“蟹粉季节”

夏面馆 (乐富广场)
在线下单
香港排名第2,624 (共13,928家美食)

之前系food ig 见到有人介绍夏面馆,咁啱系附近行完街见到有一间就走咗去食,夜晚七点几嚟到都好多人

⭐️自选凉菜
叫咗鸡丝粉皮、海蜇、糖醋小排骨、镇江水晶肉、素鹅。咁唔到个拼盘份量咁大,我自己最钟意系食海蜇,见到相咁深色,就知佢好够味!

⭐️蟹粉年糕
普通上海炒年糕就食得多,蟹粉年糕都系第一次,蟹粉好鲜味,而且年糕被蟹粉笼罩着,好邪恶但系好满足!

⭐️蟹粉小笼包
皮薄馅靓,多汁。上海菜必点!估唔到加埋蟹粉系咁夹。

夏面馆有好多分店,下次可以试下其他。

感谢 christyhohoho

2019年7月6日点评 通过移动设备发表

@夏面馆

夏面馆是一家上海面馆,特色之处在店内普遍食品较一般上海菜馆健康轻盈,比较清淡低盐低糖。点了前菜、点心、主食等各种类式尝一下。

蟹粉小笼包
小笼包皮厚度适中,每粒平均十多折,肉馅及汤汁比例刚好,肉馅较绵絮富肉香,汤汁鲜美,蟹粉置在小笼汤包顶端,些许蟹黄汁渗出。整体可以,不过七十元四只小贵。

夏味燻蛋
燻蛋蛋白弹牙有韧度,蛋黄偏实心甘香软滑,香浓蛋香味重,个人比较喜欢融心蛋黄类型。

鸡丝粉皮
以青瓜丝及肉丝拌花生酱及粉皮,青瓜爽脆,肉丝偏瘦,花生酱及粉皮比例还可以。

菜肉馄饨面
面质属幼身有韧性,质感较柔软。馄饨皮超滑溜,菜肉小巧但饱满,肉汁丰富。发现香港的馄饨都做得不错,起码馄饨皮滑不溜口,肉馅也不过不失。

三鲜汤年糕
以大白菜、香菇、猪肉、萝卜、虾仁等熬汤,汤汁奶白香滑,味道鲜香。年糕份量多,口感烟韧,不过吃多几口,感觉易腻。

感谢 PatrickCheung0502
2019年6月11日点评 通过移动设备发表

真心喜欢夏面馆的面,味道好而且价钱大众化,
虽然餐牌菜色没变,多年来来去都是那些,当然价钱有变,但食物水准与味道能够保持已经要赞了!今次光顾,大致满意,就只有个别服务员的态度感觉不太友善,希望能改善!让顾客能可以舒适满足的享受进餐!

感谢 Gladys T
2019年5月27日点评

食物种类由小食/凉菜/汤面/年糕/小菜/饱点/饮品及甜品都有,但我地嘅眼球被呢个二人餐 ($308)所吸引住
只需从汤类+凉菜(A)+凉菜(B)+小菜(A)+饭/面/年糕+甜品各自选一项就OK,简单易明
凉菜(A)选择醉香猪手,斩得细细件,能够入味之余进食时亦比较方便
最怕冷盘唔够冻只系室温,但呢客入口够冻度,猪皮咬落爽口,食到浓香花雕酒味,确唔错!
而凉菜(B)选择系美味海蜇,单叫呢客都要$60,估唔到套餐都咁大客
以爽脆多汁青瓜垫底,一客有两种食材,海蜇份量都唔少,淋上微酸汁一齐食,酸酸地又够爽脆,食后唔知点解有种清新感觉!
食上海嘢,个人欢喜饮酸辣汤,每人一客,够热辣,味道酸辣味比例为六四,汤料唔算话好多种类,但荀,豆腐及蛋花都有! 饮完成身有D热辣辣!
自选小菜系呢客葱爆牛肉,大量京葱配埋荀片及冬菇一齐炒,牛肉软腍,食唔到梳打粉味,配以香浓酱汁,更加惹味!
太耐无食过上海粗炒,今晚一于黎个老上海炒面,简单材料以香浓酱汁快炒,每条上海面条都沾上酱汁,咪睇佢咁深色以为会好浓味㖞,入口味道又岩岩好,仲有碟必备豆办酱,加少少一齐食,好味道!
套餐仲有埋甜品,二选一中,呢客高力豆沙胜出,入口唔会食到成口油,外层松软,内有豆沙,为呢餐加一点甜头!
收茶位及加一,但成个餐两个人食都够饱嘅,埋单都系三百几,坐得都几舒服,想食上海嘢?! 我知去边度啦!

感谢 gingerszeto
2019年5月20日点评

一早约了老朋友聚聚,但又唔想饮茶,朋友就选了夏面馆,我第一次食,都好开心可以试下新野。
我们11时左右到达,已经有午餐供应,可以点一前菜、主食及有饮料一杯。朋友就喜欢单点了醉鸡及蛋。午餐其实都好抵食,因为个面都好大碗,而且都好爽口弹牙。另外单点的醉鸡都好好味。

店内环境都有古典味,座位比较近,所以比较逼。胜在我地都可以坐到好耐,都可以倾到一阵。

感谢 linlai530

去过夏面馆 (乐富广场)吗? 请分享你的经验!