“nice food nice environment ”
Ocio的点评

Ocio
在线下单
香港排名第1,786 (共13,928家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2019年9月14日点评 通过移动设备发表

今日超多野做..放左工就约左朋友去旺角买野放松下 因为朋友好想食窝夫所以我哋就拣咗呢一间 ocio~~~

我哋大概七点几到 餐厅已经人山人海 侍应就俾咗一个餐牌我哋望望

朋友叫咗 dinner set 既burger (下佢明明话食waffle 既?)

set dinner都几抵 有个汤同餐饮

奥斯芝士汉堡:汉堡份量大,有即叫即炸的香脆薯条作配菜,汉堡方面除了松软的包外,当然主角是厚身而多汁的牛肉汉堡扒,加上有清新爽脆口感的生菜,再配上香脆油香味十足的烟肉,还有多汁酸甜的蕃茄,当然少不了一块半熔状的芝士夹杂在其中,中间还掺入了少量的菇菌,令整体汉堡口感层次增添不少。

跟住就到我既奥斯芝士焗龙虾窝夫早餐:份量颇多,卖相极佳,香脆的原块窝夫,蛋味香浓,在半只龙虾上铺满满的芝士烤焗,芝味十足,肉质爽口弹牙,配上薯条,沙律作配菜。CP值超高!!

好满意 下次想试下waffle炸鸡!! 同埋佢其他 waffle 甜品~~~

感谢 hkfoodkillerr

2019年8月19日点评 通过移动设备发表

之前食过大围嘅Oico,喺旺角咁啱见到佢地旺角分店,又见肚饿oico,所以就入去医下肚。

蘑菇汤
今次呢道喺俾蘑菇汁,证明菜单每日都会有小小改动,唔会一成不变。味道方面都好唔错,不过就无乜汤渣,如果有多d蘑菇食下就会更好。

香煎西班牙猪鞍伴薯条
原本喺想食奥斯龙虾肉汉堡,不过见平时小食猪鞍所以都喺转一转。猪鞍睇落厚身,原本仲担心会唔会内层唔熟,但切开一望就放心晒,因为绝对熟嘅,但又唔会熟过头,内层好嫩口多汁,外层嘅肉都唔会柴口。大大啖肉咁咬落去好爽快,食肉兽嘅兽性又被唤醒。

奥斯BBQ酱春鸡伴意粉
最令我忘怀嘅喺意粉,唔喺只烧春鸡。意粉食落有好重嘅蒜香味,愈食愈开胃,愈食愈停唔到口,好耐都无食过一碟咁有魔性嘅意粉,完全征服咗我个胃。烧春鸡并不是唔好食,只喺今日意粉太出众。烧春鸡做到佢本份,有烤香味,鸡肉有幼嫩位,都有厚肉柴口位,所以食落就知佢喺一只尽责嘅烧春鸡。

感谢 tastyscreen
2019年8月15日点评 通过移动设备发表

这间西餐款式好多,有意粉、意大利饭、扒类、汉堡包等,更有多款甜品。

环境好型好特别,设计独特可爱;服务态度友善有效率有礼貌!

食物方面我们选了一个晚餐套餐(包餐汤及饮品)是日餐汤是磨菇蓉汤(稀稠刚好,菇味香浓,配上少少香草)另外,我们点蒜香辣海鲜意大利粉(蒜味好正好香,辣味唔太强,意大利粉软硬刚好,配上海鲜(虾、鱿鱼、蚬肉等)饮品点了特饮(菠萝特饮:酸酸甜甜又够冻)
另外点了一个甜品(镬仔抹茶红豆雪山:镬仔好热,雪山软软口感,大大粒软腍红豆,抹茶酱香唔会太甜,雪山口感软滑)

感谢 pangpangeat
2019年7月9日点评 通过移动设备发表

餐厅:Ocio (旺角)
地址:旺角烟厂街33号朗廷轩地下B舖

5点半去到旺角烟厂街嘅奥斯Ocio,岩岩好赶得切午餐同下午茶嘅平价餐牌尾班车,所以可以豪少少食多个甜品

Ocio餐厅自己设计左好多特色嘅食物同饮品,例如奥斯花茶、奥斯雪山、奥斯特色汉堡、奥斯特饮等等,相当有心思同谂头,亦都见到餐厅的装修系落咗唔少嘅功夫,连厕所都充满摆设同油画,相当吸引

黑椒香煎羊扒伴意粉(午餐) $79
估唔到一个羊扒餐可以咁平,仲要五点几都有得叫,可以当埋晚餐咁食,一个意粉仲要有成3件羊扒,又有沙律同汤,仲跟埋一杯$33饮品,你话抵唔抵先。羊扒经过醃制后非常入味,黑椒、香草同盐嘅配搭令羊扒单调不再,加埋烧汁就更加吸引,意粉唔会好干身,用牛油同蒜炒过更香更好味

香蕉朱古力窝夫配云呢拿雪糕(下午茶) $49
焦糖香蕉加上朱古力味嘅窝夫连埋云呢拿雪糕一齐食真系好好味,每一啖都夹杂住3种甜,真系甜到入心焦糖香蕉嘅甜、朱古力味嘅甜,仲有雪糕嘅甜,食完真系好开心,窝夫松厚得黎带啲脆,食落口仲要系暖暖地架添

感谢 hinsonfoodhk
2019年7月6日点评 通过移动设备发表

一直想揾一些平靓正dinner set:一个宁静舒适嘅环境,可以同朋友促膝详谈。简单three course就够,如果有扒扒锯就最好,不然的话有意粉都OK。价钱最好$200内。地点最好系油尖旺,方便大家。

今日比我揾到一间,喺旺角烟厂街。

餐厅名叫”OCIO”,牌匾写的是撩草,好似高级嘅西餐厅般的。一边环境都唔错,楼底都几高,座位之间有足够空间,简单优雅。

共有19款dinner set 可选,由$89到$178不等。有牛扒、春鸡、意粉、汉堡、全日早餐等等。当中也有很多龙虾的options,想到菜单上嘅照片,龙虾都是原只上,抵食。

【奥斯特选早餐】
全日早餐很丰富,有烟三文鱼、鸡扒、很长很长的薯仔及香肠、鸡蛋、焗豆、窝夫及沙律菜等等。配有糖浆,淋上窝夫上食。
见到咁丰富的早餐,未食已经很兴奋。

【奥斯BBQ酱春鸡伴意粉】
有半只春鸡,伴有意粉及沙律菜。
春鸡烤得刚刚好,鸡肉多汁鲜嫩。值得一提的是,意粉煮得很有水准,应该是煮的时间控制得好好,不会太软。调味到位,又够热,不是快餐厅的hea 意粉。

【奥斯水城鸡翼】
+$39有5只鸡翼,够多酱好滋味。

饮品方面我叫一个热饮及冻牛奶,茶包是选用较贵的Twinings,赞!

感谢 Foodie_at_Hong_Kong

查看过Ocio的旅行者还看了

去过Ocio吗? 请分享你的经验!