“正宗拿坡里pizza”
Mother of Pizzas的点评

Mother of Pizzas
香港排名第759 (共15,970家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月11日点评 通过移动设备发表

心血来潮想食pizza,首选当然系呢间长龙店,好好奇系咪咁好食。我地17:30去到直入,食到中途出面已经开始排队,建议预早订枱。

椰香夏威夷人/鸡味浓
Hawaiian Coco/ Beautiful Chick (13”)
呢度嘅pizza出名系因为批底以拿坡里面粉制成,面团全人手搓,连木棍都无用,之后放落800度火炉烘焗,所以批底特别松软,批边凹凸不平多气孔,有朕炭烧味。当日半边批底㶶左啲,略带苦味,同埋上枱阵只系暖暖地,减左少少分,不过喺香港黎讲已经算唔错。

贪心嘅我地当然叫双拼,价钱以价高者为准,唔驶额外加钱,几乎每款pizza都有落水牛芝士同San Marzano番茄。椰香夏威夷人系番茄酱底,火腿同美式肉肠,最欣赏系落新鲜菠萝,加埋椰丝增添甜味同咬口,较钟意呢款。由于想试埋个白汁就拣左鸡味浓,烤鸡唔鞋,但白汁味道较淡,主要食到火箭菜、红洋葱同红椒嘅味道。

香菌派对意粉
Triple Mushroom Pasta
意粉嘅粉量都唔细,有蘑菇、大啡菇同意大利野菇,洒满parmesan cheese,个汁比较浆口,普普通通。

香蒜芝士焗面包
Garlic Cheese Bread
食完13“pizza觉得唔够侯叫埋呢款,估唔到比pizza更出色,呢款面包比pizza更松软烟韧,蒜蓉味好浓郁,芝士多到可以拉丝,面包跟淡淡嘅番茄酱,但我觉得就咁食已经够味,呢款必点!

感谢 hkfoodpath

2020年12月8日点评 通过移动设备发表

好耐之前因为一个youtuber介绍
就一路都bookmark住呢间餐厅
最近朋友搬左去附近
顺理成章可以一试

十五分钟前打去叫定外卖 去到等多五分钟左右就有得拎 以门口都仲有一条人龙黎讲都算快

门口有块通透大玻璃窗 睇到厨师们喺度整pizza 感觉唔错

因为人数唔多 而且放左工好攰 所以今次只系叫左香蒜芝士面包同黑松露菇意粉 蒜蓉包真系好香 一路拎住份外卖一路行去朋友屋企都闻到 意粉白汁都好creamy唔错 有机会都好想试埋佢地嘅pizza 相信堂食会更好味

感谢 bernice0201
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2020年11月27日点评 通过移动设备发表

好彩有打咗电话落咗单先嚟,
一嚟到见劲多人排队,
如果嚟到先嗌应该等半个钟都未有

今次叫咗蒜香芝士包,
真系劲多芝士呀!
另外仲叫咗个Triple Mushroom Pasta,
都好好味

感谢 ryokowm
2020年11月19日点评

客人好多又宽躺,客人好多,等待了10-15分钟,环境几西式又有音乐播放,感觉唔错;
我们点了Summer of love 1967 (火腿、辣肉肠、菠萝、菇菇)薄饼几薄又边边位脆卜卜,炭炉烧的薄饼是香口脆香;点了carbonara, 唔油腻酱汁不会好多,火腿片香口,不错喔

感谢 pangpangeat
2020年9月1日点评

混合纽约同Pizza发源地拿玻里风味,全人手制作,亦选用「面粉教父」之称的 Caputo 零零面粉,每个面团都经过48小时发酵,所以做出黎既Pizza有烟韧脆口的质感。

Crazy Cheese + 我的帕尔马 $248
两个人拣左13”,见到隔离枱既18”真系超级壮观!唔同Size价钱不一,选择一个Pizza两种口味,会以价钱较高款收费。

My Parma 我的帕尔马
水牛芝士、San Marzano番茄、火箭菜、Parma Ham、Parmesan Cheese
每块都份量十足,落Parma Ham更加唔悭,多到数唔到呢度究竟有几多块。丰富咸香味,非常油润而且脂肪质感柔软,加埋几款Cheese同火箭菜,口感同味道层次丰富,不过就有啲越食越咸。

Crazy Cheese 疯狂芝士
水牛芝士、San Marzano番茄、Fontina Cheese、意大利牛奶芝士、Parmesan Cheese

唔好以为4款Cheese会好腻,热辣辣加埋芝士拉丝,配搭鲜甜浓郁的San Marzano番茄酱,越食越滋味。食落分唔清系边款芝士,但入口香软且具弹性,浓郁的奶香夹杂着芝士香气,芝士就算冻左,都唔会变得好硬。最中意系皮边干脆,中间系湿软,芝士同批底有双重烟韧口感。

感谢 eatwithbabe

查看过Mother of Pizzas的旅行者还看了

去过Mother of Pizzas吗? 请分享你的经验!