“伪文青的休闲假日”

屋子咖啡 (大围)
在线下单
香港排名第237 (共583家咖啡和茶)
周围地区: 大围
周围地区: 大围
2019年8月29日点评 通过移动设备发表

放假总是想放空, 逃离一下繁忙嘅城市生活, 于是同屋企人去左大围嘅一间日式cafe做一下“伪文青”。cafe嘅空间唔算大但有一种令人放松, 家的感觉 打开餐牌有好多唔同嘅轻食, 饭面, 饭后小伙伴(几中意e个叫法), 饮品。因为我地得3个人, 试唔到好多野, 就叫左3个主食,一个小食同甜品

关西牛肉定食
定食有沙律配上芝麻酱, 一碟伴菜, 一碗牛肉, 份量够多,调味亦唔错, 牛肉唔韧, 个白饭仲有饭素系面, 好味

鲑鱼综合茶渍泡丼
E个茶渍泡丼超好食!泡饭入面有昆布粟米鲑鱼, 木鱼片等食材, 混埋一齐食有一种好满足嘅感觉, 所有野都好夹, 加上淡淡嘅昆布汤香味, 热辣辣, 令人好想再食多碗

蕃茄柚子冷乌冬 (期间限定)
天气热热地食番个冷乌冬, 酸酸地好开胃。乌冬够冻配埋蕃茄同秋葵, 正呀

吉列猪扒
猪扒够热够脆, 不错的

饭后小伙伴出场☺️☺️
苹果甘宝挞加绿茶雪糕
味道唔错嘅, 个挞亦好有口感, 加埋绿茶雪糕, 几夹

清酒香梨窝夫
梨同荔枝香甜味好出, 窝夫都好松软, 唯一缺点系份量太细个

黑芝麻豆腐奶昔
中意芝麻同豆腐嘅朋友一定一定一定要试!强力推介!!! 很重要, 所以要讲3次! 因为真系极极极爆正, 芝麻同豆腐味极爆浓, 豆腐仲要一粒粒系入面, 非常有口感 !!!

总结:餐厅环境食物属高cp, 可以再战

感谢 Kchelseapy

2019年8月25日点评 通过移动设备发表

屋子
今日做咗成日野,做到8.0钟,费事自己煮又自己洗,所以走咗出去食饭,行行吓见到呢间野嘅装修都算唔错,格调几好!
听闻都几出名嘅,所以就走左入去试吓啦!
你都睇住个餐牌,话咗一声出嚟,贵到呢!一个鸡肉冷面,成本价应该低过$5 ,再配埋一杯甜到喊嘅苹果茶,买单$82 ,我自己觉得好似俾人打劫咁样。
味道黎讲,都可以话系一般中嘅一半,食冷面最重要嘅,就系将每一个材料切丝,但我真系想讲四个字嘅粗口,佢竟然将啲嘢食切粒,卜举个佳。
所以大家如果想影相雅丽,可以你俾人打一次劫,但如果想食好嘢嘅话,我咁写包单,肯定唔会系但我想食好野嘅话,我咁写包单好肯定唔会系最好我个合理的选择。

感谢 AnpatrichNg
2019年7月31日点评

选了迷你丼午餐套餐,包一个迷你丼+前菜+小食,饮品选了咖啡原价减二十蚊。白利甜酒咖啡很特别,喜欢又喜欢咖啡的人必试,一定会有惊喜。三文鱼子丼味道酱汁刚刚好,很开胃。台湾肠热辣辣,外皮脆油香十足,令人想一吃再吃。木耳爽口清新。日替饭团外观漂亮,材料挺健康。

感谢 Siuling720
2019年7月18日点评 通过移动设备发表

平时好少去大围,因为今日有点事经过
紧系揾个食先!
友人话依间屋子几出名,所以一试
味道系唔错,系份量就比较细

感谢 mocheng
2018年12月27日点评 通过移动设备发表

踩单车前在大围食lunch, 第一次来点了炸鸡定食,三文鱼茶渍饭,2者都好味,食完忍唔住要叫个紫薯窝夫,呢种形状窝夫第一次食

再嚟踩单车,要encore 屋子多一次,叫了味噌豚肉拉面,关西牛肉定食,当然仲有甜品,今次叫了焦糖芭菲窝夫,估唔到芭菲系咩,好似好滑嘅雪糕咁。好味

感谢 kasukasumi

查看过屋子咖啡 (大围)的旅行者还看了

去过屋子咖啡 (大围)吗? 请分享你的经验!