“好友午餐”
Sodam Chicken的点评

Sodam Chicken
在线下单
香港排名第1,138 (共13,916家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年8月31日点评 通过移动设备发表

跟一班好友午餐,一行五人点了两个2人餐加一个薄饼。一个餐芝士面包鸡,芥末及辣鸡,三款味道都不错但鸡肉不是想像中嫩滑

感谢 G576LYrachelc

2019年8月29日点评 通过移动设备发表

好耐无食炸鸡啦 依间野见好多人介绍,想试好耐,终于都揾到时间食‍♀️
双并焗鸡 $188
因为唔想咁热气,我地最后简佐焗鸡 感觉无咁邪恶~ 送到上黎热辣辣,本身谂住带手套 点知热到都系用返叉 焗热上面仲各自洒佐啲脆脆上去调味同装饰
蜜糖蒜香:可以见到有层蜜糖系面 食落好juicy唔会话太干身‍♀️ 虽然系焗但咬落都有少少脆口 配蜜糖甜甜地既味道真系抵抗唔到~
黄金咸蛋:近期既大热又系我既最爱,梗系要试下 食落真系啖啖都感受到咸蛋味,更加出色过蜜糖 我表示好满足!!
食炸鸡点可以唔配酒呢‍♀️ 酒精饮品做紧买2送1推广,但因为我地得两个人,所以最后都净系嗌佐支热情果烧酒饮下,味道好似饮紧热情果汁咁,无乜酒精味岩晒唔系好饮得既朋友 都几解渴烧暑~
总结,性价比黎讲我觉得都几好,价钱合理味道亦都唔错‍♀️

感谢 vvvfoodies
2019年8月19日点评 通过移动设备发表

同事突然话好想食炸鸡,推荐食Sodam Chicken , 话之前食过想番寻味,决定LUNCH跟佢一齐食。 一行两人,鸡既口味众多,有得散叫,但我地认为跟餐比较化算。决定叫炸鸡两人餐。 两人餐我地简左: 太阳炸鸡+ 泡菜鱿鱼+ 韩式拌饭 饮品:柚子梳打 + 柠檬梳打 太阳芝士炸鸡: 大热之选,份量足,性价比高。一上桌,外形好似太阳,正中心是承载着溶岩芝士汤碗形的农夫包,香浓厚实芝士,轻易做到「拉丝」效果,极致香脆的面包伴着芝士同旁边既芝士酱汁,做为「芝士控」既我,一啖咬落滑嫩鸡肉,邪恶既脆鸡皮配上芝士,满满幸福感。 韩式拌饭:中间铺上青瓜、红萝卜丝、翠肉瓜、杂菌等,面头再放上牛肉,吃时将牛肉与配菜及酱汁拌匀,石锅滋滋作响,饭焦香脆,捞埋配料一齐食,真系令人食指大动。 泡菜鱿鱼: 食得出系韩国正宗味道,不会太酸或太甜,白菜爽脆,不辣,反而味道较酸,鱿鱼好弹牙,真材实料,有齐鱿鱼苏,好有咬口 天气太热,决定叫柚子梳打❤️解解暑,酸酸甜甜,清爽无比,仲有柚子熔系底部而柠檬梳打吾会做到太酸,饮完GUR一声,爽

感谢 SANDRAFUNG
2019年8月17日点评

二人套餐 性价比高同埋嘢食质素都几唔错 虽然未必回头但值得推荐比大家 要咗咸蛋黄炸鸡拼千岛Pizza鸡 咸蛋黄同鸡系夹嘅 但味就偏淡冇黄金虾嘅味咁出 可能因为D鸡仲系热D油味cover咗 鸡肉嫩滑 整体来讲还好啦 Pizza鸡有两款味 味系日式面包舖嘅啲Pizza包 可能因为成个炸鸡太heavy同热气 个人评价就还好 冇乜特别

感谢 callmemars
2019年7月22日点评

原本觉得有点热气想唔叫炸鸡拣焗鸡,不过同事话好想试个太阳芝士炸鸡($198),咁我都系芝士控,所以试下啦!

一食之下真系不得了,鸡外皮炸得脆口,里面肉嫩滑口多汁,配埋个芝士酱真系超级好食呀!一碟有8-9件鸡,而且连载芝士酱的「面包碗」都可以切埋黎食,焗得脆卜卜!本人推介呢个真系必点项目!

其实太阳芝士炸鸡可以叫二人餐,不过我们决定散叫,因为我们想食猪仔骨和pizza.其中呢个「韩风烧猪仔骨」(标准份$140)有三个条骨,有埋沙律配送,有菜有车厘茄仲有芝士碎!同埋有1/4个洋葱但个样比较生我无食。猪仔骨轻微辣,但好惹味,个面烧得好香,都好食呀!

另外个千岛加勒比薄饼($138)都好味,又系好多芝士!另外有蟹柳、粟米、火腿,简单的材料但好味呀!饼底薄又脆,都值得推介!

我们仲叫左两个小食,包括鸡软骨饺子( $45 ),以及牛油焗杂菇($58 )。前者一碟四件,饺子皮唔算脆不过里面有啲鸡软骨所以好好咬口,食落卜卜声几得意。牛油焗杂菇好香,份量都唔少,当有啲蔬菜落口都不错!

感谢 shunsumjourney

去过Sodam Chicken吗? 请分享你的经验!