“高汁日本野”
五勺的点评

五勺
香港排名第3,204 (共15,646家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月21日点评

好钟意食日本菜,但高汁既日本菜都会比较贵!

朋友带我黎呢间,味道非常唔错,但价钱系正常!只要你唔叫咁多酒或者即㓥条鱼,系正常出街食饭价钱!

呢个鱼鲛,烧得好香,油香点酸汁无咁油腻,但增加左一阵香味!

玉子蛋味浓,整得软嫩,仲有少少汁。

黑松露带子,系冷盘,黑松露味好香,带子软滑甘香,几新鲜。

感谢 tastetry

2020年2月29日点评 通过移动设备发表

【 铃鹿川纯米大吟】
清酒新接触, 我系第一次尝试可以体会清酒既魅力以及藏人的诚心, 酒体滑顺干净, 尾段香气在喉间与鼻腔循环, 整体舒服享受
【烧味醂鸡泡鱼干】
口感不错爽爽脆脆, 很香口, 点沙律酱特别惹味
【牛舌海盐烧】
日本牛舌加上海盐后烧香, 再切成丁粒, 方便食用。牛舌味好香浓, 颇有嚼劲, 劲美味
【照烧原只鱿鱼】
烧到脆卜卜嘅外皮十分香口, 啱晒钟意食饭焦嘅我!
【烧鳗鱼盐烧串】
仆烧鳗既鳗鱼处理唔错, 首先无刺先加分, 再黎就系无太有土味;酱汁鳗鱼味道刚好, 唔会过分甜腻, 配饭更棒!品尝原味后挤点柠檬汁上去也很好吃。
【吉列牛肉卷】
吉列牛第一啖咬落去已经感受到浓厚嘅牛肉味非常突出, 推!

【高山味增M9澳洲和牛朴叶烧】
一片片既牛肉片淋上高山特调秘传味增, 睇起上黎感觉十分美味, 先将一片鲜嫩的澳洲和牛送入口中, 仔细品尝一下牛肉既美味, 这是从未品尝过的牛肉滋味, 口感十分鲜嫩, 并没有很重的牛肉味, 而是淡淡的, 然后在口中慢慢的、慢慢的扩散, 已经唔知道系真既咁好味定系心理因素影响, 感觉每一口都系值得细细品尝既美味⭐️

感谢 IG-foodie_felixchow
2019年12月15日点评

位于诺士佛台1号的「五勺」,系一间主打日本料理的居酒屋,装修充满和风味道,恍如置身于日本地道居酒屋晚上七点几黎到已经座无虚席,好受欢迎呢
刺身
白身鱼薄切,价值$108一客有十片,适合搭配酸汁食用,有提鲜作用,满满的鱼鲜味!帆立贝好厚身,入口滑溜且鲜甜~甜虾都几大只,同样好厚肉,新鲜又棉滑,好好食
五凛
朋友叫左个「五凛」纯米大吟酿,$150有一合180ml。入口嘅酒味唔算好重,带轻度熟成香气,系口感清淡的吟酿,易入口,女仔都岩饮!但由于酒精浓度都几高所以饮完个身暖暖的♨️
炸吉列蠔配海胆汁
吉列蠔就食得多,今次呢个系加左秘制海胆汁再微微烧香~炸粉外皮厚薄适中,好酥脆,里面只蠔好juicy呢,配上外层的海胆汁就更加滋味
牛舌海盐烧
日本牛舌加上海盐后烧香,再切成丁粒,方便食用。牛舌味好香浓,颇有嚼劲,好美味!
黑豚腩盐烧
黑毛猪腩肉加上薄薄盐粒烧熟,油脂四溢,入口香软,猪肉脂香味好浓郁,非常邪恶
免治鸡肉棒配日本鸡蛋酱油
叫左两串免治鸡肉棒,肉嘅质感都几松软,鸡肉味颇浓,配上甜甜的日本鸡蛋酱油,口感更加滑溜同好味!
野菜天妇罗
杂锦野菜分别有芦笋、茄子、南瓜、番薯、青椒仔等等,款式好丰富呢!天妇罗炸得金黄香脆,油温控制得好,内外都唔太油腻,保留左野菜嘅原汁原味☺️
高山味噌安格斯肉眼朴叶烧
安格斯肉眼扒系薄切的,烧至大约七成熟,肥瘦适中,满有牛肉香呢,配上咸香味噌酱汁仲好食左
鳗鱼炒饭
日本珍珠米特别有米香,口感QQ的,炒饭粒粒分明,有镬气又好香口,仲有好多鳗鱼粒同鸡蛋丝,好足料啊

感谢 hohoyincalvin
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

呢间位于尖沙咀诺士佛台既居酒屋,一出䢂就感受到浓浓既日本旧式传统既居酒气氛,清酒更是满布整个空间,有多达200款清酒供客人挑选,可以话系以酒会友既好地方!

1⃣播州一献90/合(:8/10)
男朋友中意酒浓而强烈,所以师傅就推荐左呢枝兵库县特色酒米,味道非常厚实,入口舒服柔和,可以品尝到香浓的米香。

2⃣ 目张鱼刺身480(:7/10)
好多人怕白身鱼腥但目张油分适中、肉质嫩滑、实净而不腥

活鱼骨味噌汤 30/Head(:7/10)
食完刺身,仲可以令条鱼身去煲汤。鱼汤味鲜,仲有鱼身骨可以食下!

3⃣黑豚肉芦笋卷38/1串(:7/10)
肉汁香浓,芦笋爽口,两者都几夹下。

4⃣自家制免治鸡肉棒 48/1串(:8/10)
呢个有惊喜,配上生鸡蛋配烧汁,捞匀再点黎食,啖啖滋味。鸡肉滑嫩,
口感松软!

5⃣蒲烧鳗鱼串48/串(:7/10)
正正常常,肉质偏瘦,油份不多,如果可以肥一点再配合烧汁会更惹味。

6⃣烧味醂鸡泡鱼干 78 (:8/10)
烧鸡泡鱼干系我最爱。鱼干香甜得黎有少少滋润感,唔会太干身,食起上黎都几香口,而且肉质绵密,配sake一流!

7⃣明太子天妇罗 78(:7/10)
味道咸中带有香辣之感,外脆内有明太子的咀嚼感,几惹味

8⃣牛舌海盐烧 68(:8/10)
呢个都系厚切牛舌 配三款自家制调味料:柚子胡椒、山葵大根、芥末籽酱。个人中意芥末籽酱。外有烧脆之感,内里肉质淋而不腻,不错!

9⃣A4鹿儿岛和牛西冷盐烧 338(:8/10)
外表煎得几靓,内里粉嫩,食落油脂适中甘,肉质香腍

海胆炒饭128(:6.8/10)
我同男朋友起初以为海胆同d饭炒埋一齐点知原来系放系上面自己捞。海胆一般,但不会苦;个炒饭都干左少少。

感谢 hkfood_station
2019年8月21日点评

自古以黎,所谓酒入愁肠愁更愁,但我就唔系咁
睇啦。饮酒都要睇你系咩情况饮就会有唔同既感觉,
例如美食当前,饮既一定系最快乐,唔系点叫做美酒
佳肴呢?今次黎到尖沙咀有"酒鬼天堂"之称既诺士佛台
揾到一间颇有旧式日本风情,仲播紧80年日本金曲既
居酒屋。呢到出名藏有超过200几款清酒,面对魔鬼既
诱惑,决定要豁出去,实肯不醉无归呀!
▪ 芝士年糕 - $38/2件
▫ 香口小食值得一试,外形睇落就似日本烧饼,
咬开芝士流哂出黎,口感烟烟韧韧,好好食!
▪ 黑豚肉芦笋卷 - $38/1串
▫ 薄切黑豚肉烧得唔干身,肉汁丰富。芦笋有惊喜,
清爽口感中和油腻感。味道惹味,卖相亦唔差!
▪ 自家制免治鸡肉棒 - $48/1串
▫ 串烧外带焦香,配合附上既生鸡蛋配烧汁,
捞匀再点黎食,啖啖滋味,鸡肉滑嫩无比,
咬落仲好松软,色香美俱全!
炸吉列蠔配海胆汁 - $78
食日本菜当然唔少得炸物,吉列蠔呢个就必点既,
新鲜滚热辣炸起,炸完里面唔会抽干哂水份,
口感仲系返到,最惊喜系个海胆汁呀!
鲜甜得黎同个蠔既味道系好夹!
几想捞返几个白饭tim呀!
翡翠螺酱油煮 - $78
辣酒煮既就食得多,今次用酱油煮既第一次试。
食得出大厨功架有返咁上下,将翡翠螺用鸡汤煮起,
当中香味非常浓郁,肉质相当鲜嫩!
牛舌海盐烧 - $68
听Staff讲呢个系餐厅招牌菜,
基本上每个客人一定会点,牛舌厚切唔在讲,
用自家制三款调味料:柚子胡椒、芥末籽酱、
山葵萝卜配搭一齐食有唔同既新鲜感,
仲可以带出肉既香味!
烧味醂鸡泡鱼干 - $78
烧鸡泡鱼干一定系我最爱既佐酒小食,
鱼干烧得仕味,质感比一般市面更加绵密,
唔干身而且甜度岩岩好,一啖鱼干一啖Sake,
简直系人生一大享受呀!
▪ 味噌烧饭团 - $34
▪ 酱油烧饭团 - $34
▫ 烧饭团做到好似烧饼咁外焦内脆,但唔会过硬,
可以连埋附带既紫菜一齐食,两种口味各有特色,
我偏向酱油味多少少,味道会岩好。
▪ 海胆天妇罗 - $188
▫ 海胆份量十足,天妇罗脆浆唔会过厚,
唔需要过份调味就已经食到原始海胆既鲜甜味,
紫苏叶做夹层增加左清爽解腻感。
▪ 青羽太(半)  - $480
▪ 活鱼骨味噌汤 - $30/Head
▫ 最后一个重头戏就系活鱼刺身啦!
其实青羽太系我地平时食开既石班同一品种,
属于高级鱼生,肉质非常细嫩鲜甜,略带桃红色,
爽滑又够弹性,除左可以生食之外,
Staff仲会系你地食完哂成个刺身后会帮你拎d
鱼骨去整味噌汤,不过呢个服务就需要收费,
个汤满满都系鲜鱼味,呢个价钱绝对抵比!
▪ 满寿泉。纯吟   - $130/一合
▪ 七贤。纯米大吟酿 - $140/一合
▫ 试左分别两合既Sake,我比较钟意七贤,
果香味相对浓少少,加上清爽口感,对我黎讲,
会比较适合用黎夹浓味既小食!

感谢 lankiman6330

查看过五勺的旅行者还看了

中国香港

去过五勺吗? 请分享你的经验!