“正宗港式打边炉”
十下的点评

十下
香港排名第1,464 (共15,674家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾

火锅店环境都几靓
有气氛

感谢 nkcfung
2019年10月15日点评

我地叫左沙嗲+ 糊椒猪肚汤底, 没有特别, 下次会试下其他特色汤底
手切肥牛几好食, 牛肉份量都偏细
蟹肉蟹粉饺絃好食, 4粒$82, 颇贵
推荐鲜打咸旦黄虾滑
饮品选择可以再加多D~
本身BOOK 了8位, 突然2个飞机, 变左6个照坐大台, 只开左一个炉, 侍应都有尽量安排转台, 但是日太FULL, 只好坐返大台, 要好大声先倾到计, 如果去食饭都系预岩人数比较好
埋单价钱又不太贵 $1980 , 4个女仔2个男仔

感谢 mavis_ze
2019年7月24日点评 通过移动设备发表

想 回 到 过 去 ~
中学时代九十年代,曾经有幸跟父母去过大排档打边炉。今次去左铜锣湾一间楼上火锅店,装潢怀旧有特色,彷如回到八、九十年代屋邨时代,霓虹灯林立,播著八、九十年代流行时代曲(但点解我首首都识唱,老了老了)
我地叫左 十下二人套餐 HKD$288/每位
汤底可以五选一或二,我咁贪心梗系拣鸳鸯锅‍♀️ 《十下麻辣锅》X《滋润木瓜蕃茄鲜鱼汤》,麻辣锅几正,辣中带麻,麻得好过瘾 入面既蜂巢豆腐吸收哂汤既精华,由白变红够哂刺激!木瓜蕃茄鱼汤鲜浓味美,啱哂中女需要滋补既我 内里有成半条鱼尾熬制,超级足料 鱼尾煎过肉质仍有弹性,成条鱼尾俾我食哂
配料包括以下多款,十分丰富
▪大刀手切本地牛肉
▪爽滑鸭血
▪脆炸响铃
▪寛冬粉
▪蔬菜拼盘
牛肉油脂同肉分布平均,有微微牛羶味 三宝滑包括牛肉滑、虾滑及墨鱼滑,墨鱼滑最为出色,口感非常弹牙,食到粒粒墨鱼肉 最惊喜居然有果皮鱼蛋食,由细到大都好钟意食,鱼肉内渗出浓浓陈皮香味,俾我啪哂咁多粒 鸭血放落麻辣汤够哂惹味,质地仲要超嫩滑,渌火锅食无得输!寛冬粉第一次食就爱上,口感质地类似红薯粉,记得要渌耐少少先够软腍烟韧㗎
另外仲嗌左渣竹蔗茅根清下热气 店员普遍较年青有活力,仲好勤力周不时埋嚟帮手走汤泡泡,抵赞!
十下
铜锣湾登龙街28号永光中心2楼

感谢 foodie_anniechan
2019年6月11日点评 通过移动设备发表

打边炉打得多,但传统既围炉十下十下风情都系第一次体验。餐厅里面既一枱一凳,一碗一碟,都充满住怀旧感,就连餐厅播住既音乐都系七八十年代既流行的广东歌,气氛十足。
十下二人套餐 $288/位
汤底方面选择了鸳鸯锅
1️⃣养生豆乳白锅:药材味较浓,汤底材料有鸭血、百页豆腐、红枣等等。
2️⃣滋润本瓜蕃茄鲜鱼汤:用左煎左既鲩鱼尾再淆成汤底,无腥味之余,鱼肉嫩滑鲜甜 (店员会将条鱼煲一阵再捞起就可以食)
大刀手切本地和牛 (细)
牛肉都几厚身,有平时打边炉时吃薄切牛肉唔同,肉质相对烟韧弹牙,味道都几鲜,难怪命为大刀手切。

花雕鸡嫩肉(一碟)
鸡肉加左杞子,同花雕醉酒,口感十分鲜嫩,鸡肉味中仲带住淡淡花雕汁味。

十下三宝滑(牛滑,鲮鱼滑,虾滑)
未黎食之前睇相已经比三宝滑吸引住。最中意虾滑,爽脆弹牙。牛肉滑好特别,食落口感较为实在。鲮鱼滑同虾滑颜色一样,但口感就为软淋。

怀旧果皮鱼蛋 (10粒)
鱼蛋弹牙,带有陈皮香;好有街头小食既风味。小小的一粒,吃下吃下就会不知不觉吃哂

流心粟米丸 (4粒)
衬热轻轻咬一口,会见到芝士酱跟粟米粒既流出,有着浓浓粟米忌廉味,好食

三星葱酱爆贡丸 (4粒)
贡丸外层系猪肉香,内里又有浓郁的三星葱香,口感一流。小心会喷汁,好鲜甜

凤城水饺 (2只)
大大粒,而且皮薄馅足。入面包住虾肉、木耳丝、笋丝等满满馅料,仲唔会惊滚得耐会爆皮,。

爽滑鸭血 (1碟)
尤如豆腐砖的鸭血,下锅后完全不会散掉。入口十分嫩滑,未有腥味

脆炸响铃 (6条)
数三秒取出,响铃绝对系索入左汤底既所有精华,口感半腍半脆,滋味。

宽冬粉 (2个)
冬粉呢样野对我黎讲都几新鲜,煮既时间会较耐小小,食落几有烟韧感,熟左既透明感就好似薯粉同凉皮咁,都几不错。

蔬菜拼盘 (1盘)
仲有最后既蔬菜,包括冬菇、娃娃菜、生菜、白萝卜、粟米。都几新鲜同干净。冬茹索哂d汁好正。

包饮品一榨:冬瓜茶
甜甜的,清热又解渴
细心位超多,店员非常留意锅内的汤量,不时主动过黎加汤 ;又会过来帮我地「笔」汤泡;见我地整d鱼滑,手势笨拙又会主动过来帮我地。
味道: 8.5/10
⚖️人均:$300
服务费:⭕️
↩️回头值:85%

感谢 hkfood_station

去过十下吗? 请分享你的经验!