“dream 入面的晚餐”
Le Reve的点评

Le Reve
Eatigo
香港排名第5 (共13,926家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

是晚去左间好似梦境入面既法日fusion 菜到食晚餐
佢餐厅名都有其意系代表梦境 台面同墙都有蒲公英摆设同freamcatcher

咁我地每人要左一个6 dishes-course
佢仲比左一粒南瓜做开胃菜

上埋嘅即系一篮新鲜焗起嘅面包
包括有牛角包同埋用芥末籽做嘅法包,牛油味都好香而且新鲜焗起非常香

第一度主要系焗北海道带子,为medium既熟度,下面有日本枝豆蓉, 味道非常特别第一次试,一咬半熟既带子好鲜而且好腍有一定既弹性
旁边仲有一只小蟹 好脆 注意入口唔好比佢介亲

第二道系special dish就用左海胆既外壳配左一d 鱼子, 最特别系佢下面有一d 可以食既饼底好crunchy, 而海胆入果个淡身得黎都好细腻

第三道都系special dish见到龙虾外型我地都以为系lobster 既菜式,原来唔系,佢用左拿破仑既layer 方法包括有日本沙律蛋,松叶蟹肉最上面top 有日本桃肉,呢一个非常出色, 桃肉既甜香同蛋香带出晒成个蟹肉味

第四道就系loster 既主力, 佢系外国style 煮法龙虾上面放左日式炸莲藕同薯片, 成个crossover都handle 得好细致,例如炸既部份都唔会过份油腻,龙虾既部份都handle 得好,煮既时间适当

之后第五样就系main , 咁一边系男朋友好钟意既日本鳕鱼佢油脂比重较高,入口溶快好快而且佢味道好浓,外面既汁唔需太多花巧加上佢外身有轻煎过成个dish 都好高质

我自己果个系A4 鹿儿岛和牛, 我相信佢用左外国rest 果个方式,所以上场时佢既肉质更加软身!!我非常满意因为低温慢煎既方法除左令佢肉质更soft 肉汁仲锁左系入面,旁边佢仲配左小小生果蓉带有小甜,系perfect match , 解左和牛既肥

最后甜品系一个艺术既表现,中间石头既作品系芝麻味雪糕,淡淡既甜味但芝麻味好香 ,旁边仲有好多全部食得既topping,而且topping 有海绵蛋糕同crunchy既饼碎 match 埋蛋糕都好食

最后佢仲有两件小甜品精致度高, 同埋有野饮,非常好

今晚系艺术晚餐黎,所有菜都色香味外型都系高分之作

感谢 hazelcheng

2019年9月2日点评 通过移动设备发表

好姊妹带我嚟铜锣湾食法国日本fusion 菜!

首先餐厅环境好靓,布置得好仔细,连个Menu都系一本故事书嘅设计,感觉好浪漫。每一枱客都有专人讲解食物嘅特点,真系好贴心!

原来餐厅咁梦幻,系因为几个香港人老板梦想开间餐厅,为大家带来梦幻嘅体验。由于地理位置关系,佢哋选用日本新鲜食材,加上法式料理方式,创造出不一样嘅体验。

我哋叫咗Set Menu里面嘅surprise Menu。有两个系Surprise dishes。今次seasonal嘅系西班牙豕肉同鹿儿岛和牛A4牛柳,因为肉较多而油份少,加埋海盐同黑松露煮嘅日本烧汁,可以称得上系味觉嘅最佳享受。另一个surprise dish 系汁烧雪鱼:鱼油丰富加埋酸味的汁中和鱼油,又系做得好出色!

前菜芝士蘑菇挞、刺身级带子、豆腐牛干菌味噌海胆、松叶蟹配芒果及raspberry 酱,每味都令人惊喜十足。波士顿龙虾慢煮加上芒果,同埋炸过嘅羽衣甘蓝加埋啤梨令口感极其丰富。最后食埋个芝麻石头甜品,真系好满足!

感谢 2yukil
2019年8月29日点评

最近工作繁忙,烦心的琐碎事多,所以早前同好朋友相约试呢间Fine Dining,打算一齐食餐好既,放松一下身心。
法国料理平日食得多,法日Fusion既就真系比较少听,俾呢间餐厅系网上面既介绍同相吸引左,决定一试。

一入到去,见到既环境几chill,灯光走温和既昏黄路线,枱同枱之间既距离唔会太近,有足够既私人空间,适合倾计。
坐低左之后,侍应先同我地解释返餐厅名字既含意,原来Le Rêve系法文既「梦」咁解,所以餐厅既布置都系以「梦」为中心,留意到墙上面挂住一个个捕梦网,谂起捕梦网既由来,系北美印第安人用来「捕捉好梦,阻挡恶梦」既传统手工艺品。
确实餐厅既气氛相当休闲安宁,令人有种置身美梦中既感觉,身心得以放松。

Settle down之后就开始点菜,我同朋友都拣左六道菜既套餐,再加左两杯野饮。

朋友既白酒同我既Mocktail,因为我唔饮得酒,所以问左侍应有无推介既Non-alcoholic饮品,佢就请Bartender帮我调左呢杯以水果为主调既Mocktail,里面有淡淡既菠萝香气,好清新。

先上前菜,有一道小食同面包。牛角包香酥可口,比平时出面bakery买到既更好食,食唔够更可以再添。

正式上菜~
1. Pan Seared Hokkaido Scallop
用既系北海道刺身级既带子,外面微微烧灸,里面呈半生熟既状态,既有炭火既香气,又食到海鲜原汁原味既鲜甜。
本身以为旁边既小蟹只系装饰,原来都可以食!上面刷上左少少韩式酱汁,香脆而不硬,刚好可以一口吃下。
侍应亦特别提醒我地贝壳底下有一啲曲奇碎,亦系可以食用既。
作为第一道菜,相当开胃。

2. Surprise Dish 1
类似日式料理既Omakase,由厨师决定既Surprise Dish!(会事先问定你对咩敏感/有咩唔食,所以唔洗担心)
第一道Surprise Dish既主角系海胆,底下有牛肝菌同豆腐混合制成既慕丝,上面就铺上左金鱼籽同明太子,就咁食味道相当浓烈,海胆既鲜味突出。亦可以加上少少海胆壳下面既曲奇碎,会加强左个甜味,有另一番风味。

3. Surprise Dish 2
第二道Surprise Dish虽然有龙虾壳,但就同龙虾无关(点解?下道菜分晓)。
佢系以蛋沙律为基础,再系上面加上日本松叶蟹肉,最后缀以白桃同黑鱼籽,几种食材混合起黎,清甜开胃,估唔到相当匹配!

4. Lobster
上一道菜既龙虾原来用左系呢度,龙虾本身肉质柔嫩,味道鲜甜,单食已经不俗。更欣赏既系佢底下有少少蕃茄酱汁同芒果肉,酸酸甜甜,连同龙虾肉一齐食,又更加带出度海鲜既鲜甜味。
顶层的分别系羽衣甘蓝干、连藕干同啤梨干。

5. Kagoshima Tenderloin/Japanese Cod Fish
主菜终于上场,一个系鹿儿岛既A4和牛里脊肉,一个系日式鳕鱼。
已经好耐无系香港食过咁高质既和牛,虽然系里脊部位,但肉质非常柔嫩,仍然保留到入口绵软既感觉。
提供左黑胡椒酱汁同盐,可以按喜好自由选择点边一种黎食。
日式鳕鱼非常致滑,酱汁食到有苹果等水果既香气。
旁边白色既碎碎其实系橄榄油,以分子料理既方式处理,所以先呈固体既形状,可以沾一点配合鳕鱼食用。

6. Sesame Stone
灵感取自日式庭院既石头,造型非常别致逼真,芝麻慕丝包住冷冻既雪糕,食之前要先等一两分钟等里面既雪糕软化。
出面有一啲海绵蛋糕同竹炭曲奇碎,亦系模仿庭院既地面。
味道很不错,可以话系视觉味觉兼具既甜点。

7. Mignardises
柠檬挞同椰丝朱古力,为整餐晚饭带来完美既句点。

总体黎讲,呢度既食物质素既环境都非常合我心意,一边慢慢食,一边慢慢同朋友倾计,有一种法式既休闲浪漫,如在梦中,确系不负Le Rêve呢个名~

感谢 daisyyt
2019年8月27日点评

晚市主要有4道、6道同8道嘅套餐选择。因为自己唔中意食pork及朱古力,所以我拣左6道菜嘅套餐食。 系第一道菜上黎前有Amuse Bouche (餐前小点), 系青瓜同龙虾肉,感觉清新,不过味道没有甚么特别。

接着,侍应摆个布袋系张枱,话入面有面包可以食。打开,面包系热辣辣嘅,感觉好似新鲜出炉咁,可惜咬落去好韧,有点失望。

第一道菜系香煎北海道带子配酥脆蟹仔。带子煎完好香而且表面脆口,入面软滑。本身以为蟹仔系装饰,原来都系食得嘅,而且唔会硬,不过啲蟹钳有啲细,食果阵要小心唔好整亲个嘴。

第二道 'Surprise Dish' 系新鲜海胆。海胆下面系浓郁嘅酱汁(由于挂住影相,无听到系咩),另外黑色嘅系曲奇碎,红色貌似烟肉嘅系海藻。可能sauce太浓,掩盖左海胆嘅鲜味。本身以为曲奇加海胆会好奇怪,不过由于曲奇无咩甜味,所以都唔会令整体味道失衡。

第三道 'Surprise Dish' 系蟹肉日本桃蛋沙律。卖相摆盘好靓,虽然系披着龙虾壳,但入面系无龙虾肉的。食落好重蛋香,配埋白桃一齐食,甜甜地味道清新,好啱夏天食。想味道浓郁啲,可点左边嘅草莓酱食,想清新啲,可点右边嘅芒果酱食。

第四道就真系龙虾! 放系龙虾肉上面嘅系烘干的薯片、莲藕片、羽衣甘蓝及新鲜嘅芒果,每样都食到食材嘅原味,龙虾肉亦好弹牙!

第五道系主菜,我拣左银鳕鱼配青苹果汁。银鳕鱼好鲜嫩,不过当我用刀切嘅时候,好难切开块鱼皮,搞到鱼肉碎晒。而且个汁味道太浓,喧宾夺主。

第六道系甜品 - 芝麻慕丝。小妹觉得太甜,味道太浓,配下面嘅软面包碎食感觉怪怪的,不过份量是挺多的。

最后到petit four 嘅时间,呢度叫Mignar dishes ,是很普通的泡芙和柠檬慕丝蛋糕。

总括黎讲,食物嘅摆盘卖相靓,不过味道就没甚么惊喜,感觉不像法国菜那样经过精致细腻的处理,不过不失。

感谢 risrisophy
TripAdvisor 中国会员
2019年8月21日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2019年7月

去过Le Reve吗? 请分享你的经验!