“高质麻辣/养生火锅 ”
火锅撚的点评

火锅撚
预订桌位
6/4周日
20:00
预订桌位
香港排名第904 (共16,138家美食)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年2月14日点评 通过移动设备发表

唔少食物都非常高水准,鲜味十足,摆碟亦有讲究。汤底亦浓郁入味。
宜家外卖都非常方便。

鸳鸯锅
蜂巢豆腐白汤锅 + 麻辣汤$163
汤底足料,用蜂巢豆腐、鸭血、原条人参 同各种药材

值得一试嘅店舖推介
骰子牛肉粒$128/全份
会喷烟,细细粒,易入口。

极品安格斯肥牛(大)$229
好特别咁悬挂喺木架,雪花纹分布均匀,份量增多 就更好,唔太足够四人分享。

脆鲩鱼片+ 鱼腩 $38 各半份
鲜嫩香脆,可以一试,半份亦唔算太贵。

极品黑豚肉$102/全份
甘香可口,性价比中上。

新鲜田鸡$69/ 全份
好少见,唔知大家会唔会好似小编咁 怕食田鸡,想像到滑滑嘅皮(下省千字),有少许恶心。但朋友超钟意食,仲夹埋俾小编,就略略试一口 ,无想像中糟糕,但仍旧无改变个人喜好。

水准比一般火锅店高,但系性价比就见人见志
店舖推介:
蟹籽手打蟹丸$42/半份
香菇贝包鲜滑$69/全份
法式龙虾汤爆浆牛丸$53/半份

正常水准
即炸三味响铃卷配甜酸酱$52/例
五色丸丸拼盘 $98/全份

四宝饺饺拼盘 $79/全份
(水饺、云吞、鱼皮饺、韭菜饺各两只)

健康配菜
山水滑豆腐$17/半份
本地生菜$27/半份
皇帝菜$27/半份
唔会系抵食推介,但食太多肉类,都需要平衡饮食。
白萝卜$44/全份
份量偏少,平均每旧$10

营养综合菇 $79/全份
(金针菇、美白菇、鸿喜菇、鸡髀菇 、鲜冬菇)
多款选择,都可以试半份嘅。

一边饮酒,一边食美食,地方卡位舒服,枱与枱之间偏远,有多啲私人空间,都系几享受
手工啤酒立秋$69
Kranenbaurg 1664 Blanc $70
呢款都系容易入口,适合初饮者。

一般系附送腐竹鸡蛋糖水沙冰/ 芋圆,但当日芋圆太受欢迎了,只剩番其他沙冰,份量偏少,酸酸地,应该系冬瓜柠檬沙冰。

感谢 Cheers H

2020年11月25日点评 通过移动设备发表

火锅撚 - 外卖火锅有办法

最近天气凉左好多,打边炉的意欲增加了不少,但唔想排队等位,又唔想同人迫,外卖火锅有办法,火锅撚就系一间有外卖提供的火锅店。

一品酸菜白肉锅
汤底是以新鲜酸白菜、蕃茄和份量多的五花腩肉形成,酸酸甜甜的味道,开胃得很。

蜂巢豆腐、宽粉条
加配了蜂巢豆腐和宽粉条,完整地索满汤汁的精华。

极品安格斯肥牛(小)
油花靓、牛味浓,轻轻一焯就可以吃的安格斯肥牛。

蟹籽手打虾丸 拼 流心咸蛋黄猪肉丸
弹牙的鲜味虾丸,蛋黄油香加上扎实的肉丸。
香茹贡丸 配 手打双重芝心丸
双重芝士味的芝心丸和浓味的贡丸。

即炸三秒响铃卷 (配甜酸酱)
脆炸层数够的响铃,外卖回家仍保持一定脆口。

手打靓虾滑
爽口弹牙的虾滑,配酱油后鲜味更出。

1  感谢 justforshan
2020年2月24日点评

趁天气仲未回暖,打边炉嘅欲念仍然处于高位,今晚就帮衬呢间成日经过但未食过嘅火锅店

受疫情影响,火锅店都加强卫生指数,门口设有消毒洗手液及口罩弃置袋,临入场仲有店员量度体温

全部采用一次性即弃餐具,另提供酒精湿纸巾,务求带比客人多一份保护及信心

多款特色汤底,见呢个蜂巢豆腐白汤锅 ($129)写住镇店推介,以鸡及猪骨用文火肴制,再加上精选滋补香料及原条人参,仲有苹果,红萝卜,海底椰,粟米及百合,再加入适量忌廉牛乳增加香滑度,味道偏重药材味但系适中嘅,未开始落火锅食材就先饮碗先! 汤锅中亦有自家制蜂巢豆腐,用黎索汤好滋味,仲有鸭血,超级足料!

食过觉得香滑似食紧果冻咁,当然要追加鸭血 ($22),滑嘟嘟呢

火㶽点可以无牛?! 呢客极品安格斯肥牛 ($149/小),将一片片肉色靓仔嘅安格斯肥牛挂系架上面
话系肥牛但又唔算好多脂肪,只需用热汤拖几拖就食得,满满牛味又带点脂肪嘅甘香,肉质都几嫩

钟意食有咬口嘅食物,呢碟脆鲩骨腩 ($60)正合心意

呢D位无咩细骨,口感爽脆,究竟是谁"发明"左呢D咁过瘾嘅鱼架?!

芝士牛丸就食得多,黑松露菌爆酱牛丸 ($89)就第一次食,每粒都圆碌碌又涨卜卜

浮起就食得,牛丸里内藏黑松露酱,咬第一啖时要小心爆酱; 黑松露菌味唔算太浓,粒牛丸就几弹牙,咁嘅配搭都几新鲜

有丸就多数食埋饺子 (唔好问我点解.....哈),呢客巧手韭菜饺 ($57),包法似护士帽

皮比较厚身,烚嘅时间要耐少少,馅料菜肉比例一半半,调好味道,食得人满足

打后用呢个鲜甜汤锅烚皇帝菜 ($44)及稻庭乌冬 ($48),就咁一碗青菜乌冬都已经很足够

食完仲有腐竹糖水冰沙送比你做甜品,几有豆味又唔太甜,用黎中和呢一餐嘅热辣辣,爽皮呀~~

感谢 gingerszeto
2019年12月13日点评 通过移动设备发表

虽然有点贵,但食物质素与价钱成正比,A4和牛成三十几元一片,响铃够脆,值回票价,坐得又舒服,店员态度好,会再光顾。

感谢 Beautiful_Mayday
2019年12月5日点评

看到各款火锅汤底已令我的选择困难症发作,最后决定选妈妈滋补老火汤,材料有淮山丶杞子丶圆肉丶猴头菇丶红萝卜丶粟米丶红枣丶蜜枣丶陈皮丶海底椰丶螺头丶鸡。一开始先喝些原汁原味的汤,香浓滋味。酱料亦有多款选择,我选了麻酱丶麻油丶腐乳丶芫茜及葱。

日本A4特级和牛(170g)$289
和牛放于干冰上,冒烟效果很吸引。
和牛口感绝佳,味道浓厚,不用点任何酱料

鸭血$22
足料好味

皇帝菜$44
平时比较少吃皇帝菜,新鲜味美

巧手韮菜饺$55
皮薄饀靓,足料味美

鲜榨西瓜汁$33
清甜可口

芋圆(送)
虽是免费,但卖相也一丝不苛,面层铺满不同颜色的芋圆及豆,底层为凉粉,绝对适合火锅后清热,实在是很贴心的安排

这餐除了食物令人满意外,值得一赞的是服务亦相当好,店员都非常殷勤有礼。

感谢 unizfree

查看过火锅撚的旅行者还看了

去过火锅撚吗? 请分享你的经验!