香港

“生日饭聚”
新南苑的点评

新南苑
在线下单
香港排名第1,602 (共13,951家美食)

朋友生日所以一大班揾个地方同他庆祝。
这里最啱呀!有鸡煲同海鲜火锅同任饮任食,个个都食得好满足,可以食餐饱笑餐饱。

感谢 tripmc18

2019年8月30日点评

也还挺正宗的一家日餐,她的里面三文鱼还有炙烤寿司都比较有特色,我还是比较喜欢吃烤寿司,稍微烤过一点,味道吃上去会更符合中国人的口味。

感谢 Sunnyhk223
2019年8月27日点评 通过移动设备发表

鸡煲虽然重口味又肥,但我对它是没有抵抗力。星期日就跟朋友来一顿重口味晚餐,这里每位$268,包括任食鸡煲,火锅汤底,海鲜拼盘一份,刺身一份,本地手切牛颈脊一份,任食火锅配料,饮品任饮和甜品一份。

鸡煲可以选大辣、小辣或者走辣,我们选了小辣。店员叮嘱鸡煲要每隔分半钟炒一炒,总共炒四次,最后一次要加入油炸鬼。我们跟足指示做,果然香喷喷,麻辣味道适中,不会过咸过辣,鸡肉爽滑,鸡皮爆炒得焦香,香口惹味。与别不同的是鸡煲加入了油炸鬼,油炸鬼十分香脆,不是常吃的口感,就像脆多士一样,卜卜脆,沾上麻辣汁,味道一流。

吃完鸡煲,我们便开始吃火锅。海鲜拼盘用料十足,有鲍鱼、巨型大虾、生蠔、蟹和鳝片。海鲜全部新鲜,鲍鱼大大只,肉质软眼适中,有咬口。巨型虾十分爽口,啖啖肉,而且有很多虾膏,非常甘香。生蠔亦鲜味,大戒姐,食得过瘾。蟹属于中型size,蟹膏甘香,肉质爽滑,鲜甜味美。

任食的火锅配料亦选择很多,我们点了多款,都很不错。其中,炸鱼皮很值得推介,属于薄薄的一款,非常酥脆,不会硬身,而且没有油味,放在汤中稍为浸一浸,滋味无穷。另外,第一次用小笼包打边炉,感觉新鲜,味道都不错。墨汁墨鱼丸亦是必吃之选,墨鱼胶加入墨鱼粒,口感丰富,鲜味。龙趸片亦很不错,鱼皮烟韧充满骨胶原,鱼肉爽,有鲜味不腥。

这餐厅值得赞的还有饮品任饮,雪柜有多款汽水选择,而且还有凉茶任饮。我们选了夏枯草和椰青水,清热一下。

最后附送的甜品亦不马虎,是冰凉的奶冻,口感非常柔滑,奶味香浓,吃下去感觉很顺口舒服。

感谢 FoodieFoodie_84
2019年8月1日点评 通过移动设备发表

話說有日早放工,難得賣甩二个仔同老公食个飯,就嚟咗呢度,2个人先食个雞煲,味香味濃已經好好味又滿意,仲有椒鹽鮑魚送,食完雞煲到火鍋,牛肉就得一份,少左啲,但有一份海鮮拼盤亦值回票價,另可以任點其他火鍋食品,飲品仲任飲,整体好滿意,會再嚟

用餐日期:2019年7月
感谢 639dorothyc
2019年6月9日点评 通过移动设备发表

谂住一家人庆祝母亲节,一齐去烚下烚下,食鸡煲。我地一坐低,店员就话鸡煲系任食嘅,食完再㕭,唔添之后可以打边炉。哗!咁爽嘅我地六个人,食左4个鸡煲!
鸡煲好惹味,啲鸡唔韧,又够入味,最紧要系多肉!唔系净得骨。
店员好细心,教我地点处理个鸡煲。要以 80°C 焗下搅下,四次就食得。有时店员会帮我地搅添!

食完鸡煲,有冻蟹食,每人有半只,都算系几新鲜,唔系只只有蟹膏,但系蟹肉本身都算鲜甜同厚身!
食完蟹就有个海鲜拼盘俾我地预备烚下烚下喇!拼盘有圣子、大花甲、鲜鱼片、带子、海虾,每人每款有一只,食得又开心又满足。
其他打边炉料,我地叫左龙趸片、鱼皮饺、冰豆腐、牛柏叶、水鱿鱼、蟹棒、响玲、鲜鸡件、脆骨腩、枝竹。仲有个冻柜放着啲蔬菜,自助夹
饮品方面:有个劲大嘅雪柜装住超多唔同种类嘅纸包,樽装,竟然仲有椰子水添,仲有自制嘅五花茶。正!
食到个肚就黎胀爆嘅时候,原来仲有甜品:北海道3.6牛奶奶冻。甜品刚好,份量适中,画上完美句号
呢度啲店员服务周到,亦好有礼貌,自动自觉,最重要系有笑容,食得特别开心!
临走前,店员话迟啲有个全牛盛宴,我地已经计划下次要再黎

感谢 HaHaRachelLM

去过新南苑吗? 请分享你的经验!