“满满的芝士薄饼🤤”
Pizza Maru的点评

Pizza Maru
香港排名第996 (共15,676家美食)
周围地区: 香港岛
周围地区: 香港岛
2021年1月20日点评 通过移动设备发表

最近在荃湾开了很多新店,在荃新天地有一家韩国料理餐厅,主要是吃薄饼和炸鸡的,午市时间另有套餐供应。餐厅环境装修特别,而且装修挻特别的。
蜜糖柚子花园 HKD$93,这个沙律份量十足,材料包括:绿叶沙律/车厘茄/菠萝/核桃/杏仁/粟米片/巴马臣芝士/柚子沙律酱。这个味道酸酸甜甜,既开胃又惹味。在吃东西之前,先吃点沙律打底挻不错的。
手工泡菜芝士波 HKD$88,这个一份有六件,这食物由车打芝士/洋葱/蒜头/甘荀/意大利米/墨西哥辣椒片/辣椒碎/泡菜蛋黄酱制作而成。卖相炸到金黄色但不太油腻,口感酥脆惹味。另有辣芝士酱可以拌著来吃。
太阳番茄芝加哥薄饼 HKD$183,这款是店舖人气薄饼之一,所以我们就点来试试看吧。材料包括:双倍马苏里拉芝士/芝士条/辣肉肠/蕃茄/巴马臣芝士/香芹片/Maru蕃茄酱制作而成,面头洒上薄薄的一层糖霜,令到卖相更为美观。
藉著热辣辣的时间把薄饼拉起,就可以做到芝士拉芝的效果,看着就觉得吸引呢。薄饼味道酸酸的很惹味,而批边口感挻脆口的,还要是芝心批边,所以很喜欢吃。
食物质素不错,而且份量挻多的。虽然我们只点了三款食物,但我们吃到很饱棒著肚子走。令静静最有惊喜的是这个拉丝薄饼,很喜欢里面有满满的芝士。
Pizza Maru
荃湾杨屋道1号荃新天地1期UG楼28及30号舖

1  感谢 CHINGCHINGJAIII

2020年5月1日点评 通过移动设备发表

疫情下,大家的枱有隔离。我们四人,叫了两份pizza,Pizza Maru的招牌炸鸡,一份pasta。Pizza 和pasta 味道ok,但不算特别。但这里的蜂蜜蒜泥炸鸡,非常好吃,值得介绍。

感谢 wlkng

最后炸鸡配脾酒是常识
饱到要打包PIZZA回家....满足的小团年

感谢 MyL243
2019年12月29日点评

蜂蜜牛油秘制炸鸡韩国好出名既蜂蜜牛油杏仁就食得多啦,估唔到将蜂蜜牛油融入炸鸡里面都几有惊喜!炸鸡好juicy,外皮薄薄的一层好酥脆,沾上左蜂蜜牛油味粉所以带点蜜甜香,好味道喔
薯角炭烧鸡肉芝加哥Pizza(蜜糖杏仁边)馅料非常丰富,薯角同鸡肉舖得满满的,挤上BBQ酱更能带出肉既美味Pizza边撒满糖粉同杏仁片,香甜诱人,批边内里充满着劲多芝士形成拉丝效果,视觉同味觉都非常棒,身为芝士控既我表示相当满足

感谢 hohoyincalvin
2019年10月29日点评

一年之前系铜锣铜食过一次,当时对餐厅印象非常好,唔单止觉得PIZZA好味,就连炸鸡都肉嫩多汁,一直都想再黎试。无意中比我发现原来尖沙咀都有分店,即刻约友人陪我再回味一番。

星期五晚6:30左右黎到,唔洗等位直接入座,入座时职员告知限时90分钟,心谂「呢层人流咁少,都无乜人黎架啦,驶乜限时㖞」。点知去到7:30,餐厅已经坐满人,未到8点门口更有有唔少人排队等候…

今次PIZZA都系点芝加哥系列,拣左个辣鸡芝加哥 $183,心谂辣辣地会更蛮味。
面对住呢个雪花PIZZA,其一阵阵既芝士飘香,让人垂涎三尺,但由于PIZZA一如以往,新鲜出焗,热到非常辣手,亦无法即刻放入口。有得望但未有得食,真系一大考验~~

睇到咁多既拉丝热溶芝士,真系好治愈,呢一刻所有既唔开心都一扫而空。

呢款芝加哥PIZZA之所以可以拉到咁多长丝芝士,系因为呢个芝士夹心批底,芝士分量仲要厚厚一层,绝不手软。

水牛芝士出名芝士味淡,但呢款PIZZA即使有其他浓味既材料,都唔会盖过芝士味,身为芝士迷既我视觉、嗅觉同味觉都得到好大满足。
不过辣鸡肉比较硬身同鞋口,辣度唔高,只属微辣;另外PIZZA既辣味系来自呢D鸡肉粒,无鸡肉粒既地方一D都唔辣。个人觉得薯角炭烧鸡肉比较好味D。

贪心既我拣左半半炸鸡 $218,一次过可以试到两款口味。分别拣左蒜香甜辣秘制炸鸡拼蜂蜜牛油秘制炸鸡。其实想试D新口味,但半半炸鸡只可以拼平价炸鸡款,如果餐厅弹性D,可以补差价拣新口味会更佳。
炸鸡方面,我觉得炸得无铜锣湾果间咁好,除左鸡脾位同翼之外,其他部分都好鞋,但印象中之前系铜锣湾食系连胸位都觉得唔错。

So far 呢两个口味都唔差,蒜香甜辣秘制炸鸡蒜香味浓,食后蒜味亦久久不散,重口味之选;蜂蜜牛油秘制炸鸡既蜂蜜味相当特出,令人食落有种滋润、消热热既错觉。

非常推介比芝士控既朋友,呢度既PIZZA唔单止款式多且各具特色之外,就连好多人都唔中意食既面包批底都造得相当出色,够软熟之余、麦味够香,再配上海量既拉丝芝士,呢个配搭就系我中意食佢既因。

感谢 saisaic

查看过Pizza Maru的旅行者还看了

中国香港

去过Pizza Maru吗? 请分享你的经验!