“生日饭好去处”
The Grill Room的点评

The Grill Room
提供送餐服务
香港排名第156 (共14,644家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月16日点评 通过移动设备发表

好耐之前试过距尖沙嘴分店下,出品唔错.
扒同薯蓉都好难忘.
今次同朋友去完海洋公园玩,岩岩好黎尼边食饭.
舖面大过尖沙嘴,扒房feel装修,
格调得黎有小小清新感.

美国肉眼系每次的必食.
梗系要点.
medium rare 师傅把握得准.
扒厚juicy 肉嫩.
出色.
旁边薯蓉好浓cream味,仲有黑松露既清新味.

薯条新鲜炸好,外脆内嫩.
面头有黑松露增加香味.
送酒一流.

芦笋仔好清爽,伴火腿温泉蛋食法都几特别.

最后蚬仔意粉,海鲜味好浓,
意粉有咬口.

1  感谢 chihok583

2019年9月1日点评

Grill room 之前起尖沙咀食过唔错,最近发现原来铜锣湾都有,今次就去试下铜锣湾间!餐牌,同尖沙咀既差不多一样 所以,今次就试下上次无食过既野

香草白酒煮青口配黑松露薯条$198
头盘叫左青口,份量都唔错,青口好嫩滑,唔怕煮过头!调味简单,只用白酒、香草,反而唔怕遮盖青口既鲜味。

香草鲜蠔芥末忌廉汁扁意粉$168
蠔有4只,size 适中,蠔质地幼嫩

烧美国安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz)$338
肉眼扒有16oz,好大块,卖相吸引
个人喜欢食生啲,所以叫左medium rare ,熟成度控制得唔错,有两款酱汁可以点
黑松露薯蓉!!虽然系配菜,但是好好味,薯蓉超级幼滑,好creamy !黑松露味道好香,成个薯蓉超正

感谢 foodie_soup
2019年8月30日点评 通过移动设备发表

呢排太多负能量⋯⋯所以一定要出去行吓街!消费下!俾啲快乐自己!今日陪老婆买完野后,揾间轻松啲嘅餐厅食返餐开心嘅晚餐!呢个系最主要嘅任务今日揾呢间餐厅因为贪佢气氛轻松!而且食物质素都唔错!而且去过几次啦!老婆大人都满意!
The Grill Room
以为只系平日!估唔到入到去全部爆满⋯⋯店员安排我哋先坐吧枱!然后再安排我哋坐梳化位!
餐汤
蘑菇忌廉汤汤头非常浓郁!仲有少少蘑菇粒添!加上黑松露酱!超好味!
香草鲜蠔芥末忌廉汁扁意粉
鲜蠔有四只都好巨型!而且食落感觉似食生蠔咁鲜味!好新鲜!啱啱紧熟!配以芥末忌廉汁!呢个配搭好新鲜!我钟意加上蟹子和香葱
香炒新鲜蚬仔配香草蒜油扁意粉
呢个意粉食落比较清新!蚬肉虽然细只但系非常新鲜鲜甜,配上蒜油和白酒煮成!超鲜味!加上少少细葱粒
Yummy
Side dishes
黑松露薯条
新鲜即炸!松脆无比!洒上黑松露粉!
忌廉牛油蒜蓉杂菌
杂菌新鲜爽脆!配上烤过嘅法包!忌廉又香!
蒜蓉牛油烤蔬菜
呢个蔬菜都唔错!保留到蔬菜嘅爽脆!
餐厅环境整体唔错!但系唔系好够冷气

感谢 HoF121
2019年8月20日点评 通过移动设备发表

我和男朋友来到这家位于铜锣湾的只game庆祝周年纪念日, set dinner 价钱有点贵, 但是包括的东西也很多,
我们先叫了一个主食香草鲜蠔芥末忌廉汁扁意粉。咁再叫了一个烧美国安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉。

包括了一个是日餐汤和沙律, 分别是:
青苹果巴马火腿黎麦杏仁沙律和磨菇忌廉汤。
青苹果加沙律菜很新鲜, 再配上有少少咸的pama ham, 10分配合。 蘑菇忌廉汤浓郁又滑。

主菜上来了, 香草加忌廉汁扁意粉口感很好,软硬适中。 在加上煮熟的蠔,很juicy. 牛扒果然没有令我失望, 有点点炭烧味, 半成熟有少少血丝, 配上很多不同种类的酱料, 十分可口。

最后是甜品, 是法式椰奶冻配芒果汁和Tiramisu 忌廉蛋糕。 甜品不是太甜,份量小巧美观,适合爱甜又怕肥的女士。

餐厅环境很美,近窗口位很浪漫。

感谢 hkfoodie43
2019年8月18日点评

Brunch Set Menu价钱抵好多 包汤或沙律同餐饮(亦可以加钱要埋甜品) 依加餐厅系做到几出名 只不过size比较细同灯光问题始终都冇乜扒房feel Brunch我觉得唔错嘅

感谢 callmemars

查看过The Grill Room的旅行者还看了

去过The Grill Room吗? 请分享你的经验!

US$USD
中文国际版