“《 比 车 仔 面 更 花 心 ? 》”
十下的点评

十下
香港排名第1,465 (共15,700家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年1月11日点评

如果话车仔面系比花心嘅人食,咁打边炉一定系比更加花心嘅人食,因为你可以再拣多啲嘅,连汤底都有得拣添啊,你可以钟意唔同嘅火锅料亦可以爱上唔同嘅汤底。喂!讲经咩,徐志摩打个边炉都无你咁多内心戏啦~

唔好意思,入返正题先!其实前几日去左十下到烚吓烚吓,想分享返个经历你地听啫~

打边炉除左炉最紧要之外,汤底都不可以求其,今次拣左鸳鸯锅。无辣不欢嘅我,叫左以麻辣汤底同白汤汤底去就返唔食辣嘅朋友。可惜麻辣汤底略嫌逊色,麻辣味唔够而且偏咸,如果可以多返啲麻就好好多。反而白汤比较出色,汤底调味白而不浊。

火锅料方面,令我比较难忘嘅系贡丸,凤城水饺,莲藕同萝卜。贡丸好弹牙仲要爆汁,虽然辣亲嘴但都好过瘾,真系想问吓老板喺边度入货。莲藕萝卜好爽脆鲜甜,配搭埋麻辣汤底系绝配。仲有佢个凤城水饺更加口感扎实,好足料!

调味料亦都令我好有惊喜,因为佢哋竟然有炸洋葱啊~虽然我都系第一次落炸洋葱做调味料,但系食落又几过瘾几脆口,以洋葱嘅甜味同辣味配搭上豉油,可以减轻豉油咸味,提升火锅料嘅味道。

有啲火锅料好似午餐肉,肥牛同蔬菜就比较普通,好似肥牛食落多筋,牛味唔出。但其实整体打边炉个体验几好,店员服务专业亲切。

#伏游铜锣湾

火锅店环境都几靓
有气氛

感谢 nkcfung
2019年10月15日点评

我地叫左沙嗲+ 糊椒猪肚汤底, 没有特别, 下次会试下其他特色汤底
手切肥牛几好食, 牛肉份量都偏细
蟹肉蟹粉饺絃好食, 4粒$82, 颇贵
推荐鲜打咸旦黄虾滑
饮品选择可以再加多D~
本身BOOK 了8位, 突然2个飞机, 变左6个照坐大台, 只开左一个炉, 侍应都有尽量安排转台, 但是日太FULL, 只好坐返大台, 要好大声先倾到计, 如果去食饭都系预岩人数比较好
埋单价钱又不太贵 $1980 , 4个女仔2个男仔

感谢 mavis_ze
2019年7月24日点评 通过移动设备发表

想 回 到 过 去 ~
中学时代九十年代,曾经有幸跟父母去过大排档打边炉。今次去左铜锣湾一间楼上火锅店,装潢怀旧有特色,彷如回到八、九十年代屋邨时代,霓虹灯林立,播著八、九十年代流行时代曲(但点解我首首都识唱,老了老了)
我地叫左 十下二人套餐 HKD$288/每位
汤底可以五选一或二,我咁贪心梗系拣鸳鸯锅‍♀️ 《十下麻辣锅》X《滋润木瓜蕃茄鲜鱼汤》,麻辣锅几正,辣中带麻,麻得好过瘾 入面既蜂巢豆腐吸收哂汤既精华,由白变红够哂刺激!木瓜蕃茄鱼汤鲜浓味美,啱哂中女需要滋补既我 内里有成半条鱼尾熬制,超级足料 鱼尾煎过肉质仍有弹性,成条鱼尾俾我食哂
配料包括以下多款,十分丰富
▪大刀手切本地牛肉
▪爽滑鸭血
▪脆炸响铃
▪寛冬粉
▪蔬菜拼盘
牛肉油脂同肉分布平均,有微微牛羶味 三宝滑包括牛肉滑、虾滑及墨鱼滑,墨鱼滑最为出色,口感非常弹牙,食到粒粒墨鱼肉 最惊喜居然有果皮鱼蛋食,由细到大都好钟意食,鱼肉内渗出浓浓陈皮香味,俾我啪哂咁多粒 鸭血放落麻辣汤够哂惹味,质地仲要超嫩滑,渌火锅食无得输!寛冬粉第一次食就爱上,口感质地类似红薯粉,记得要渌耐少少先够软腍烟韧㗎
另外仲嗌左渣竹蔗茅根清下热气 店员普遍较年青有活力,仲好勤力周不时埋嚟帮手走汤泡泡,抵赞!
十下
铜锣湾登龙街28号永光中心2楼

感谢 foodie_anniechan

去过十下吗? 请分享你的经验!