“味道一流的打冷”

陵发潮州白粥
香港排名第2,669 (共13,636家美食)

在香港要找最好味和地道的潮州菜,非陵发莫属。豪饼和豪仔粥的豪都是非常之大粒。十分值得一试。唯一不好的是,繁忙时间需要等候入座。如果不幸要上一楼用膳,一楼会比地下闷热,而且坐位比较狭窄。

感谢 Emily H

2019年5月14日点评 通过移动设备发表

潮州鹅
外皮呈现漂亮的金黄色,鹅内的肉汁锁紧,一口咬下,肉味香浓,肉汁四泻,鲜味突出,美味可口,令人难忘。

12  感谢 GeminiT10
2019年5月13日点评 通过移动设备发表

她们最弛名就是蠔仔粥,蠔弹牙有嚼劲和
质感柔软,蠔十分清鲜甜美,鲜甜多汁的口感,很好吃!那种鲜感和美味, 非笔墨所能形容。

3  感谢 BrianW4722
2019年4月12日点评 通过移动设备发表

每次系太子附近觅食,朋友都会推荐陵发,因为独爱佢既饱满蠔饼,由于我无太好呢味小菜,加上唔中意佢无价钱既餐牌,所以每次都拣左其他餐厅。最近发现佢个餐牌终于有价钱,而且食物种类比几年前多左,所以顺朋友意再去试。

星期三晚上7点到达,唔驶等位可以直接入座,不过食完8点出番黎,已经有唔少人等梗位。我本人一直都麻麻地食大排档类型既餐厅,因为两个人黎食,小菜份量太大、最多只可以点两个小菜,而且平均价钱唔平,每道菜已迫近百元。而陵发就人性化d,小菜有得拣size,两个人黎食就可以点多少少~

第一道菜一定系十枱有十一枱都会点既煎蠔饼 $85
虽然话系细份,但其实份量十足,蠔仔比得唔手软,啖啖都有蠔,重点系蠔仔够大够饱满,唔会食左落肚都唔知,又无腥臭味,呢个价钱真系超值!!
不过都几热气下,食完即刻觉得好上火,如果饮得既话,一定要叫埋鬼佬凉茶,下一下火。

第二道都系同蠔有关既蠔仔肉碎粥 $55
份量大概系一个车仔面既大碗,两个人浅尝呢个份量就岩岩好。蠔仔同蠔饼一样大粒,所以粥水好有蠔味,另外仲有方鱼碎,粥水饮落好有咸香味。

最后系打冷不可缺少既卤水拼盘 $100(墨鱼、鹅肠拼鸭肾)
墨鱼比较淋身,唔够弹牙;鹅肠肥美又爽口,洗得又干净,加上够薄,容易上到卤水味;平时食开鸡肾,鸭肾好似第一次食,感觉无鸡肾咁爽脆,而且无乜卤水味。

感谢 Minniemeilam
2019年3月11日点评 通过移动设备发表

朋友约食饭指明要食呢间打冷店第一下听到店名,仲以为净系得白粥食
#豉椒炒蚬 $90
份量十足,不过d芡汁好明显系后加,好唔均匀甘pat系d蚬到。
#煎蠔饼 $100
炸到皮金黄外脆蠔肉内软,唔使点酱汁都够味。
#蠔仔肉碎粥 $110
蛮大锅,落左大量芫茜和葱,蠔仔同蠔饼用既都系同一size大的蠔仔,量多到最后食唔使,有大概一碗粥剩⋯
#乌头 (时价)
开边乌头,真系几好食,鱼肉结实得嚟唔会柴。

感谢 kingyohime90

去过陵发潮州白粥吗? 请分享你的经验!