“迟来的做冬饭👍”
京馔的点评

京馔
在线下单
香港排名第3,066 (共13,474家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2019年1月5日点评 通过移动设备发表

今晚同屋企人补做冬,几日前打嚟预约boxing day五位都仲有位
原来五位所以打算叫个六人套餐,但系细佬临时嚟唔到,变左四个人食六人餐份量,相对好多
个鸭干系几香酒味,鸭干表面几平滑,但系本身麻麻个鸭干质地所以觉得一般
鸡丝粉皮味道正正常常
葱油海蜇几爽口,有啲芝麻系面几香
麻辣凤尾鱼既辣度接受到,好香脆,几好食
花旗参螺头炖乌鸡好足料,用上新鲜花旗参,好香花旗参味,味道甘甘地带啲清甜
鸡头米炒河虾仁嘅虾几细粒,不过都爽口, 西芹炒得岩岩好,无渣
北京填鸭唔会太肥,不过表皮唔系好够脆,包住黎食果块皮都几薄,山渣就咁食都好食,唔酸
糖醋大黄鱼外观好靓,个汁酸酸甜甜够开胃,外皮香脆,里面嘅鱼肉质滑身,几好
京葱爆黑豚肉味道唔会过咸, 京葱有啲辣,有一旧食落去好似食左旧wasabi咁, 豚肉啱啱好唔会韧
上汤浸豆苗清清地,豆苗好靓无渣,好食
食到最后因为太饱所以个水饺叫staff畀咗生嘅我哋打包
糖水原本系紫薯西米露但系卖晒,所以就转咗酒酿丸子畀我哋,酒酿丸子嘅酒味唔系好犀利,但系就有淡淡既桂花清香味,唔错
员工服务都ok,不过个环境太嘈吵
呢间北京菜可以一试

感谢 vikolau730
写点评点评 (23)

2018年10月28日点评 通过移动设备发表

今天同事请吃午餐,选了位于观塘APM的京川菜-King Duck。好久之前都来过这里吃午餐,当时也是同事请的,印象不错,环境几有格调,到处都会看到关于宫廷的东西,例如壁画,衣服,摆设等等,好像置身于古代皇宫之中。

其实我们点了一桌子食物,但不好意思拍照,我只拍了几个最爱的介绍一下。

《鸡丝粉皮》
跟一般的一样有青瓜丝,鸡丝,粉皮和麻酱。最印象深刻的是粉皮做得好Q好弹,烟烟靭靭,配埋麻酱好香滑。

《锅贴》
煎得好像日式饺子一样,冰花底,肉质鲜嫰juicy。

《杂果糖醋大黄鱼》
这个是我最爱吃的一道菜,酸酸甜甜特别开胃,条鱼炸得好漂亮,肉质嫩,松子很香,我也很喜欢吃。

还有四宝茶的味道很香,但泡第二次水,茶色已经开始变淡,很快就没那么浓味。

感谢 420irenen
2018年10月22日点评 通过移动设备发表

朋友介绍来试试这间京菜歺厅,店员友善亲切,装修环境舒服清静,菜式选择颇多,价钱属于中上,店员殷勤介绍推广,恒生卡签帐满$400 减$100 ,再加甜品高力豆沙买一送一,真系非常超值,店员服务我比90分,食物质素唔错,系个酸辣汤稍为重口味左少少,整体感觉满意

感谢 winnievincci0406
2018年8月21日点评 通过移动设备发表

店内装修精美,一看便知食京川沪菜。食京川沪菜,有些食物一定要试。今次叫左小笼包,味道偏喊。认真一般。其他食物大致可以,价钱方面可以接受。

感谢 PPKY2018
2018年7月6日点评

呢到既北京填鸭配料几特别, 多左山楂, 又几match wo, 食完之后真系冇咁油腻, 你知食鸭食完个肚感觉系油腻饱. 其他食物都不错, 可要求坐窗边睇街景

感谢 kingkingkeke

查看过京馔的旅行者还看了

去过京馔吗? 请分享你的经验!