“精致火锅配料, 高级餐厅环境”
酒锅的点评

酒锅
10/15周二
20:00
在线下单
香港排名第988 (共13,891家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

最近常来登龙街的V Point吃饭, 贪其于鹅颈桥附近, 交通方便.
这家酒锅是第一次来, 甫出电梯便看到数个大型鱼缸.

店子位于V point 27/F, 其中有落地玻璃的一面景色尤其漂亮. 而且店子的楼底高, 坐下来的空间感更觉舒适.

枱面的摆设比较中国风, 用上木碗木羹感觉讨好.

扬名四海
这里有几款4种锅底的组合. 按朋友意思挑了这个扬名四海.
黑松露什菌锅: 这个锅的松露香甜味, 最适合用来灼菇类的配料, 其次是蔬菜类.
浓汤猪骨锅: 这个锅底比较基本风味. 灼任何材料均可.
四川麻辣锅: 意想不到麻辣味充足, 灼牛肉最佳.
咸酸菜胡椒猪肚锅: 配料的猪肚十分软淋, 汤底也好喝.

脆炸香辣鳄鱼胶
店员说这个是以鳄鱼尾胶再包脆浆油炸, 入口啖啖骨胶原, 外脆内软. 加上少许辣粉十分惹味, 配啤酒一流!

海鲜拼盘
里头有蛏子, 扇贝, 海虾, 蚬, 其中的蚬及蛏子十分新鲜好吃.

顶级安格斯牛小排 (小)
安格斯牛小排的油花漂亮, 灼至半熟, 非常美味.

蜂巢豆腐
蜂巢豆腐最好是在麻辣汤底灼, 吸饱麻辣汤后惹味非常.

即炸手工紫菜向铃卷
向铃卷附着一碟甜辣汁, 试着第一件直接沾汁吃, 味道酥脆好吃.
沾麻辣汤则尤其惹味, 里头有紫菜更觉口感丰富.

鱼子酱匈牙利鬈毛猪肉饺
饺子的形状极可爱, 咬入去的感觉有点像有弹性的烧卖, 很好吃.

咪走鸡
咪走鸡入口弹性十足, 味道也不错.

什菌拼盘
这个菇菌拼盘每一款与黑松露什菌锅都非常对味.

三色鲜制生面
三色面分别是菠菜, 甘荀, 墨汁的生面.
与猪骨及猪肚汤底都很配合, 面的弹性不错, 正好可以连汤一起享用.

今晚的二人份量有点吃不消, 价格大约是$550/位, 味道与环境都令人满意.

感谢 RaymondpoonRP

这次火锅性价比是不过 价钱是中上价钱
偶尔来食一顿饭 来弥补一下工作的辛劳吧[愉快]

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2019年8月21日点评 通过移动设备发表

呢排成日落雨,天气稍为凉咗少少 #朋友仔 已经message问我几时得闲出嚟补一补 所谓 #相请不如偶遇,我哋呢晚就喺 #铜锣湾登龙街 揾咗间 #火锅店「酒火锅」聚一聚

我哋比预期中早到达 #酒锅,服务员安排我哋坐喺窗边,一边系海景、而另一边就可以望住店内嘅 #油画、#灯饰,确实几养眼 我数过佢哋嘅 #火锅汤底 就有18款之多天,对患有严重选择障碍症嘅我,真系唔知点拣 不过我朋友份人就比较豪爽,二话不说就叫咗个 #酒火入锅 返嚟 究竟系咩东东?原来 #酒火入锅 系 #酒锅 嘅 #signature汤底,汤锅里面分成五格,分别有 #木瓜锅、#蕃茄龙虾锅、#清汤萝卜牛腩、#麻辣锅 以及 #沙嗲锅 正当我仲对住个锅发紧呆嘅时候,远远已经听到 #服务员 叫我哋拎定相机出嚟,原来锅中间嘅 #木瓜汤 隐藏住 几只 #大虾,为求得到最佳嘅视觉效果,#服务员 喺 #大虾上面淋上酒再点火 真系未食已经够兴奋

我哋趁 #火锅料 未到,先试吓个 #萝卜牛腩清汤 原来 #厨师 早已经喺 #汤底 加咗啲 #胡椒 嚟吊味,辣辣地几惹味 突然三只好可爱嘅 #小企鹅 喺我门前出现,原来系 #朋友仔 为我准备嘅,肥嘟嘟嘅 #小企鹅 竟然系肉丸嚟 真心唔舍得摆佢哋落口 之后我哋仲叫咗...
安格斯牛小排:肉质鲜嫩、有肉味,最啱就系放入 #沙嗲汤 一齐煮
黑松露虾蟹饺:真材实料、十足海鲜鲜味
七星报喜(7色肉丸):墨鱼肉做主打,卖相同哋味道都好吸引
黄金炸鱼皮:简直系魔鬼诱惑 #咸蛋黄蓉 挂满炸好嘅上鱼皮上好香口、令人食到唔停得口
紫菜响铃卷:响铃混入脆脆嘅紫菜,放入 #蕃茄龙虾汤 煮三秒,另有一番风味

最后我哋仲慌死唔够饱 加咗个 #蜂巢豆腐、#蔬菜拼盘、#三色生面 嚟巩固吓我哋个肠胃 虽然听落都几crazy... 不过我个 #朋友仔 最后都真系包哂底Wow 黑洞嚟㗎

感谢 winkytinky
2019年8月19日点评 通过移动设备发表

朋友知我钟意打边炉,话今晚带我食间正野餐厅喺铜锣湾V Point,成橦都系高级食肆,睇黎质素有番咁上下!

上到去,哇,系对住铜锣湾海景既边炉店,净系望个景都正

酱油同配料有多款选择,成日喺大陆边炉店先见倒既香油佢都有,加几滴落啲豉油即刻香哂

柠檬薏米水同紫贝天葵,一饮就知系自家制,好有妈妈煲既味道,味道够天然,唔太甜!

打边炉最主要既锅底,火爆龙王店员首先送上锅底,之后会淋上点左火既酒,慢慢烧着啲海鲜,再加入麻辣牛油芯,就变成麻辣海鲜锅。

海鲜有好多款式,龙虾、青口、蚬、海虾同墨鱼等。龙虾爽口弹牙,仲有膏架!青口都又大只又肥美。海鲜全部都好新鲜!

即炸手工紫菜响铃卷,响铃里面再夹有紫菜,即炸即上,可以就咁点甜酸酱食,或者浸落汤底食,好脆!!!

开心农场,系唔同动物造型既丸,好可爱啊大部份都系用墨鱼造成,粒粒都好有份量够弹牙。其中猪仔系猪肉饺,淡淡肉啊。

顶级安格斯牛小排,呢个系小既份量都够哂两个人食!油脂分布平均,牛味好浓郁,碌两碌就食得,完全都唔鞋口。

蔬菜拼盘,三色西兰花,好靓菜类都有生菜、油麦菜同菜芯,仲有羽衣甘蓝!粟米好大粒又甜

榴梿造型丸,像真度十足,都系用墨鱼做架!

三色鲜制生面,三色面分别系用墨鱼汁、甘荀同菠菜汁整成。每款味道都好突出,面条烟韧有咬口。不过份量好大,两个人绝对食唔哂!

甜品非常有惊喜!椰子雪糕,椰子味浓,雪糕里面有粒粒椰子肉

炸榴梿,好似食紧原旧榴梿咁!外脆内软❤️

成餐饭都食得好满足下次要再黎啊!

感谢 kitmannn_wong
2019年8月3日点评 通过移动设备发表

望住成个维港醉人靓景,估唔到打边炉都可以咁浪漫!A姐话下次想嚟呢到打住边炉睇烟花,提我记往早啲订枱㖞!
炸三文鲜鱼皮
喺等紧个锅滚起前,就食住小食先啦!呢个炸三文鲜鱼皮炸到金黄色,大大块,热辣辣,脆卜卜,好味到停唔到口。
酒火入锅
一个大锅有齐5款汤底:木瓜锅、蕃茄波士顿龙虾锅、清汤萝卜牛腩、四川麻辣锅同潮州沙嗲锅。木瓜锅加入咗酒,所以店员点上火,除咗令酒精轻轻挥发,视觉效果更佳;而蕃茄波士顿龙虾锅我哋嘅共同最爱,汤底浓郁,好鲜甜;而清汤萝卜牛腩相对清淡,反而突出萝卜嘅鲜甜;而四川麻辣锅够刺激,大量指天椒同花椒,够麻够辣又够香;最后,潮州沙嗲锅虽然唔算突出,但沙嗲锅稳打稳实,一向都深得港人喜爱。
顶级安格斯牛小排
牛小排油脂均匀,肉味浓郁,轻轻一渌就食得。我哋就推介将顶级安格斯牛小排配上潮州沙嗲锅
海鲜拼盘
样样都好新鲜,而蚬系无沙超鲜甜!我哋就推介将海鲜配上蕃茄波士顿龙虾锅
开心小企鹅、黑啤熊
个样好cute呀,虽然A姐真系唔忍心放佢哋入锅,但又真系好好味!其实开心小企鹅同黑啤熊即系黑白墨鱼丸,好弹牙,仲有粒粒墨鱼架。我哋就推介将开心小企鹅同黑啤熊配上潮州沙嗲锅
洋葱猪肉虾蛋饺
蛋饺出面较少食到,因为个皮好容易烂,呢到相对较厚,以包住入面厚厚嘅馅料,馅料丰富,好有口感,而我哋就推介将洋葱猪肉虾蛋饺配上四川麻辣锅。
蜂巢豆腐
同样系索汤嘅食材,而我哋就推介将蜂巢豆腐配上四川麻辣锅,够晒过瘾。
柠檬薏米水
打边炉好多人都怕热气,饮番杯柠檬薏米水就啱晒。
———————————————
酒锅 The Drunken Pot
地址:铜锣湾登龙街18号V Point 27楼/尖沙咀天文台道8号2楼1号舖
营业时间:星期日至四:12:00 – 01:00;星期五至六、公众假期及公众假期前夕:12:00 – 02:00

感谢 tung_entertainment

查看过酒锅的旅行者还看了

去过酒锅吗? 请分享你的经验!