“📍 元祖沾面专门店 ”

元祖沾麵專門店
香港排名第1,444 (共15,905家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年3月23日点评 通过移动设备发表

元祖沾面专门店

呢间食店都几出名,成日都好想试下。早两日过左厚福街专程想试下呢间之前朋友推介既黄店。平时夜晚门口排晒长龙,今晚好快就入得啦
极上芝士海胆沾面 $158
超大碗热辣辣芝士酱汁,面头有一块海胆一上台就已经好香。其余啲会原板咁上,知道海胆好易会唔新鲜,今次好好彩个啲都新鲜,唔会好腥。海胆份量都多。芝士酱汁好浓郁,沾面好挂汁而家都爽弹牙。芝士控最爱。
浓厚豚骨叉烧拉面 $88
拉面份量唔少,叉烧每块都大大块。面底份量足,大胃王都够饱,有笋,木耳丝、溏心蛋。汤底都够味,但leighleigh会加上白芝麻同七味粉再带出啲个味。
➖➖
质素都几唔错,系坐位比较窄。不过厚福街啲食店都系咁上下。有良心嘅食店推荐大家多多支持!
地址:尖沙咀厚福街5-6号多富阁地下5号铺
➖➖
人均消费:$120 (subject to service charge)
好食指数:3.8/5
#hksharingwithlove_ramen

感谢 hksharingwithlove

2020年11月18日点评 通过移动设备发表

Cheese Sea Urchin Tsukemen❤️
一间尖沙咀小店,却满有日系装修风格的拉面店,而且长期人气爆满呢。拉面 吃得多,你又爱吃沾面吗❓ 这家餐厅主打沾面,但同时亦都有多款拉面可提选择呢。
最重要是什么❓是一间黄黄的沾面店,入内满满浓厚黄店布置,一边吃拉面、一边欣赏墙身预细节吧。而且餐厅很贴心,每枱都已经准备邮有logo 既tissue,照顾周到。
l[极上芝士海胆沾面]l $158
一场黎到,当然环试试他家招牌沾面吧。极上芝士,一碗劲浓浓Cheddar Cheese & 海胆味道的沾面汤,色泽超黄 极浓好creamy。配上带粗又够烟韧既拉面,吸尽沾汁很惹味。
而且重头戏:✨全港首创✨原板海胆,新鲜又鲜甜,餐厅一点都不吝啬,随餐跟上一板海胆 供享用,爱吃海胆的你,一定能大满足。
l[浓厚豚骨叉烧拉面]l $79
不吃沾面,亦有汤拉面选择。拉面 幼身爽弹,叉烧 薄薄但不少,其他配料都很丰富,仲有呈流心既溏心蛋,正。
爱吃日本街头拉面,尖沙咀确是多选择。但又要是日系风,又要一间有heart黄店,这家你又会想试吗❓但注意。。长期爆满 要试就早点拎位喔。
×××[元祖沾面专门店 -Ganso Tsukemen]×××
©尖沙咀厚福街5-6号多富阁地下5号舖

感谢 Wincyholic
2020年6月15日点评

呢间元祖沾面其实自己加加埋埋都食过5,6次咁多
但每一次都系觉得影得唔够靓就不如唔好post出黎住
(虽然宜家都唔靓但我决定还是post吧不想与它太缠绵了!)
呢度既沾面种类选择多
好似有龙虾 海胆 鱼介 宜家仲多咗黑松露 款款都好高质个汤底真心超香浓
佢系我食过咁多间沾面觉得最好味既一间
别无他选每次我口狠想食沾面第一时间就谂黎呢度
呢间餐厅贴咗好多文宣
店舖里里外外都黄到核爆
所以!抵我支持同帮衬咗佢咁多次!

芝士海胆沾面$105:
我黎5,6次当中有3次都系食呢碗❤!个芝士海胆汤真系正到爆炸,一出菜滚热辣咁上,个汤食到芝士味仲有啲海胆碎夹杂系入面❤,先饮一啖汤,哇个浓度实在太惊艳❤,好鬼正!(如果系你海胆迷我宜家会好建议你加埋个终极海胆板!因为朋友试加咗话海胆好新鲜同埋连埋汤食再正多十倍性价比高到顶!)然后啲沾面,口感系我比较钟意既硬面,咬落好有嚼感好烟韧~好好味❤~溏心蛋就普通啲,因为仲未做到一咬就流哂蛋汁个个效果,所以还好喇。不过整体讲都系一碗99分既沾面❤❤!

上次落雨去食好彩早到所以唔洗等位❤
但如果要等位既话我都会好愿意等❤
YES I DO❤!

感谢 yummyamiii
2020年5月27日点评

厚福街有好多街都系林林总总既食肆,但被「元祖沾面专门店」吸引住,店外展现他们有的不同食品
沾面我已经很耐冇食过,看见佢以沾面专门店为主打,因此我决定走进店内试试他们的沾面

店员为我们安排座位后,座位前方有清晰既图示教客人享用沾面次序,十分贴心,值得一提是他们的沾面既汤底仲可以任添加的
座位前方前亦提供不同的调味料,可以根据自己的口味作调整。

我选择了「龙虾沾面」$79,点餐后,店员会为你送上一杯热茶。
沾面面质粗身,咬落去好烟烟韧韧 有嚼劲 够爽口,仲附上流心蛋,而且沾面份量好多
龙虾上汤上枱时候仲热滚滚 上汤用石锅盛载,保持住龙虾上汤的温度。
龙虾上汤十分浓郁,很重龙虾味道,好像成个龙虾放进口中 沾面沾上浓浓既龙虾汁,非常好食沾面都好挂汁 $79的价钱能够食到这样的沾面,我觉得性价比高!!

感谢 Lamlamng
2020年4月8日点评

极上芝士海胆豚肉饭 (附送轻量版海胆一板)
酱汁丰富左豚肉、米饭的味道,豚肉大大块无臊味,米饭口感烟靭,热锅上可以令芝士保持软熟,仲做到拉丝,食落亦唔觉漏。

最抵系额外会有一板海胆附送,海胆鲜甜香浓,连埋洋葱、芝士、豚肉一口食超级满足。

点左豚肉鱼介沾面但忘记影相浓厚豚骨叉烧拉面,豚骨汤头浓郁鲜甜,配料丰富,有溏心蛋、樱花虾、笋片、木耳、洋葱丝。

感谢 eatwithbabe

查看过元祖沾麵專門店的旅行者还看了

中国香港

去过元祖沾麵專門店吗? 请分享你的经验!