“上海 x 日本菜?!”
Kikusan (中环)的点评

Kikusan (中环)
香港排名第2,311 (共15,676家美食)
2021年1月1日点评

一入门口就会见到一个开放式透明厨房,见到啲师傅喺度整小笼包、面线,都几有上海菜嘅感觉。因为佢系上海菜mix日本菜,所有啲菜式都比较特别。我自己就叫千层猪扒担担面同埋鸡肉小笼包,佢都会有一啲基本嘅上海菜同日本菜,例如天妇罗丼同埋担担面咁。

千层猪扒担担面 ($78)
本身唔知道千层猪排系乜嘢嚟,直到上菜先知。原来佢将猪肉搭成一层层,再当系猪扒咁样去炸。至于担担面,我个人就麻麻地。呢个担担面唔重花生酱味,系比较重川椒味嘅感觉。咁我就觉得味道一般,唔同平时食开嘅担担面。而佢嘅面唔算称得上弹牙,一般。

鸡肉小笼包 ($52)
一般嘅小笼包用猪肉做馅,可能因为fusion 菜关系,所以用上鸡肉。小笼包用一个好四方形盒装住,四个小笼包上菜外表都唔错。 小笼包皮唔算厚,岩岩好,但系食落去感觉同猪肉小笼包相近(90%),只系口感紧少少。所以,我就觉得大家都唔使刻意去试。

后话: 如果唔系方便工作地点,我谂我唔会去嘅。

另收加一,乌龙茶每位+$5

感谢 jas4food

2020年3月9日点评 通过移动设备发表

和朋友相约在中环食lunch,佢介绍去呢间位于中环置地广场的中日fusion菜
lunch time时间来,排哂长龙,但为了一试我们都坚持等!
等了大半小时,终于到我们
我点了千层猪扒担担担面,我的天呀!
好味到不得了!超级惊喜!
猪扒咬落真的是一层层,而且很脆又juicy一点也不干 ,担担面既汤底都做得非常好!一试难忘,拉面亦不会很淋很胡口

另一惊喜是,虽然餐厅位于中环置地,但价钱不贵,绝对是性价比高

必定会再来帮衬!

感谢 nnlsmc
2020年2月12日点评

本身朋友话去间喺landmark既餐厅,仲以为会好贵,点知去到有惊喜!价格绝对唔系贵,我地食左kikusan卷,上面有吞拿鱼、鱼子同海胆,好鲜好甜好好味!另外食左个牛肉乌东,猪肉小笼包都好好食,肉味好浓。

感谢 Kristie W
2019年12月26日点评 通过移动设备发表

朋友讲有间在中环置地地库的餐厅好味,今日就和她一起来,来见到装潢都不错心想应该不便宜,看到餐牌见到不贵有点惊喜,而这里中式加日式都几特别,我地三个人就叫了小食加面饭,最后每人二百元都不用,首先来皂牛油果豆腐,食落去都几清新又特别。素红油抄手的辣好味道够辣又香,云吞都好大只足料。吞拿鱼海胆卷的材料新鲜而且十分多。有点失望的担担面味道是不错但份量实在太少,我谂三口就可吃完。蔬菜咖哩配饭的蔬菜食到几好又新鲜但偏少,咖哩都够辣配饭好味道。软壳蟹米卷好大份,炸皮厚身少少,入面仲有姜味道增加不少又特别。最尾是花生芝麻卷,表面微煎好香有点脆,料又足不太甜岩晒我哋。

感谢 hkfoodfoot_1
2019年8月3日点评

点了鸡肉小笼包,煎素饺子,烧鸡肉棒,kikusan卷,花生黑芝麻驴打滚。鸡肉小笼包内有肉汁够热。鸡肉棒有软骨,送酒一流。煎素饺子饱满大只,外皮很脆,素食人士首选。kikusan卷卖相一流,海胆鲜甜,很开胃。黑芝麻驴打滚最有惊喜,外皮略煎过,配上香脆芝麻花生粒,味道不甜,真的让人一口接一口,再三回味。细味一口美食,呷一口浓郁的乌龙茶,假日就是要这一种享受。唯一不好的是限时90分钟,所有员工完全没有笑容,服务比较急进,但食物的水准好,价钱相对便宜,下次到中环区还是用餐首选。

感谢 Siuling720

查看过Kikusan (中环)的旅行者还看了

中国香港

去过Kikusan (中环)吗? 请分享你的经验!