“旺角揾食攻略 潮成园 手打 鱼蛋 大王 Chiu Shing Yuen Fishball King 鱼蛋粉”

潮成园手打鱼蛋大王
香港排名第5,766 (共15,646家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月20日点评

今日出旺角揾食,下午茶时间,去左一间叫潮成园既鱼蛋粉面专门店
门口挂个牌,最平下午茶由$26起
$26一碗粉,可配饮品或油菜一碟,另加一碟油菜都系$8
总之就系好鬼平,就入左去啦,全部隔开坐
叫左2碗粉,配米粉
牛腩米同云吞米,牛腩有大约六件,厚切
云吞有4粒,够饱满肉馅有弹性
大约3-4分钟就上菜,好快手
先试牛腩米,汤色偏淡,牛腩厚切
汤底味偏淡,无平时食到既咁重味,相对健康
唔会食到好口干,有好有唔好,但个人觉得OK既
牛腩肉唔算炆到好软身,可以再软多少少会更好
肉味够,带少少肥够甘香
云吞有4粒,份量够,云吞够饱满
卖相几好,咬开肉馅够弹性,有一只虾
几够鲜味,云吞比牛腩更好食

柠茶偏甜,但柠檬片比得多,打和,饮起黎都合格
通菜够脆绿爽身,配埋个酱食少少辣唔错

通菜街109号

感谢 alex lam 林

2019年5月16日点评 通过移动设备发表

今晚又嚟旺角食宵夜,目标系食轻量粉面,求其见到间就入去坐低啦。一睇个餐牌,呢个价位真系抵㖞,20蚊一碗粉面食到饱
我嗌嘅系鱼蛋面,鱼蛋弹牙好味,性价比高。男朋友嗌嘅系云呑河,云吞只系普通货式,不过20蚊真系无要求啦。但店内呀姐好串咀,可能系旺角区特色卦‍♀️

感谢 amzGC
2019年4月30日点评 通过移动设备发表

食过番寻味嘅猪手饭

之前朋友带过我去旺角有一间粉面铺头 呢间铺头嘅粉面$20起 以今时今日来讲真系几抵 应该话好抵食先啱 上次我就帮衬左食粉面 今次我想试吓食饭 叫咗一个猪手饭 原来叫猪手饭有紫菜汤送 有几好㖞有嘢饮 $39有猪手饭有紫菜汤 紫菜汤里面啲紫菜都几多 仲有啲葱花 味道都OK嘅 而呢个猪手饭系我食过咁多次猪手饭之中 觉得最好食嘅 呢间铺头嘅猪手整到好腍 啲猪手汁又几好味 猪手连埋啲汁同饭一齐食 好饱肚好满足

感谢 Gary_ChanChan
2019年4月12日点评 通过移动设备发表

不要以为价钱这么低就认为「有伏」(广东话意思是表里不一,实际上很差,有被骗的感觉),然而质素真的不俗吖!我点了凤爪排骨蒸饭、港式冻奶茶、菜心,也只是$37!抵到喊。。。那个蒸饭对于大胃男来说有点小,可是女生们就刚好,而排骨我数过有5大颗,鳯爪就只有一只,味道不差,桌上有豉油、辣椒️油(真辣);冻奶茶是正常水圣准,不可以走冰;菜心有蠔油(大爱),份量以$8来说真的无话可说。环境还不错,干净坐得不太迫。上菜快!下次会再来,试一下招牌的潮洲肠粉。

感谢 Lycheeman
2019年3月3日点评

各种现蒸的潮州肠粉,现制的有营养盅头饭,还有香港著名的招牌粉面都只要20元起就可以吃到,而且营业时间到非常的晚,不怕吃不到到地的香港美食。点主菜顺便教青菜只要八元就可以吃到,青菜也有四种选择,建议可以点香港才吃的到的菜心十分的美味好吃。云吞河只要20元但大大碗也有四个云吞,真的是物超所值。在旺角这个贵价的地方有这种平民的美味真的十分开心 !!

感谢 JackLiuTW

查看过潮成园手打鱼蛋大王的旅行者还看了

中国香港

去过潮成园手打鱼蛋大王吗? 请分享你的经验!