香港
发布
收件箱
搜索

“炒工好 味道佳 环境舒适”

湘川沪 (置富嘉湖)
香港排名第4,698 (共13,951家美食)
2019年8月26日点评

中菜通常用圆枱,我就比较prefer卡位,感觉上私隐度高D。

餐前小食是花生,煲过既关系,所以是淋淋地,过下口瘾都不错。

我几钟意食上海醉猪手,猪仔手肉质唔靭,外层仲有少少爽,口感几好。加上有少少酒香,更能勾起食欲。

香辣大肠辣度ok可接受。虽然系炒埋一碟,但猪大肠唔会话好干身。

初次食酱炒年糕软壳蟹,两种材枓风牛不相马及。Anyway,炒得几好,味道好匀循,唔会话有d位就太浓,另一边就太淡。软壳蟹及年糕都好够味。

杭州酱鸭肉色枣红,咸味中带有鲜味,作菜或小食用来佐酒都不错。

瑶柱蛋白炒饭软硬及湿度适中,而且有着蛋白既香气,镬气十足!

感谢 kma118

2019年8月26日点评

辣酸辣凤爪有酸有辣可以刺激食欲,这类食品我地通常会order,用黎作餐前小食。 原先想叫北京填鸭,最后嗌左杭州酱鸭。因相比之下会多d肉食。食落皮爽骨香、味道鲜美。 梅干菜肋排好入味,而且肉质好谂又唔多脂肪。骨与肉又容易分离,进食好方便。 干锅香辣大肠爽而不勒,睇落好辣,其实是好惹味,辣度可以接受。 瑶柱蛋白炒饭啱啱炒起,热辣辣够干身,好有饭香。 这食肆位处商场内,有两排座位以「开放式」布置,整体都算几大,坐得都好舒服。

感谢 bettyli0518
2019年7月9日点评

湘川沪在天水围银座商场已经很大年,地方阔落舒适。食了上海素鹅,金黄色外表相当,食落外脆可口。香菜鲜鱼汤,鱼肉同葱花等配料十足外,汤底又够滑又够味,好食。

感谢 Emchem
2019年7月9日点评 通过移动设备发表

星期四晚要入天水围食饭,要揾间啱老人家食嘅食肆真系唔易,好彩俾我揾到置富嘉湖商场入面有间湘川沪,网上口碑唔错,一于试试。
餐厅都几大,除咗餐厅入面,餐厅外边商场仲有两排位,座位之间都有D距离,坐得都几舒服。
老人家钟意食香口野,我哋先叫个脆皮金蠔安抚咗佢先。金蠔炸得松脆干爽,唔会油淋淋,而且金蠔好juicy,唔会好似蠔豉咁干争争,兼且有蠔味,难怪老人家一口气写咗4只
因为老人家钟意味重嘅食物,我哋又叫咗一只四川樟茶乳鸽俾佢,佢好欣赏只乳鸽茶味好浓,肉味又香,一个人K.O.咗成只乳鸽
照顾完老人家,我哋就照顾返自己嘅味蕾。先来一碟菠萝黑醋骨,酸甜醒胃,正!排骨同平时食到嘅酸甜排骨唔同,系用咖哩粉先醃排骨,再调味,味道又出奇地夹黑醋
我哋再叫咗个清炒河虾仁,雪白剔透,配合玻璃芡,入口鲜爽,正!
菜方面,我哋点咗个椒丝腐乳通菜,好大碟阿惹味得来又唔会死咸。
最后食个甜品。鸳鸯桂花糕有椰汁层嘅椰香,加上桂花层嘅清香,为呢餐晚餐划上完美嘅句号

感谢 YeungW59
2019年7月4日点评 通过移动设备发表

到了天水围食乜好?很久没有到银座,有人说这里有间湘川沪很好!那就来了试试看。真有惊喜啊!店舖很大,也可坐出商场宽敞的位置。
想不到会有人参乌龙茶,那种回甘是我最喜欢的。
先点一个开胃菜,菠萝黑醋骨。甜酸甜酸正好来开胃,而且肉多骨少,又选用鲜菠萝,真好。
菜怎可少呢?我至爱椒丝腐乳通菜,这里的一点也不觉肥腻,辣味刚刚好。
江浙名清炒河虾仁,哗!真晶莹剔透,味道清香细腻,质感又爽又滑,份量超多!四个人都不能全消。:yummy:
酥炸金蠔来了。可能因为近流浮山,所以这些金蠔特别味美。炸好也那么大啊!葱花和其他调味都渗入脆皮身,金蠔烟韧,层次丰厚。
好似少了鸡鹅鸭?因眼阔肚窄关系,只可以来一小只樟茶乳鸽。惊喜啊!味道很特别,肉又嫩。虽然肉少,但更入味。
味品怎可少呢?豆沙锅饼和鸳鸯桂花糕,味道一浓一淡,绝配!我个人特别欣赏锅饼,这皮薄馅厚又不油不腻。茶、猪、菜、海鲜、甜品都齐,又好味,完美!

感谢 alexcheung1113

去过湘川沪 (置富嘉湖)吗? 请分享你的经验!