“好味道串烧”

肚饿了串烧烤焗专门店
香港排名第315 (共16,070家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年3月24日点评 通过移动设备发表

疫情终于冇咁严重可以出去食饭,所以去咗尖沙咀食串烧。朋友揾咗呢一间肚饿了串烧专门店,之前有食过今次encore,食物嘅质素仍然冇令人失望。

首先嚟嘅系鸡泡鱼干($49),每次食串烧都会叫呢个鸡泡鱼干去送啤酒。鸡泡鱼干食落好香口,而且烧到微微焦香超正,用来做前菜一流呀。

之后嚟嘅系柚子鸡翼($30)同埋盐烧牛舌($68)。柚子鸡翼$30有两只,而且鸡翼烧到仲好juicy,啲肉唔会烧到干晒。而且配上柚子酱十分好食。柚子将会令到鸡翼食落嘅感觉冇咁油腻。系一个好好嘅配搭。

至于盐烧牛舌同样地用上厚切牛舌,牛舌上边洒上盐同埋黑椒一齐烧。唔使用好特别嘅调味已经可以带出牛舌嘅美味。

盐烧秋刀鱼($38),秋刀鱼系我另一个每次食串烧佢会叫既食物。但系以往食过既餐厅好多都处理得唔好,㓥开咗个鱼肚,搞到其他地方都变得好苦。好彩「肚饿了」冇搞到成条鱼都变得苦。唔错唔错

另外我哋今日仲特别叫咗个烧蠔拼盘($178),个烧蠔拼盘有六只,就会分别有齐以上六款唔同口味嘅烧蠔😌我自己就觉得蒜蓉烧同埋黑松露香菇酱烧蠔最好食。

最后不得不提嘅就系蒜蓉茄子($49),因为我本身系一个好钟意食蒜蓉嘅人,呢个呢个蒜蓉茄子上面铺上大量嘅蒜蓉再拎去烧。所以个茄子烧到好有蒜香味,而且仲烧得啱啱好👍

总括而言,肚饿了仍然维持到应有嘅水准,相信下次再想食串烧嘅时候都会拣返呢一间。

感谢 bornforgoodfood

2020年11月26日点评 通过移动设备发表

原来已经有一段时间没有吃串烧, 昨晚与朋友想揾个地方一边食串烧一边倾计, 突然想起肚饿了串烧烤焗专门店, 就即兴去食。 大家拣自己喜欢的串烧🍡😋,盐烧牛舌$68、金菇牛肉卷$39、鸡肉串$39、香烧饺子鸡翼$49、蒜蓉广岛蠔$68、 蒜蓉茄子$49、烧韮菜$25、蜜糖广岛蠔$68、罐装乌龙茶$18、罐装柠七乐$18。

⭕盐烧牛舌🍡~ 牛舌厚切, 食串烧最钟意点牛舌。

⭕金菇牛肉卷🍡~ 烧得刚刚好有肉汁, 有三件份量都唔少。

⭕鸡肉串🍡~ 啖啖肉, 入口嫩滑好味。

⭕香烧饺子鸡翼🍗~ 明太子饺子鸡翼, 少少微辣 最惹味。

⭕蒜蓉广岛蠔🦪~ 入口juicy又肥美, 新鲜。

⭕蒜蓉茄子🍆~ 每次必点蒜蓉茄子, 蒜蓉和茄子两者的味道是最夹的。

⭕烧韮菜🍡~ 朋友很喜欢吃烧韮菜, 这里烧得很嫩滑。

⭕蜜糖广岛蠔🦪~ 稍为有点烧过时间, 广岛蠔干了少少。

⭕罐装乌龙茶🥤~ 我饮乌龙茶, 可以去腻。

⭕罐装柠七乐🥤~ 朋友的柠七乐, 不太甜几好。

约埋三五知己吃串烧,一边倾计一边饮嘢, 过了一个开心的晚上。😚

肚饿了串烧烤焗专门店
地址: 尖沙咀亚士厘道17-19号6楼

感谢 Victoriay_eatwithvic
2020年11月13日点评

鸡肉串
肉质软嫩适中,份量非常大,想再点一份时却已经买晒了。大受欢迎啊。

牛舌
非常厚切咬下之后非常非常Q弹,味道偏咸但非常美味, 十分推荐。

蟹籽芝士玉子烧
比想像中大份非常多,香味扑鼻,好吃而且口感绵密清爽。

蒜香茄子
烤好的茄子上铺满满的蒜蓉,每口咬下都有浓郁的蒜味。味道很棒很重口味,推荐给喜欢吃大蒜的朋友们。

整体而言,食物种类很多,味道都算不错而且价格平易近人。

感谢 Jumparoundtheword
2020年11月5日点评 通过移动设备发表

蒜蓉茄子 - 全晚我最钟意的食物,蒜蓉烧到黄金,蒜味细心地渗入到茄子肉内,非常入味。茄子够热,丝丝相连,湿润香口。
原条馒鱼 - 原条!烧得靓味道正,大大只又厚身,啖啖肉夫复何求。
食烧物当然少不了鸡翼,这里口味选择多,我们一连叫了4种:肉汁烧鸡翼(两只)、蜜糖鸡翼(两只)、劲辣跳舞鸡翼(两只)、柚子鸡翼(两只)。柚子味意外地夹又好清新,劲辣味好过瘾辣得劲。最重要是辣热热,烧到juicy 不干柴。
免治鸡肉棒 - 带有鸡软骨的脆感,一边咬一边倾天
安格斯牛柳粒、金菇牛肉卷 - 牛魔王必点,牛香满溢
芝士丸 - 我每次都会点芝士丸,拉丝效果一流
烧玉子(芝士蟹籽)- 有玉子、芝士及蟹籽,creamy 又饱足,$38 抵食次之选。
除了烧物,也有充满香港特色的啤酒。环境暗暗地非常适合谈天说地!

感谢 mandycR6115FB
2020年10月8日点评 通过移动设备发表

亚士厘道上楼嘅呢一间串烧店, 胜在地点够方便, 又有串烧食又有啤酒饮, 三四知己坐埋一齐倾下计, 可以减减压。

自家制惹味烧鸡肉串,以串烧嚟讲极度厚肉,鸡肉嫩滑而醃得入味,厨师细心除去鸡皮,食得多都唔会有罪疚感。

特色烧免治鸡肉捧,鸡肉棒口感扎实,配上照烧汁同埋七味粉已经相当好味,如果有埋个月见汁点下嘅话,相信会更加相得益彰。

烧大辣牛丸,竟然连牛丸都有令人满足嘅牛味,咬开个横切面见到粒粒细碎嘅辣椒,绝对辣得过瘾, 爱辣嘅朋友值得一试。

芝士蟹籽烧玉子,从其他食友嘅相片见到呢个玉子烧咁特别就嗌咗一份嚟试下,蟹籽嘅脆卜卜口感同玉子嘅软绵绵非常配衬,味道方面亦系两极,蟹籽嘅咸鲜同玉子嘅清甜相辅相成,再加上芝士呢个中间人,真系好食到无朋友。

香烧金菇牛肉卷,肥牛外层烧得香脆,金菇尽索牛肉嘅精华,加上黑椒同埋牛肉呢个绝配,没有不好吃的理由。

劲辣跳舞鸡翼,鸡翼肉质嫩滑,辣度嚟讲我会俾谭仔三小,对于食开中小辣嘅我未至于要跳舞。

自家制金黄酱广岛蠔,广岛蠔蠔身饱满,口感滑嫩,厨师将蠔嘅熟度掌握得啱啱好,入口非常 Juicy,个金黄酱有少少以 Mmayonnaise,同个蠔味好夹。

微辣肉碎原条烧茄子,大大只嘅原条烧茄子,对切后喺面头洒上海量嘅辣肉碎及恰到好处嘅孜然,令人食到停唔到口。

感谢 560chengk

查看过肚饿了串烧烤焗专门店的旅行者还看了

去过肚饿了串烧烤焗专门店吗? 请分享你的经验!