香港
发布
收件箱
搜索

“工厦中的绿洲”
I's Land Cafe的点评

I's Land Cafe
香港排名第17 (共586家咖啡和茶)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2019年9月14日点评

2019年9月11日 星期三 终于过左一个星期既一半,工作真系好辛苦,所以收左工当然要同女朋友去食返餐好既

呢间餐厅I’s Land Cafe虽然系工厦里面,不过地点都算容易揾,搭lift一出就见到

里面好有置身森林既感觉,灯光同装饰都做得唔错

见到餐牌有二人餐拣,即刻谂都无谂就叫左,费事晒时间谂食乜

野茄燕麦杂菜沙律 有几款唔同既生果系上面,而最特别系放埋燕麦,同菜一齐食口感除左丰富左,感觉仲好似健康d咁

是日餐汤 系粟米甘荀汤,好浓又足料,仲要好大碗添,饮完已经开始有少少饱

蒜蓉包焗得好脆,仲好贴心每人有两块,怕食得一块唔够喉

香脆美国粗薯条 每条薯条都有一定既粗度,而且份量都算多,配有两个酱汁,分别系茄汁同白松露酱汁,个人觉得茄汁较好,因为食落去酸酸地,会感觉薯条无咁油腻

德国咸猪手 到主菜登场,睇落个猪手好似唔太大件,不过原来切开有好多肉,仲要系外皮脆肉质腍,加埋配有既三款酱汁,食落去更滋味。当中我最钟意嘅系黑椒汁,因为有少少辣,刺激得来又唔会太over,听讲仲话系呢间I’s Land Cafe既招牌菜添

白松露忌廉带子手工扭绳粉 完全未见过呢一种意粉,感觉到系人手制造,因为每一条嘅粗幼都唔同,食落去几有口感,仲好入味,条条都食到白松露味

焦糖炖蛋 最后仲有甜品,好有蛋味,上面既焦糖烧得好脆,食完之后真系劲饱

埋单都系$400有找,性价比几高!!!

感谢 Edmondchanwc

2019年9月5日点评

I's Land Cafe餐厅以大自然花园为装饰主题,空间宽敞,环境有情调,正好可以舒舒服服地倾计。

I's Land Cafe晚上有套餐提供,简单可以一人一个Set Dinner,亦有Secret Garden二人套餐,性价比十分之高。

忌廉汤
忌廉汤口感细致绵密,有着浓郁的忌廉香甜味道,味浓上口带有层次感,可以配上香脆的蒜蓉包同吃。

野茄燕麦杂菜沙律
新鲜的沙律菜上有各式生果,配上黑醋汁入口微酸微甜,口感丰富,味道清新可喜,轻怡开胃。

水牛城鸡翼
前菜点了水牛城鸡翼,特制酱汁包裹着鸡翼,味道酸辣分明,鸡翼本身炸得香脆可口,惹味非常。

烤芦笋黑松露意大利饭配全素烟燻芝士
意大利饭用上真正的意大利米,故此饭粒较有嚼劲,外层烟韧带点弹牙,饭粒中间就半生熟用,干湿合度,加上黑松露的独特香气,浓郁滋味,加入全素烟燻芝士,增添食趣,尤其精采。

德国咸猪手伴招牌三色汁
德国猪手预先斩件拆肉,方便食进,一咬外层焦香酥脆而内里嫩滑,肉香浓厚,、口感丰美,配上三种不同的特色蘸酱,每一口都有不同的滋味。

焦糖炖蛋
是日甜品是焦糖炖蛋,上层的焦糖烤得香脆,而下面的炖蛋味道香浓柔美,甜而不腻。

餐饮
餐饮可以选择是日果汁,今天的是橙汁,一喝就知道是鲜搾的,纯粹天然果香,比一般的人工糖醋美妙得多。

感谢 Hung C
2019年8月11日点评 通过移动设备发表

又再来这文青好地方,有很多旅游和各种书籍, 敬赠大家:

白日莫闲过,青春不再来

一面看书,一面找美食 ~ 烧美国顶级肉眼扒拌香煎鹅肝,5成熟 哗! 牛扒大大块,牛味浓郁,上面盖住外皮煎得香脆,咬落软绵的质感,整口都是芬芳的鹅油香!

哈哈,用上10只指头,不用刀义,直接吃上这个并盆,BBQ 猪仔骨 4条, 我很喜欢这浓烈酱汁,肉骨分离,有一种很野性的吃法!

不要给手指停下来,再拾起水牛城鸡翼,小口咬下去 (扮斯文嘛), 层次很不同,外有一层炸粉的,厚度刚刚好,借助这浆粉,吸了超多水牛城的精华,害我把10只指头都舔得干干净净了!

还有意式芝士饼 2片、炸虾 2只、鱿鱼串 2条 和 杂果沙律 真系超丰富超满足!

用餐日期:2019年8月
感谢 Trip806658
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

星期六同朋友在Apm睇完戏,顺便在附近揾地方食午餐。揾到呢间位于骆驼漆的楼上cafe,有lunch set,价钱很抵,便过来食下。

餐厅入面环境好大而宽敞,座位舒适,好适合同一班朋友上来食饭聊天。装修很有田园风格,还有几只木马给小朋友玩同影相。

午餐餐牌的套餐有多款选择,包有餐包 汤同主菜等。

芝麻餐包,暖暖的,松软香甜,芝麻味香浓。

薯仔蓉汤,热腾腾,质感稠厚香浓,入口滑溜可口。

主菜,我同朋友都拣咗纽西兰西冷牛扒,$108, 牛扒份量很大,五成熟,嫩滑多汁,质感弹牙有咬口,牛肉味香浓,配上烧汁食味道好夹。

薯条粗身,即炸香脆,香气散发,配上新鲜沙律菜同菠萝,味道清新鲜甜。

甜品日式柠檬蛋糕配士多啤梨同蓝莓粒,柠檬味道酸甜清新,蛋糕质感松软滑溜。

感谢 EllaTam
2019年7月28日点评

朋友生日又想坐得舒服D,同事就介绍咗I’s Land Cafe呢间餐厅比我,佢比相我睇时已经觉得好靓了,所以就再无考虑其他地方,就约朋友喺骆驼漆大厦到等。

一打开升降机门行出去就见到佢地嘅门口,装修设计好园林嘅感觉,好靓呢!

由于我同朋友都收8点,去到已经8点半,所以上到嚟都唔使等位,职员就即刻安排咗枱比我地。

睇咗餐牌后,我地就决定点酥炸大虎虾配茄茸汁扁意粉同埋经典德国猪手,是日餐汤就系甘笋茸忌廉汤配蒜蓉包,先上咗个餐汤同埋个蒜蓉包,甘笋茸都几浓仲可以食到少少甘笋粒有D咬口好好味;蒜蓉包好香脆,好香蒜蓉味。

等咗一阵到个意粉上到,呢个酥炸大虎虾配茄茸汁扁意粉嘅色彩好丰富,只虎虾几大只,好弹牙。

然后到个经典德国猪手,炸到好金黄色,睇到都流哂口水!而且伴菜当中嘅紫薯蓉都好特别,好好味!

最后到我心目中嘅主菜-流心双层窝夫塔,因为一早上网睇咗呢个甜品呢到可以帮客人写字上去,而我朋友又生日,所以埋位坐之前静静鸡同店员安排咗,当送到嚟嘅时候朋友都好惊喜,睇到佢个表情都后,证明我嘅安排无白费。
而佢地嘅心太软嘅朱古力味好香浓,而窝夫又好香脆,明明头先食到饱,就因为太好味都忍唔到口呢!

埋单$502

感谢 crazybabe_micmic

查看过I's Land Cafe的旅行者还看了

去过I's Land Cafe吗? 请分享你的经验!