别钟意佢枱面嘅山葵柠檬汁,我本身钟意食酸少少,所以加咗非常开胃,亦有提鲜效果!面条尚算弹牙,如果有粗面选择就更好啦!食完名之后可以请店员加汤,不过始终比较油我就无试到啦。

感谢 missfoodieshk

2019年3月2日点评 通过移动设备发表

点左个虾汁蕃茄沾面,味道都几浓同咸,面条粗身,同有咬口,溏心蛋几好食。
店舖细细,好有稳世感觉,同埋人客都几多。

感谢 Lasorom
2019年1月6日点评 通过移动设备发表

心思思好想食沾面,决定去长沙湾试试依间隐世沾面。依间专门做虾汤底嘅沾面店店面细细,店内大概有12个位。我等左20分钟到先可以入座。

今次试左海老番茄沾面同海老酱油沾面,个人偏好蕃茄,番茄汤底食落惹味过酱油汤底好多,不过两款食嘅时候都比我想像中淡虾味。反而食完之后虾味先最回甘。面条弹牙,质素不错。配上山葵柠檬汁味道更佳。

用餐日期:2018年12月
感谢 pinpinlam
2018年10月4日点评 通过移动设备发表

老公一直很想试,今日和老公去食,幸好早到一步,刚好有位,店舖很小,应该得十个位度。一入去就闻到好香嘅虾味,叫了个海鲜沾面,汤底没有想像中咁“杰“,食落不太腻。食完可以加清汤再饮汤底,不过我觉得太浓了只喝了一两口。

感谢 JoyceW2056
2018年2月9日点评

在深水埗这个旧区,分别开了好几家有型的日本食店,吸引不少潮人和型人前来用膳,这家供应沾面的食市,就在我家附近,店舖只有十个八个座位,门外长期出现人龙。
某星期天的下雨天,见不用等位,便前来一试,点了虾汁酱油沾面,虾汤十分香浓,把面和配菜每口沾上汤吃,也算滋味,自问不是潮人型人,对日式食物不太热衷,作价近百的价钱,在这区有很多更理想的选择。

感谢 KoalaYip

去过海老名沾面吗? 请分享你的经验!