“名不虚传嘅米芝莲中菜”
留家厨房的点评

留家厨房
提供送餐服务
香港排名第1,265 (共15,644家美食)
菜系: 中餐
用餐选择: 可预订
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月12日点评 通过移动设备发表

第一次午市黎有啲菜式试唔到,今次晚市黎就预早留定,老板仲喺度监场呢。呢度有唔少功夫多所以市面上鲜有嘅菜式,例如太史戈渣,而且以私房菜黎讲价钱算系几实惠,同长辈庆祝可以考虑下。

留家叉烧
叉烧即叫即烧,呢个部位嘅肉特别松化,㶶边加蜜汁无得输,留意只有晚市供应。

慢煮牛肋肉腐乳芝士汁
一款中西合璧嘅菜式,低温慢煮24小时嘅嘅加拿大牛肋配廖妈记腐乳同蓝芝士酱,牛肋肉入口即化,腐乳芝士汁重口味得黎又几夹,配埋煮到淋又无渣嘅芦笋非常好食,唯一要挑剔嘅系有一两客膏嘅比例较多。

太史戈渣
原材料只有鸡蛋、粟米粉、上汤,但听讲控制火候好考功夫,食落似炸玉子豆腐,但个上汤鸡蛋馅当然香滑得多,点砂糖食梗有风味。

留家烟燻鸡
呢度嘅招牌菜之一,用玫瑰花蕾、片糖同甘蔗烟燻而成,卤汁甜甜地,鸡肉嫩滑入味,必点。

姜葱广岛蠔
虽然蠔仔当然比唔上海鲜档嘅大蠔咁嫩滑,但做到边脆多汁已经好难得,姜葱爆香可盖过腥味,唔错。

鲜拆蟹肉菜茸羹
用大大只碟上好似饮西汤咁,但其实份量唔多,个汤都几浓稠,蟹肉鲜甜,食到蔬菜嘅原味。

艇晒虾酱蒸玻璃肉
半肥瘦猪肉切薄片后落虾酱蒸,我唔钟意肥膏所以难以评价,只能讲虾酱无太咸同埋好入味。

瑶柱扒时蔬
白菜仔每棵都煮到好淋,瑶柱汁唔太杰,好食。

猪膶烧卖
虾饺肉丸上铺左两大件嘅猪润,酱汁带点酒味,朋友几欣赏,我食旧就韧左啲。

芝麻卷
芝麻卷好有弹性,唔会一团粉咁,芝麻味都够浓,仲有啲芝麻碎沙沙地嘅口感,非常出众嘅饭后甜品。

感谢 hkfoodpath

2020年3月8日点评

结缘于炉兄的饭局中,大家一见如故,此后三pair也不时聚会,而各人的生辰也分布在不同月份,庆生饭也是由春吃到冬。

一月是我的大日子,友人拣了一家我颇喜欢的中菜馆,亦已预订了数款精选小菜;认真细心周到。

干巴菌盐焗鸡~
其貌不扬但箘香浓郁,愈嚼愈甘香!宜配搭油脂食物以发挥其独特性;馥郁的菌香渗进咸香嫩滑的鸡肉内,实在是天衣无缝的配搭!

太史戈渣~
型似榄核的太史戈渣其实是一味
「用筷子来吃的汤」,食材并不矜贵 (鸡上汤、金华火腿、鸡蛋、生粉),贵的是「艺」。
将材料混合成浆,使之稀杰适中,成糕糊后待冷却;再放入冰箱令其固定成形。分量控制需拿捏精准,须知道粉浆过薄的话,炸的时候便会很易「穿崩」,过厚,又不够绵滑。油温亦十分讲究;这样才会金黄而不焦㶶、外脆内软,成了溶在口中的鲜品;此味实是食不厌精之表表者也!

虎掌菌五花腩~
一不离二,呢啲菌不单止唔可怕,仲多多益善㖭。粗大肥厚的虎掌菌以奇香见称;犹如黑松露般霸气外露,与肥瘦相间的五花腩混得实在好!

清炒豆苗~
吃了几味浓囗菜,得来点鲜蔬平衡一下吧,简单清炒最是不简单,无遮无掩见真章。翠、嫩、绿;有豆香,各人也吃不停口。

雪菜野生黄鱼面~
乳白的汤、鲜而不腥,黄鱼处理得非常好,刺也挑得干净,味鲜嫩滑!配咸咸脆脆的雪菜,美味程度爆灯!是当晚最喜爱的菜式。

头抽猪蹄筋~
下栏变珍味的代表之一,蹄筋煮至柔韧弹滑,胶质丰厚,如喜欢味道浓郁一点的,可加少许头抽吊味,滋味更好。

喜欢吃饭的在这里凖会满足,皆因馆子长期也供应数款不同产地的米饭以飨同好。

柬埔寨~
米粒较小及偏黄、口感较干身,个人认为较适合作炒饭。

梦美人~
米粒饱满、晶莹软糯,带淡淡米香。

二澳米~
米粒细长,黏性较强带嚼劲;味甜而甘香,最得我心。

当然少不了寿包庆生的环节

却原来好戏在后头,知我喜欢品茶,成员们送了个普洱熟茶饼给我,真知我心,未飮心已甜!

留家厨房
地址: 湾仔轩尼诗道314-324号 W Square 5楼
电话: 25710913

1  感谢 127nelsoncheng
2019年12月29日点评

叫左一碟豉油鸡,佢既味道都唔错,非常浓郁入味,而且份量都几多,足够四个人食。呢碟炒牛柳粒相当好味!佢有劲香既黑椒汁,炒牛柳粒

感谢 ryangalaxy9255
2019年12月25日点评

由知名艺术评论家兼食评家刘健威先生一手创办的「留家厨房」,菜式水准甚佳,虽然这夜我只得两人来此吃饭,不能一尝店内多款必须四位或以上客人方能享用的特别菜式,也没有点叫店中的招牌「留家烟燻鸡」,但这晚所吃的各款菜式,从前菜到炒饭,都既特别,又好味,全部都能让人感到满意。

感谢 嘉龍 吳
2018年10月29日点评

第一次食呢间餐厅,唔算多人,食物选择唔系好多,不过贵精不贵多,叫左几个点心加一个炒饭,味道唔错,几好食,系价钱贵左少少.

感谢 annsze2016

查看过留家厨房的旅行者还看了

去过留家厨房吗? 请分享你的经验!