“多款口味🥰炸鸡任食”
Sodam Chicken的点评

Sodam Chicken
提供送餐服务
香港排名第555 (共15,894家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年2月14日点评 通过移动设备发表

Sodam Chicken @sodamchickenhk852

炸鸡+焗鸡+pizza+小食放题148 / 位
90分钟 ,虽然每次落单只可以叫三款,但我哋都好饱肚,每人平均食左8 只鸡。

(Encore 指数: 5分满分)
炸鸡

炸鸡热辣辣,外皮劲香脆。但系较热气,所以小编无叫晒咁多款式,特别系有啲款式同焗鸡有重复,推介大家食烤鸡为主。

香草青柠(期间限定)酱汁非常浓郁,酸味感重。 小编本身钟意特别开胃小食,但系同行朋友觉得过多酱料,见人见志。 而甜酸口味味道突出,甜味多过酸味。

其他口味同焗鸡/以上推介款式差唔多
柠檬柚子、黄金咸蛋 、四川麻辣(期间限定) 、辣味
下次会想试埋浓蒜、蜜糖芥末香葱。

焗鸡

几乎品尝过全部焗鸡嘅款式,好满足
焗炉将鸡皮焗到好干身好脆口,比炸鸡更吸引。

焗鸡滋味排名(分次序先后)
黄金咸蛋
好邪恶,咸蛋味非常突出,渗透出咸蛋汁,每一啖都可以点汁,超级满足。

双重芝士
铺满浓郁嘅芝士粉,食得多酱料鸡,食下呢款都唔错。

韩式紫菜
原味 较淡味,不及其他口味。

喷火辣
全场最辣,4级辣,似系辣鸡面嘅辣味,超强后劲,喺小编第一次食到咁辣,连饮水/喷火都无乜作用。
下次试下BBQ香辣、蜜糖蒜香先。

薄饼

千岛加勒比、玛嘉丽塔皇后、热带风情、明虾水牛芝士
水牛芝士有更多拉丝感觉,每款味道差唔多,玛嘉丽塔馅料相对简单。

小食

小编试过韩式酸萝卜、蜜糖牛油粟米同紫菜薯条
。最爱薯条,香脆粗身,味道更胜麦记。
仲有其他选择:凯撒沙律、柚子醋沙律、原味炸薯条、牛油炒杂菌、韩式辣拌海蜇。

饮品买一送一
菊花特饮 $58
非常惊喜,除左有大朵菊花装饰,仲系有气泡嘅菊花茶,清热清甜。

蜜桃啤酒 $78
非常大杯,淡淡蜜桃味,较似原味啤酒。

铜锣湾耀华街3号百乐中心7楼

感谢 Cheers H

2020年12月24日点评

2016年就系香港开业既韩式炸鸡专门店
主打多款口味韩式炸鸡,烤鸡
更不定期推出限定口味
包括咸蛋味、柠檬柚子味炸鸡
外卖更有买一送一优惠!非常抵食
而家仲有放题优惠,基本7款炸鸡加pizza任食
主菜亦有半价优惠,包括冷面,韩式泡菜芝士炒饭
卡邦尼年党,海鲜辣面,辣豆腐汤,烧汁鱿鱼饭
仲可以升级食埋焗鸡同小吃任食

而家共有八款炸鸡,七款焗鸡,八种小吃
炸鸡有甜酸,蜜糖芥末,辣味,咸蛋,柚子,浓蒜
香草青柠,四川麻辣,各有特色

炸鸡既脆衣略厚,包住新鲜即炸既嫩滑鸡肉
先食甜酸口味最后先食辣味,川辣味久久不散
炸鸡外层香脆热辣,咬开食到仍然好有肉汁既鸡肉,每款食2件已经非常饱

焗鸡系即时烤焗,会比炸鸡慢上菜,最好先点焗鸡再点炸鸡,焗鸡无骨嫩滑,皮薄香嫩
同炸鸡系完全两种味道,个人喜欢焗鸡多一点

另外小吃有沙律两款,炸薯条两款味道
韩式酸萝卜,蜜糖牛油粟米,韩式辣海蜇,炒杂菌

当日下午去食都爆晒场,估唔到仍然咁受欢迎
饮品买一送一,有啤酒同特饮选择
个人推荐配啤酒食炸鸡!爽!
地址:铜锣湾百乐中心7楼

感谢 alex lam 林
2020年12月4日点评

无得去韩国,唯有系香港揾韩国嘢食住先。今日就拣咗Sodam Chicken ,一嚟因为自己肚饿想食放题,二嚟系佢有齐烤鸡同炸鸡两种选择,仲要无骨。我叫咗 $128+20 嘅炸鸡+焗鸡+ pizza+小食放题 (90min)。

Pizza 4款 餐厅本身会将pizza放系自助区,俾客人自己拎。但因疫情关系,餐厅取消自助区,等客人 order后拎俾客人。Pizza一次上四款,每只味都系细细块咁,食多啲都仲有quota。Pizza薄身,每件为正方形,pizza底脆口,每件pizza馅料都好丰富。可能因为钟意千岛酱,叫千岛加勒比薄饼就啱晒,薄饼铺满千岛酱同芝士。

甜酸炸鸡 甜酸汁好开胃,仲有少少芝麻粒,配上嫩滑鸡肉,系好典型嘅韩式风味。 蜜糖芥末香葱炸鸡 蜜糖芥末酱捞炸鸡真系 match,又甜又有少少辣味,连埋鸡上嘅葱条一齐食,食落几开胃。 黄金咸蛋焗鸡 超邪恶, 炸鸡上沾满咗好多咸蛋黄酱,仲有啲咸蛋黄粒粒,好惹味。不过呢款鸡就比较油腻,可以后期啲先食。

牛油炒杂菇 必叫,超香同好有牛油味,另外仲落咗啲黑椒, 十分惹味。除咗杂菇外,其实仲有少量椰菜丝。

西柚啤酒 ($75) 餐厅做紧饮品买一送一,所以啤酒加埋apple cider都系收一个价钱,都几抵。饮品分量都好多,炸鸡配啤酒。

后话: 炸鸡同焗鸡各有七款口味,炸鸡另外有2款期间限定, pizza就有五款,小食有沙津同炸鸡必配嘅酸萝卜。炸鸡比较大旧,可能会饱啲。 所以,我钟意叫焗鸡多啲,一嚟好似无咁热气,二嚟细旧少少,可以食多啲、试多啲味。蜜糖蒜香味焗鸡都正‍♀️。餐厅另外系每张枱上提供胶手套同埋纸巾,大家就可以食得方便又卫生。

感谢 jas4food
2020年11月8日点评 通过移动设备发表

今日本身谂住话我好钟意食韩式炸鸡,但我发现原来我好多时啲post都系讲我自己钟意食啲乜乜乜,例如话我好钟意食川菜,又或者话我好钟意食嫩鸡煨面咁。然后我先发现,原来我系乜都钟意食(只要佢整得好食)。

今日同朋友去咗食呢间Sodam Chicken,嚟到先知道原来有炸鸡放题可以叫,啱晒平时乜味都想试晒嘅我。于是就果断咁唔睇其他餐牌,一于就试呢个炸鸡放题。

炸鸡放题有九款唔同口味嘅炸鸡同埋四款Pizza可以任叫,都只系$128。如果想任食埋焗鸡同埋小食,都只系需要加$20。即系总共$148。因为我真系好贪食,乜都好想试,所以就果断咁加$20啦。

今次喺餐牌上面嘅所有炸鸡同焗鸡总共有16款,每只口味都好吸引,贪食嘅我每款都有叫一件去试。以为每件都只会系细细件,两个人食一定食得晒啦。点知原来每件都几大件嘅。建议如果大家怕食唔晒嘅话,可以叫一啲平时喺其他舖头食唔到嘅口味。

一咬落去每一件鸡都好滑,仲要爆肉汁添。嗱我要强调多次,系每一件,每一件鸡,无论系炸鸡定系焗鸡,都系咁滑。对于呢样野我系有啲惊讶嘅,因为平时通常食到嘅炸鸡都系有骨嘅比较滑,但点都会有几件系唔滑,至于冇骨嘅就通常会鞋少少添。但呢度每件计都系冇骨嘅,但每件都好滑好滑,我真系好惊讶。仲要呢个咁平嘅价钱有任食,都仲可以keep到每件都咁滑,我系觉得神奇嘅。

我觉得呢度嘅焗鸡个皮都系脆到好似有炸过咁,可能真系有炸过挂。但炸粉就薄过炸鸡好多嘅,少啲油味但又好香脆,所以我个人就钟意焗鸡多啲啦。

今日嘅Pizza有四款,我哋就四款都有试到嘅。其实唔系好分到边款打边款,但系觉得好好食嘅,如果最后唔系因为太饱其实都好想叫多次pizza。

另外仲叫咗两款小食,分别系韩式辣拌海蜇同埋蜜糖牛油粟米。

韩式辣拌海蜇
都几好食,仲好似夹杂咗少少菜同鸡丝添,唔错唔错。

蜜糖牛油粟米
本身对呢个其实就冇乜期望嘅,纯粹系想食下粟米嘅啫。但呢份牛油粟米一上枱,系闻到劲香劲香牛油味。粟米就应该系罐头粟米㗎啦,但啲牛油就真系好香。一路食都keep住有好浓好浓嘅牛油香,好正。食到底发现原来有好多牛油,好似觉得有啲邪恶添,不过都系好食最紧要啦。况且食炸鸡放题,仲学咩人讲怕邪恶啊。

16款鸡入面,其实款款都系咁滑架啦,不过个人喜好,有几款我私心系特别推荐嘅。

四川麻辣炸鸡(期间限定)
其实从来都冇谂过四川麻辣味同炸鸡可以咁夹,呢度个四川麻辣味系真系四川麻辣只味。第一啖咬落去又觉得唔系好辣,但2秒之后,个辣嘅后劲就出嚟啦,系好正嘅。钟意食川菜嘅朋友唔可以错过呢个。

黄金咸蛋焗鸡
呢款焗鸡咸蛋味超重,一路食一路都系成口咸蛋黄味,就好似之前好兴嘅咸蛋黄鱼皮只咸蛋黄味。一咬落去,咸蛋黄嘅油香连埋焗鸡本身爆出黎嘅肉汁,真系不得了。

蜜糖蒜香焗鸡
好有蜜糖味,又有啲蒜味,仲有啲粟米片喺上面,成个combination正啊。

首尔风味焗鸡
唔系好记得exactly呢个咩味,印象中好似有少少蒜味。呢个系我第一件食嘅焗鸡,有记得呢个系正嘅。

双重芝士焗鸡
因为我钟意奶类制品,而芝士系奶类制品,所以我钟意食芝士。而呢个芝士味十足,所以我觉得好食。

韩风紫菜焗鸡
紫菜味十足,虽然有少少咸,但我觉得紫菜味几好食。

喷火辣焗鸡
同四川麻辣炸鸡唔同嘅系,呢个你系一食就即刻feel到个种辣味嘅。但我个人觉得四川麻辣炸鸡只辣正啲。

发现我推荐嘅几款大部份都系焗鸡,可能系我真系钟意食焗鸡多啲。如果下次再嚟(其实应该都一定会再嚟)我应该第一时间会叫四川麻辣炸鸡同埋黄金咸蛋焗鸡先,一定唔可以错过。

顺带一提,因为我系喺非繁忙嘅时段过嚟,所以可以坐到窗边嘅梳化位,呢个位几阔落几舒服。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年11月2日点评 通过移动设备发表

Sodam Chicken推岀左炸鸡焗鸡放题
$128就可以任食炸鸡同pizza
加多$20仲可以食埋七款焗鸡同八款小食
主菜均有半价优惠 饮品则有买一送一

当日除左常规既七款炸鸡 仲有两款其间限定既炸鸡:香草青柠炸鸡 四川麻辣炸鸡 呢两款都好推荐大家试 当然食得辣既先好嗌四川麻辣

炸鸡
一口气试晒九款炸鸡 无骨炸鸡 热辣辣 啖啖肉 外皮超脆 肉质嫩滑多汁 略嫌某几旧炸鸡外皮偏厚 配上面层既酱汁 整体食落唔会太干
不过由于韩式炸鸡系无酱汁既关系 食落就比其他炸鸡干

九款之中 特别推荐以下几款!

柠檬柚子 香草青柠
两款都好清新 酸酸甜甜 开胃之余可以一解鸡肉既油腻感

四川麻辣
钟意麻辣既朋友一定要试!对于我呢啲净系食到小辣既人黎讲真系超辣超麻!食完真系喊左岀黎 口水不停分泌 食唔到辣既朋友真系唔好乱试

黄金咸蛋
咸蛋黄味比想像中突岀 食落好香口

焗鸡
焗鸡同我想像既有啲岀入 外皮微脆干身 肉质感觉上无炸鸡咁嫩滑多汁 不过食落就无炸鸡咁腻 双重芝士焗鸡洒有芝士粉 紫菜焗鸡则洒有紫菜 味道相对无炸鸡咁特别

小食
拣左 炸鸡好朋友 韩式酸萝卜 爽口消腻
同埋 柚子醋沙律 酱汁酸酸甜甜 沙律菜新鲜无苦涩味 打底解腻唔错

饮品买一送一
海特鸡尾酒 $78 菊花蜜特饮 $58
食完四川麻辣 一定要叫返杯特饮解辣!
两款打卡都好唔错 甜度亦唔会太高 海特鸡尾酒啤酒味比想像中重

放题限时90分钟
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀
整体而言 炸鸡焗鸡口味多 外脆内嫩 性价比高 个人认为炸鸡比焗鸡岀色

感谢 sistersnfood

查看过Sodam Chicken的旅行者还看了

去过Sodam Chicken吗? 请分享你的经验!