“好味道串烧”

肚饿了串烧烤焗专门店
香港排名第226 (共15,900家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年3月24日点评 通过移动设备发表

疫情终于冇咁严重可以出去食饭,所以去咗尖沙咀食串烧。朋友揾咗呢一间肚饿了串烧专门店,之前有食过今次encore,食物嘅质素仍然冇令人失望。

首先嚟嘅系鸡泡鱼干($49),每次食串烧都会叫呢个鸡泡鱼干去送啤酒。鸡泡鱼干食落好香口,而且烧到微微焦香超正,用来做前菜一流呀。

之后嚟嘅系柚子鸡翼($30)同埋盐烧牛舌($68)。柚子鸡翼$30有两只,而且鸡翼烧到仲好juicy,啲肉唔会烧到干晒。而且配上柚子酱十分好食。柚子将会令到鸡翼食落嘅感觉冇咁油腻。系一个好好嘅配搭。

至于盐烧牛舌同样地用上厚切牛舌,牛舌上边洒上盐同埋黑椒一齐烧。唔使用好特别嘅调味已经可以带出牛舌嘅美味。

盐烧秋刀鱼($38),秋刀鱼系我另一个每次食串烧佢会叫既食物。但系以往食过既餐厅好多都处理得唔好,㓥开咗个鱼肚,搞到其他地方都变得好苦。好彩「肚饿了」冇搞到成条鱼都变得苦。唔错唔错

另外我哋今日仲特别叫咗个烧蠔拼盘($178),个烧蠔拼盘有六只,就会分别有齐以上六款唔同口味嘅烧蠔我自己就觉得蒜蓉烧同埋黑松露香菇酱烧蠔最好食。

最后不得不提嘅就系蒜蓉茄子($49),因为我本身系一个好钟意食蒜蓉嘅人,呢个呢个蒜蓉茄子上面铺上大量嘅蒜蓉再拎去烧。所以个茄子烧到好有蒜香味,而且仲烧得啱啱好

总括而言,肚饿了仍然维持到应有嘅水准,相信下次再想食串烧嘅时候都会拣返呢一间。

感谢 bornforgoodfood

2020年11月26日点评 通过移动设备发表

原来已经有一段时间没有吃串烧, 昨晚与朋友想揾个地方一边食串烧一边倾计, 突然想起肚饿了串烧烤焗专门店, 就即兴去食。 大家拣自己喜欢的串烧,盐烧牛舌$68、金菇牛肉卷$39、鸡肉串$39、香烧饺子鸡翼$49、蒜蓉广岛蠔$68、 蒜蓉茄子$49、烧韮菜$25、蜜糖广岛蠔$68、罐装乌龙茶$18、罐装柠七乐$18。

⭕盐烧牛舌~ 牛舌厚切, 食串烧最钟意点牛舌。

⭕金菇牛肉卷~ 烧得刚刚好有肉汁, 有三件份量都唔少。

⭕鸡肉串~ 啖啖肉, 入口嫩滑好味。

⭕香烧饺子鸡翼~ 明太子饺子鸡翼, 少少微辣 最惹味。

⭕蒜蓉广岛蠔~ 入口juicy又肥美, 新鲜。

⭕蒜蓉茄子~ 每次必点蒜蓉茄子, 蒜蓉和茄子两者的味道是最夹的。

⭕烧韮菜~ 朋友很喜欢吃烧韮菜, 这里烧得很嫩滑。

⭕蜜糖广岛蠔~ 稍为有点烧过时间, 广岛蠔干了少少。

⭕罐装乌龙茶~ 我饮乌龙茶, 可以去腻。

⭕罐装柠七乐~ 朋友的柠七乐, 不太甜几好。

约埋三五知己吃串烧,一边倾计一边饮嘢, 过了一个开心的晚上。

肚饿了串烧烤焗专门店
地址: 尖沙咀亚士厘道17-19号6楼

感谢 Victoriay_eatwithvic
2020年11月13日点评

鸡肉串
肉质软嫩适中,份量非常大,想再点一份时却已经买晒了。大受欢迎啊。

牛舌
非常厚切咬下之后非常非常Q弹,味道偏咸但非常美味, 十分推荐。

蟹籽芝士玉子烧
比想像中大份非常多,香味扑鼻,好吃而且口感绵密清爽。

蒜香茄子
烤好的茄子上铺满满的蒜蓉,每口咬下都有浓郁的蒜味。味道很棒很重口味,推荐给喜欢吃大蒜的朋友们。

整体而言,食物种类很多,味道都算不错而且价格平易近人。

感谢 Jumparoundtheword
2020年11月5日点评 通过移动设备发表

蒜蓉茄子 - 全晚我最钟意的食物,蒜蓉烧到黄金,蒜味细心地渗入到茄子肉内,非常入味。茄子够热,丝丝相连,湿润香口。
原条馒鱼 - 原条!烧得靓味道正,大大只又厚身,啖啖肉夫复何求。
食烧物当然少不了鸡翼,这里口味选择多,我们一连叫了4种:肉汁烧鸡翼(两只)、蜜糖鸡翼(两只)、劲辣跳舞鸡翼(两只)、柚子鸡翼(两只)。柚子味意外地夹又好清新,劲辣味好过瘾辣得劲。最重要是辣热热,烧到juicy 不干柴。
免治鸡肉棒 - 带有鸡软骨的脆感,一边咬一边倾天
安格斯牛柳粒、金菇牛肉卷 - 牛魔王必点,牛香满溢
芝士丸 - 我每次都会点芝士丸,拉丝效果一流
烧玉子(芝士蟹籽)- 有玉子、芝士及蟹籽,creamy 又饱足,$38 抵食次之选。
除了烧物,也有充满香港特色的啤酒。环境暗暗地非常适合谈天说地!

感谢 mandycR6115FB
2020年10月8日点评 通过移动设备发表

亚士厘道上楼嘅呢一间串烧店, 胜在地点够方便, 又有串烧食又有啤酒饮, 三四知己坐埋一齐倾下计, 可以减减压。

自家制惹味烧鸡肉串,以串烧嚟讲极度厚肉,鸡肉嫩滑而醃得入味,厨师细心除去鸡皮,食得多都唔会有罪疚感。

特色烧免治鸡肉捧,鸡肉棒口感扎实,配上照烧汁同埋七味粉已经相当好味,如果有埋个月见汁点下嘅话,相信会更加相得益彰。

烧大辣牛丸,竟然连牛丸都有令人满足嘅牛味,咬开个横切面见到粒粒细碎嘅辣椒,绝对辣得过瘾, 爱辣嘅朋友值得一试。

芝士蟹籽烧玉子,从其他食友嘅相片见到呢个玉子烧咁特别就嗌咗一份嚟试下,蟹籽嘅脆卜卜口感同玉子嘅软绵绵非常配衬,味道方面亦系两极,蟹籽嘅咸鲜同玉子嘅清甜相辅相成,再加上芝士呢个中间人,真系好食到无朋友。

香烧金菇牛肉卷,肥牛外层烧得香脆,金菇尽索牛肉嘅精华,加上黑椒同埋牛肉呢个绝配,没有不好吃的理由。

劲辣跳舞鸡翼,鸡翼肉质嫩滑,辣度嚟讲我会俾谭仔三小,对于食开中小辣嘅我未至于要跳舞。

自家制金黄酱广岛蠔,广岛蠔蠔身饱满,口感滑嫩,厨师将蠔嘅熟度掌握得啱啱好,入口非常 Juicy,个金黄酱有少少以 Mmayonnaise,同个蠔味好夹。

微辣肉碎原条烧茄子,大大只嘅原条烧茄子,对切后喺面头洒上海量嘅辣肉碎及恰到好处嘅孜然,令人食到停唔到口。

感谢 560chengk

查看过肚饿了串烧烤焗专门店的旅行者还看了

中国香港

去过肚饿了串烧烤焗专门店吗? 请分享你的经验!